Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Sunt multi basisti cu experienta si care au facut istorie in lumea muzicala, dar in acest articol, vreau sa iti prezint cateva nume care au dezvoltat un sound inconfundabil, si care au adus trupele in care performeaza, in atentia publicului. Lista nu este completa, dar ma voi opri la doar cativa basisti care iti vor schimba perceptia asupra acestui minunat instrument. 

 

Este de neconceput o trupa rock fara un basist, fara sunetul gros, profund si puternic al basului, care desi apartine sectiei ritmice din grup, impreuna cu tobele, are deseori parti armonice, cu solo-uri de mare exceptie ce aduc un mare plus melodiilor interpretate. Mai mult chiar, bas-ul poate crea o linie unica, ce da identitate trupei si o scot in evidenta fata de alte formatii de gen. 

In acest articol iti voi prezenta cativa basisti de marca pe care ii vei recunoste usor, inca de la primele acorduri, avand un sound inconfundabil, ce au fost alesi intr-o lista alcatuita de Maximum Rock Magazine, un cunoscut site in care poti gasi cele mai noi si mai importante stiri legate de lumea muzicala, concerte, interviuri, recenzii etc.

 

Lemmy Kilmister de la Motorhead

A fost un muzician si un basist exceptional, fiind si fondatorul trupei britanice Motorhead. O legenda in lumea muzicii de gen, Lemmy impresiona prin infatisare si vocea inconfundabila, grava si puternica, dar si prin influentele de punk, pe care le introduce in solo-urile lui de mare exceptie din cadrul trupei. 

Instrumentele erau toate la acelasi nivel, avand aceeasi amplificare, astfel muzica trupei rasuna puternic si impresionant, fiind usor de recunoscut de fani. 

 

 

Ryan Martinie de la Mudvayne

Cunoscut basist de origine americana, a ridicat prin stilul sau inconfundabil trupa, pe care nu a parasit-o pana la desfiintare in 2010. Crescut intr-o familie de muzicieni, a ales bas-ul inca de timpuriu, mergand pe muzica de jazz initial. 

Nu este un adept al efectelor din pedala, dar foloseste multe tehnici si prefera un sunet clar si curat pentru instrumentul sau. Introduce inluente din zona flamenco si din muzica clasica, contruind armonii de o rara frumusete, cu linii de bas proeminente, care au dus la un stil unic, inconfundabil al trupei din care a facut parte.

 

Tim Commerford de la Rage Against The Machine si Audioslave

Este un basist de origine americana, care a facut parte din mai multe trupe, cele doua prezentate fiind cele mai reprezentative din cariera sa. Cu stilul sau propriu si inconfundabil de a canta la bas, acesta aduce un plus de personalitate trupelor in care activeaza. 

 

Peter Steele de la Type 0 Negative

Un muzician, compozitor si basist de exceptie ce a a pus bazele acestei formatii de metal gotic impreuna cu un grup de prieteni. C

unoscut pentru sunetul sau vampiric, foarte inalt, cu note de umor respingator sau plin de caldura, cu ritmuri foarte rapide sau din contra foarte lente, cu sunete precise si clare, cu o foarte buna tehnica, Steele a fost lider in cadrul grupului. Astfel, la moartea sa, membrii trupei au decis sa desfiinteze grupul, deoarece nu si-au dorit sa-l inlocuiasca.

 

Steve Harris de la Iron Maiden

La numai 18 ani, in 1975 infiinteaza celebra trupa britanica de heavy metal, Iron Maiden, cunoscuta la nivel mondial, fiind basistul formatiei, dar si principalul compozitor al grupului. A invatat sa cante singur la bas si nu a folosit niciodata pana, creandu-si un stil personal, ce s-a dezvoltat cu fiecare album scos, devenind unul dintre cei mai buni basisti, liniile sale foarte rapide fiind o inspiratie pentru alti artisti de marca.

 

Duff McKagan de la Guns N’Roses si Velvet Revolver

Cu o variata activitate in lumea muzicala, artistul declara ca a fost membru a peste 30 de trupe, in unele doar cu o singura aparitie, iar la 15 ani a intrat ca basist intr-o trupa de punk. 

Cea mai reprezentativa perioada din cariera sa artistica este prezenta in cele doua trupe unde a cantat 10 ani la Guns N’Roses, si 6 ani in Velvet Revolver. Pastrand primele influente de punk, a reusit sa ofere un sunet deosebit in piesele interpretate, dand o nota personala si oferind un sunet inconfundabil.

 

Geezer Butler de la Black Sabbath

Basist si membru fondator al celebrului grup Black Sabbath, impreuna cu alti membri de exceptie, au dus trupa pe cele mai inalte culmi, fiind cunoscuta in toata lumea. 

Alaturi de Tony Iommi, considerat un chitarist de exceptie ce a pus bazele metal la chitara, cu bas-ul sau inconfundabil si Bulter poate fi considerat un standard in bas metal. Cu solo-uri de mare exceptie, ce au ramas in istoria bas-ului, basistul este inconfundabil si sound-ul sau poate fi usor recunoscut.

 

Fieldy de la Korn

Pe numele sau real Reginald Arvizu, bine cunoscutul basist american a ramas in istorie dupa porecla sa data mai mult in gluma, de Fieldy. Combinand in sound-ul sau elemente din hip-hop, isi creaza un stil funk deosebit, care atrage atentia asupra trupei in care activeaza. Este de asemenea si unul dintre compozitorii principali ai trupei Korn.

 

 

Justin Chancellor de la Tool

Muzician de origine engleza, cunoscut ca si basist al trupei Tool, in care isi aroga dreptul de lider, datorita sound-ului sau inconfundabil, profund si robust, la care executa cu precizie si rigurozitate, prelund rolul chitarei.

 

Cliff Burton de la Metallica

Desi a avut o viata scurta, murind la numai 24 de ani, si a fost doar timp de 4 ani membru al celebrei formatii, Burton a lasat in urma o bogata activitate muzicala si solo-uri de mare virtuozitate, cel din piesa Orion ramanand si astazi unul dintre cele mai bune din lume pentru genul metal. 

Pornind de timpuriu cu educatia muzicala, de la 6 ani cu pian, si de la 14 ani cu chitara bas, petrecandu-si 4 – 6 ore pe zi pentru studiu, artistul si-a dezvoltat o tehnica de exceptie, cu un stil precis si progresiv, fiind un membru de marca a trupei. 

 

Chiar daca nu au avut cele mai bune bassuri acesti mari artisti, au reusit sa ajunga la cote maxime, perfectionandu-si stilul si oferind trupelor in care au activat un sound inconfundabil. Invatand singuri unii dintre ei, avand ca exemple mari basisti, au ajuns sa se diferentieze de marea masa si cu tehnica bine stapanita, imbinand diverse genuri muzicale, au performat la acest frumos instrument si l-au adus in atentia fanilor. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments