Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Anton Stadler este cel care a contribuit la crearea pieselor lui Mozart, iar Johann Simon Hermstedt este un interpret tehnic dificil de reprodus chiar si de catre cantareti specilizati.  Pierre Dewey LaFontaine a ajuns sa indrageasca acest instrument, pentru ca a fost nevoit sa faca exercitii de suflat, pentru a remedia o problema a plamanilor.

 

Atunci cand ai o pasiune pentru un instrument muzical si te dedici studierii lui, este momentul sa incepi sa-i urmaresti pe cei mai buni din toate timpurile. Astfel, in istoria clarinetului au ramas cateva nume celebre ce si-au pus amprenta prin felul lor de a interpreta, prin inovatiile sau prin talentul lor. 

 

Anton Stadler 

Nascut in 1753, este cel care, prin interpretarea sa la clarinet, l-a inspirat pe Mozart sa compuna o parte din creatiile sale. Desi in acele timpuri clarinetul era mult mai rudimentar decat acum totusi intrepretarea lui Stadler era ingenioasa si a reusit sa fie o inspiratie puternica, astfel incat sa il faca pe Mozart sa scrie fantasticele partituri. Desi acesta a murit sarac, totusi nu poate fi negat rolul important pe care Stadler l-a avut in procesul de creatie. 

 

Johann Simon Hermstedt

A fost un talentat clarinetist care a trait intre 1778-1846, fiind foarte tehnic in toata interpretarea sa. Cel care a scris pentru el a fost Spohr, pe care nu-l interesa cum va reusi sa interpreteze ceea ce a compus. Acest lucru a determinat multe imbunatatiri pe care Hermstedt a trebuit sa le faca instrumentului, astfel incat sa poate interpreta. Acest lucru a reprezentat un punct important in devoltarea clarinetului, iar melodiile cantate de Hermstedt pot fi foarte dificil de intrepretat, chiar si in zilele noastre, de multi cantareti talentati. 

 

 

Heinrich Baermann

Acesta a trait intre 1784 si 1847. Dupa ce a invatat sa cante la clarinet, a mers in tur in intreaga Europa, cantand alaturi de orcheste mari. La Munich l-a intalnit pe Carl Maria von Weber a carui muza a devenit curand. Acesta a inceput sa compuna special pentru el, avand un succes rasunator cu fiecare reprezentatie pe care o facea pe scena. A murit la varsta de 63 de ani si a fost succedat de fiul sau, Carl. 

 

Carl Baermann

Fiul lui Heinrich, care canta foarte bine la clarinet, fiind invatat de mic de catre tatal sau. La moartea acestuia, a ocupat locul sau in orchestra, ca si clarinetist principal. Insa in zilele noastre e mai cunoscut pentru rolul lui de profesor, dar mai ales de compozitor si scriitor al manualului de clarinet dupa care se studiaza in Germania. 

 

Harold Wright

A trait in perioada 1926 – 1993 si probabil a fost unul dintre cei mai talentati cantereti clasici de clarinet ai Americii. A cantat pentru Orchestra din Boston si desi nu canta atat de rapid ca altii, totusi ritmul sau e mult mai dansant, mai plin de viata. In reprezentatiile sale reuseste sa imbine toate stilurile de interpretare – german, francez si american, oferind un spectacol inedit. A fost recunoscut pentru dorinta sa de perfectiune, de aceea sunt putine reprezentatii pe care le-a inregistrat solo. 

 

Benny Goodman 

Fiul unor imigranti rusi, al noualea din familie, a parasit scoala la 14 ani si s-a inrolat in Federatia Americana a Muzicienilor. Si-a inceput cariera ca si cantaret de jazz, facand parte dintr-o formatie a carui lider a devenit curand. Insa celebritatea a venit odata cu epoca swingului, fiind chiar numit regele acestuia, datorita interpretarii sale. 

A facut parte din prima formatie care a interpretat jazz intr-un concert in faimoasa sala din New York, Carnegie Hall. A cantat chiar si alaturi de clasici, insa stilul sau inconfundabil a dat o noua directie interpretarii clarinetului. Printre interpretarile sale moderne se numari si lucrari scrise de compozitori precum Bartok sau Copland. A murit in Manhattan in 1986, la varsta de 77 ani. 

 

Artie Shaw

S-a nascut in 1910 si pe parcursul vietii a devenit clarinetist, compozitor, scriitor si actor. A devenit celebru cu melodia Begin the Beguine si a dat nastere tipului de muzica cunoscut mai tarziu ca si Third stream muzic, ce imbina elemente de jazz cu muzica clasica. Din 1942 pana in 1944 s a inrolat in Armata Americana si a facut un tur cu o trupa condusa de el, ce avea rolul ridicarii moralului soldatilor din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. 

Dupa aceasta experienta, care a fost intensa si extenuanta, Shaw a fost lasat la vatra, de unde incet a inceput sa lanseze alte proiecte diferite de cariera sa muzicala, adica scrisul. In 1980 si-a donat toate partiturile si compozitiile Universitatii din Boston. 

 

 

Martin Fröst

Un cantaret suedez devenit celebru datorita improvizatiilor sale inedite si aparitiilor spectaculoase pe care le are pe scena. Spectacolele sale reusesc sa imbine muzica moderna cu dansul si cu teatrul. Din acest motiv, se poate spune ca este unul dintre cei mai indragiti clarinetisti al timpurilor noastre.

 

Woody Allen

Nascut in 1935 sub numele de Allan Stewart Konigsberg, cunoscutul actor, regizor si producator de film este totodata si un mare fan al jazzului pe care il foloseste de cate ori poate in creatiile sale. El a invatat sa cante la clarinet in copilarie, iar numele sau de scena (Woody) a fost inspirat de un cantaret de clarinet numit Woody Herman ce a trait intre 1913-1987. 

Woody Allen si formatia New Orleans Jazz Band au cantat multi ani impreuna, in fiecare luni seara, la un hotel in Manhattan, unde interpretau jazzul anilor ’20. Desi clarinetul (aici o lista de modele comparate) reprezinta doar un hobby pentru el, impreuna cu trupa a scos un album, folosind acest instrment, iar recenziile criticilor au fost favorabile, scotand in evidenta interpretarea sa deosebita.

 

Pierre Dewey LaFontaine

Cunoscut pe scena ca si Pete Fountain, acesta a fost un copil bolnavicios care suferea cu plamanii. La recomamdarea doctorului de a face exercitii de suflat cu ajutorul unui instrument,  Pete a ales clarinetul si astfel, luand lectii in particular, in scurt timp a devenit un bun cantaret, iar situatia plamanilor sai s-a imbunatatit. Deja in adolescenta canta la diferite petreceri facand astfel primii bani de buzunar. Asa si a inceput cariera de clarinetist la care nu a renuntat pana la moarte, la 86 ani. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments