10 lucruri la care sa te astepti odata cu inceperea lectiilor de vioara

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Daca ti-ai propus sa iei lectii de vioara sau vrei ca cel mic sa invete acest minunat instrument trebuie sa stii la ce sa te astepti pentru a putea ajunge la performanta, acesta fiind un domeniu mult mai complex care isi va pune amprenta asupra celui care studiaza, dezvoltandu-l din mai multe puncte de vedere.

 

Desi se recomanda inceperea lectiilor de vioara cat mai devreme, pentru a-ti putea insusi bine tehnica si pentru a-ti desavarsi un stil propriu de interpretare, poti sa te ocupi de studiul acestui intrument si ca adult, atat pentru placerea ta personala, cat si pentru a performa in cadrul unor grupuri muzicale. Chiar daca pare o activitate dificila, dupa ce ai inceput primele lectii vei vedea ca este foarte instructiv si pasionant. Iti prezentam, in continuare, cateva aspecte pentru a fi pregatit sa iei lectii de vioara.

 

Profesorul:

Alegerea persoanei care te va instrui pe parcursul a cativa ani, care iti va insufla dragostea pentru acest instrument, este foarte importanta deoarece, daca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda si nu rezonati, lectiile de vioara pot deveni o activitate dezagreabila. 

La primele intalniri va veti cunoaste reciproc si prin anumite intrebari profesorul va stabili care este nivelul de pregatire, ce metoda de studiu trebuie sa abordeze etc. Daca ai un stil de muzica preferat, profesorul poate alege primele melodii pe care sa le inveti dintre piesele mai cunoscute pentru a te atrage. 

 

Stabilirea obiectivelor:

Comunicarea cu profesorul este foarte importanta, acesta avand rolul de a te indruma pe parcursul lectiilor, asa ca stabilirea din timp a obiectivelor va fi de mare ajutor pentru strategia aleasa. Astfel, sunt persoane care doresc sa invete doar sa cante anumite piese pentru placerea lor, altele care doresc performanta si vor un studiu aprofundat asupra citirii partiturilor etc. 

Fiecare persoana are un parcurs diferit, unele prind mai usor, altele au nevoie de mai mult timp, iar profesorul are menirea de a adapta stilul de invatare dupa fiecare in parte.

 

 

Partile componente ale unei viori:

Tot in cadrul primelor ore este bine sa intelegi cum functioneaza o vioara, mecanismele acesteia, care sunt partile componente, astfel vei putea sa o utilizezi in favoarea ta. 

 

Intretinerea instrumentului:

Cu cat vei avea mai mare grija de instrument cu atat acesta te va rasplati, raspunzand bine la eforturile tale. Vioara trebuie ingrijita, se sterge de praf dupa fiecare utilizare si de transpiratie, se dau corzile cu sacaz pentru a raspunde mai bine la atingerea arcusului, trebuie sa o trasporti in bune conditii evitand expunerea instrumentului la soare sau la umiditate ridicata. Chiar daca nu vei atinge instrumentul din primele lectii, trebuie sa ai incredere in metoda aleasa de profesor si sa inveti notiunile de baza.

 

Acordajul:

Este de asemenea o etapa importanta, si trebuie sa inveti sa iti acordezi instrumentul singur, cu ajutorul unui dispozitiv la inceput, iar mai tarziu dupa ce iti vei regla auzul dupa instrument vei depista singur daca esti sub ton sau peste.

 

Postura:

Vei invata cum sa pozitionezi vioara, cum se asaza mainile pentru a sustine instrumentul si iti vei gasi o pozitie confortabila pentru a nu obosi repede si pentru a nu avea dureri musculare, deosebit de neplacute. In functie de stilul ales de profesor este posibil ca arcusul sa fie introdus mai tarziu, incepand cu repertoriul in care vei folosi tehnica de ciupire a corzilor. 

 

Rabdare:

Trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa fii constient ca studiul instrumentului ia timp, si pasii cu care vei inainta la inceput vor fi foarte marunti. Cu cat vei fi mai implicat si vei dedica mai mult timp pentru studiu, cu atat vei avea rezultate mai remarcabile. Sigur vei avea si zile in care te vei simti descurajat, dar nu uita ca este nevoie de timp pentru a deprinde anumite abilitati si important este sa ramai constant in studiu, chiar daca faci pasi mici. Incet, incet corpul tau si creierul se vor adapta la instrument si te vor ajuta sa poti atinge nivelul propus.

 

Ritmul de invatare:

Este diferit pentru fiecare persoana, pe grupe de varsta, fiecare progresand in ritmul sau. Pentru copii, la inceput poate fi mai greoaie evolutia, acestia avand nevoie sa se deprinda cu coordonarea, sa isi dezvolte abilitatile motorii, sa se poata concentra pe o perioada mai mare de timp. Adolescentii si persoanele adulte au nevoie de o perioada de 2-3 ani de studiu pana sa ajunga in etapa intermediara, la copii perioada difera in functie de mai multi factori. 

 

 

Studiul individual:

Indiferent cate ore vei petrece impreuna cu profesorul, daca nu iti propui si un program bine stabilit de studiu individual vei progresa mult mai greu. Insusirea unui instrument presupune multe ore de repetitii, si este indicat sa aloci un interval in fiecare zi. Pentru a invata sa canti la vioara este nevoie de timp, de implicare si pasiune, de dragoste fata de instrument. 

Prin studiu zilnic si perseverenta vei putea sa-ti atingi obiectivele mult mai repede. De asemenea, este necesar sa iti dedici o parte din timp si pentru teorie, pentru deprinderea citirii unei partituri cu usurinta de la prima vedere, mecanica instrumentului, notiuni care stau la baza unei bune pregatiri. 

 

Vioara:

Dupa ce ai trecut de primele lectii si ti-ai dat seama ca iti doresti sa aprofundezi acest instrument va fi nevoie sa iti achizitionezi o vioara (aici modele comparate). In primul rand o vei alege in functie de marime, fiind mai multe tipuri pe grupe de varsta. Pentru adolescenti sau adulti este o singura marime. 

Oferta pe piata este foarte diversa si preturile variaza in functie de calitate, de lemnul folosit, dar pentru inceput poti opta pentru un model mai ieftin, eventual special dedicate pentru studenti, pe care sa inveti. 

Cu timpul vei invata sa iti alegi si accesoriile potrivite, corzile, dar initial poti merge pe recomandarile profesorului. Este bine sa iti achizitionezi de la inceput si un toc special pentru transport, chiar daca nu te deplasezi cu instrumentul pentru a putea fi depozitat intre lectii, in bune conditii. 

 

Lasa un comentariu

3 Comentarii

raiu ciprian

May 10, 2021 at 8:08 am

Salut. Intrebare pentru a invata sa canti la vioara trebuie sa ai mobilitate ? ma refer in speta la mana dreapta cu arcusul . O zi buna !

Raspunde
Team ProMusicProd

May 10, 2021 at 10:58 am

Buna, Ciprian,

Sigur, mobilitatea si dexteritatea sunt esentiale in cazul celor mai multe instrumente muzicale.

Cele bune!

Raspunde
raiu ciprian

May 10, 2021 at 4:47 pm

Adevarul este ca cantatul la vioara este mai greu deoarece pozitia corpului la vioara este una nefireasca de exemplu mana stanga trebuie s-o tii sub instrument iar din aceasta cauza obosesti repede. Nu stiu ce pozitie confortabila poti sa gasesti la vioara.
Seara frumoasa !

Raspunde