10 instrumente muzicale potrivite si pentru copii

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Dupa parerea mai multor experti in domeniu, educatia muzicala la un copil poate incepe de la varste foarte fragede, avand multiple beneficii in dezvoltarea acestora, asa ca nu neglija acest aspect si inconjoara-l pe cel mic cu muzica.

 

Muzica poate fi primita in viata unui copil de foarte devreme, ajutandu-l sa isi dezvolte anumite abilitati, sa fie mai sociabil, chiar pentru procesul de vorbire, dar la inceput totul se va desfasura sub forma de joc, fara a-l forta sa atinga performante la 3 – 4 ani. 

Cu cat il vei lasa mai liber si ii vei prezenta mai multe instrumente, cu atat isi va gasi varianta potrivita pentru el si va studia cu mai mare interes. Din fericire, pe piata sunt foarte multe optiuni de instrumente muzicale pentru copii, ce le reproduc pe cele pentru adulti, dar sunt construite astfel incat sa fie sigure si mult mai atractive.

De la modele din plus pentru 1 – 2 ani, la modele din plastic sau lemn, usoare si fara colturi, dar care scot sunete placute si pot avea si lumini, cu melodii predefinite, toate cu scopul de a-l face pe cel mic sa prinda gustul si sa se indragosteasca de un instrument. Chiar daca simtul ritmic si intonatia sunt innascute, acestea se pot dezvolta in timp, prin studiu, si nu exista nici un motiv sa nu il incurajezi spre un instrument.

In continuare, prezentam cateva instrumente pe care le poti alege pentru copilul tau:

 

Fluier

Este un instrument simplu ce consta intr-un tub de lemn sau plastic cu gaura pe mijloc si cateva orificii care pot fi astupate cu degetele pentru a scoate diferite sunete in timp ce sufla prin partea superioara. Nu presupune efort din partea celui mic si poate fi unul dintre primele instrumente pe care i le oferi, chiar de la 2 ani. In caz ca se va indragosti de acest instrument mai tarziu, dupa 7 – 8 ani, cat i se dezvolta cutia toracica, poate sa se orienteze si spre alte instrumente de suflat precum clarinet, oboi, flaut, nai etc.

Tobe

un set de tobe, sau doar o toba mica, poate fi un cadou perfect pentru micutul tau, chiar de la 2 – 3 ani, si nu trebuie sa te cramponezi de ideea ca va face zgomot prin casa. Tobele sunt foarte atractive pentru cei mici, iar dupa varsta de 4-5 ani poate fi inscris si la un club pentru a merge cu studiul tobelor mai in amanunt.

Variantele pentru cei mici sunt atent create pentru a nu se rani si pot avea si diferite alte efecte care sa ii atraga. De asemenea, orice poate deveni o toba, de la vasele de bucatarie la cutii de carton, activitati distractive care ii va familiariza cu ritmul si ii va indrepta spre muzica. 

Pian

de la varsta de 4 -5 ani se poate incepe si studiul pianului, daca vezi ca ii place si este atras de acest instrument. Initial, lectiile trebuie concepute pentru cei mici sub forma de joaca, creand cadrul de a se integra in muzica, si de a se familiariza cu claviatura. Incet, incet va dobandi cunostinte muzicale si va incepe sa cante piese de mici dimensiuni, la care sa se acompanieze si din gura pentru a fi mai distractiv, reproduceri de sunete. 

Desi pianul este foarte agreat de parinti, copilul nu trebuie fortat spre acest instrument, decat daca vezi ca ii place si isi doreste. 

Muzicuta

Este un instrument micut, care, de asemenea, se poate insusi de la 4 – 6 ani, si are rolul de a dezvolta si controlul motor al celui mic, dar ii mareste si capacitatea de concentrare. 

Ukulele

In caz ca cel mic isi doreste din diferite motive sa cante la chitara, dar este mai mic de 6 -7 ani, poti sa incepi cu acest frumos instrument de dimensiuni mici, foarte indicat pentru copii. 

Vioara

Este un alt instrument la care studiul poate incepe de la 4 – 5 ani, existand modele special dedicate pentru cei mai mici instrumentisti. Ca la orice alt instrument, si aici trebuie inceput ca o joaca, cu deprinderea posturii, cu pozitia corecta a viorii si a arcusului. Studiul se va incepe pe corzile libere, trecand apoi la primele pozitii si cantece de mici dimensiuni si cu un grad de dificultate scazut. 

Chitara

Se adreseaza in general pentru cei mai marisori, de peste 6 – 7 ani, si, in primele lectii se va incepe cu pozitia corecta a instrumentului si postura. Apoi se merge pe notiuni despre notele muzicale si ritm, tehnici de baza ale folosirii instrumentului si acordurile simple. Pentru a fi cat mai captivant, este recomandat sa se inceapa cu stilul de muzica agreat de cel mic, care va fi foarte incantat cand va reusi sa reproduca acordurile cunoscute.

Tamburina

Este un instrument vesel si foarte apreciat de cei mici. Poti sa gasesti usor cea mai buna tamburina pentru copilul tau, fiind produse si modele dedicate pentru cei mici, de 2 – 3 ani. Pot fi simple sau cu clopotei, iar stilul de a canta se deprinde foarte usor, tamburina fiind un instrument prietenos cu cei mici.

Poti sa ai o activitate practica cu cel mic si sa construiti impreuna prima lui tamburina, avand nevoie de 2 farfurii din plastic sau de carton, pe care le asezi una peste alta cu fundul in partea exterioara. Faci cateva gauri prin care treci sireturi colorate la care poti atasa si clopotei. 

Castaniete

Simplu si distractiv de folosit, castanietele pot fi printre primele instrumente pe care sa le oferi celui mic. Dar, la fel ca si pentru tamburina, puteti face impreuna din elemente reciclabile, castaniete, pe care sa le decorati dupa preferinta celui mic. 

Cu doua bucati de carton, pe care le poti decora cu hartie adeziva, margelute, paiete etc., si patru capace din metal lipite pe carton, ai castanietele dorite si distractia poate sa inceapa. 

Maracas

din aceeasi familie de instrumente de percutie, poti sa confectionezi usor maracasuri pentru a-l invata pe cel mic sa tina ritmul si sa se coordoneze, intr-un mod cat mai distractiv. Cu siguranta ai prin casa oua de plastic pe care le poti umple cu diferite materiale: orez, fasole uscata, paste etc. Oul il fixezi intre doua lingurite de plastic si apoi il prinzi cu banda adeziva colorata. 

Tot ce este necesar este sa ii pui la dispozitie cat mai multe instrumente muzicale cu care sa se joace pentru a prinde gustul de muzica, iar mai tarziu lasa-l sa-si aleaga singur ceea ce ii place pentru a putea studia cu pasiune si daruire.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu