Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Nu toate microfoanele sunt facute la fel si nu toate iti ofera cele mai bune rezultate pentru contextul de folosire pe care il ai in minte. Este important sa deci sa ai un minim de cunostinte de baza, care sa iti permita sa te orientezi corect in oferta de produse, atunci cand vrei sa cumperi unul.

 

Microfonul este in esenta un transductor care capteaza undele sonore si le transforma in semnal electric, transmis mai departe catre boxe sau aparatura de inregistrare. Ca tehnologie, aceste dispozitive sunt integrate in telefoane, dispozitive pentru imbunatatirea auzului, sisteme audio pentru sali de concerte, conferinte si studiouri de inregistrari.

Daca te numeri printre cei care cauta un produs bun pentru vlogging, tutoriale, podcasturi sau inregistrari muzicale, acasa ori intr-un spatiu amenajat, este bine sa stii ca exista 9 subcategorii de microfon pe care este bine sa le cunosti.

 

Microfon condenser cu diafragma mare

Este varianta standard pentru inregistrarile vocale. Pentru ca asigura un sunet de calitate si pe cele mai multe instrumente, este de regula primul microfon achizitionat in dotarea unui studio de inregistrari. 

Combinatia echilibreaza forta acustica superioara, asigurata de diafragma de dimensiuni mari, cu sensibilitatea foarte buna a capsulei de tip condenser, care surprinde toate subtilitatile undelor sonore. Vei recunoaste usor aceste produse prin designul de dimensiuni mai mari, pentru ca le-ai vazut cu siguranta, macar o data, intr-un videoclip sau un film cu subiect muzical.

 

 

Microfon condenser cu diafragma mica

Versiunile cu diafragma sub 13 – 14mm sunt optiunea ideala pentru captarea sunetelor de frecventa inalta, create de instrumente precum chitara acustica, talgere, vioara sau pian. Sunt de asemenea recomandate pentru studiourile de inregistrari improvizate acasa de solistii vocali, pentru ca ofera o acuratete mai buna, pe un interval dinamic mai mare, ce permite captarea mai precisa a diferitelor tonalitati ale vocii.

 

Modelele dinamice utilitare

Datorita adaptabilitatii si rezistentei lor, atat la temperatura si umiditate, cat si la sunete de intensitate puternica, microfoanele dinamice sunt un “must have” in orice spatiu care implica inregistrare sau redare audio, indiferent ca vorbim despre un studio profesional sau cel de acasa. 

Reprezinta standardul industriei muzicale atunci cand vine vorba despre preluarea acusticii create de instrumente precum chitara electrica si tobele, care creeaza sunete cu multa forta, dar si pentru interpretarile vocale din rock, heavy metal, grunge, electrohouse, melodic dubstep, newbeat, hardtrance, drumstep.

 

Varianta de bass sau kick-drum

Este adevarat ca in cele mai multe cazuri un microfon dinamic se va descurca foarte bine cu sunetele emise de bass. Profesionistii prefera insa sa apeleze la un model conceput special pentru acest interval de frecvente, caracterizat de regula prin low end boost, acoperire mai redusa pe zona de medii si o intensificare a prezentei pe nivelul de 4k. Pe tambur sunt capabile sa capteze atat loviturile joase, cat si atacul bateristului.

 

Microfoane multi-pattern

Aceste modele includ capsula cu structura duala, care permite alternarea intre trei tipare de polaritate: cardioid, fig – 8 si omnidirectional, aspect care le transforma in cele mai adaptabile ustensile si modelele ideale pentru inregistrari stereo.

 

Versiunile ribbon

Pentru ca nu folosesc o diafragma pentru a capta vibratiile sonore, ci o banda foarte subtire din aluminiu sau carbon, aceste modele nu pot fi considerate nici condenser, nici dinamice, primind o categorie proprie. 

Au o durabilitate comparabila cu cea a versiunilor dinamice, sensibilitate pe inalte similara optiunilor tip condenser si polaritate standard de tip 8. Sunt foarte apreciate de profesionisti, dar mai putin folosite din cauza costurilor semnificativ mai ridicate. 

Redau un sunet bogat, clar, moale, care duce cu gandul la inregistrarile anilor ‘60 – ‘70 si sunt preferate pentru inregistrarile care vizeaza o tonalitate clasica, vintage.

 

Microfoane USB

Aparute pe piata abia din anul 2005, variantele USB au castigat in popularitate datorita cererii tot mai mari de modele cu utilizare simpla. Sunt mai putin folosite in studiourile profesionale, dar foarte apreciate de amatori, din simplul motiv ca nu necesita preamplificator sau alta interfata de utilizare. 

Se conecteaza direct la calculator, laptop, tableta sau telefon si sunt gata de folosire. Se numara printre optiunile preferate si de reporteri, care pot astfel inregistra interviuri, la o calitate foarte buna a sunetului, direct pe telefonul mobil.

 

Modele de margine

Sunt mai putin folosite, chiar si in studiourile de inregistrari, dar foarte apreciate de profesionisti. Spre deosebire de variantele montate pe orice tip de stand, in interiorul incaperii, aceste versiuni sunt imune la efectul de combinare defazata a sunetului direct cu cel reflectat intr-o incapere. 

Se monteaza pe suprafete plate, cel mai adesea pe perete, tavan sau podea, dar si in interiorul tobelor si au la randul lor un design rectangular, plat. Sunt foarte eficiente in salile de concerte sau de teatru, in care capteaza cu acuratete toate sunetele create pe scena, indiferent cat de mare este orchestra sau corul.

 

 

Variantele shotgun

Utilizate cel mai adesea pentru taskuri de exterior, cum sunt interviurile, reportajele la fata locului, urmarirea animalelor in habitatul lor natural, aceste modele sunt mai putin folosite in studio. Folosesc un tub de interferenta care izoleaza foarte bine zgomotul de fundal, facand posibila captarea de sunete de la distanta mai mare, in medii galagioase.

 

Microfon wireless

Versiunile fara fir de microfon wireless sunt si ele destul de populare pentru ca asigura vorbitorului sau interpretului mai multa libertate de miscare decat cele cu fir. Sunt folosite frecvent la karaoke, in salile de conferinte sau de spectacole, insa mai putin in studiourile profesionale, avantajul lor principal crescand in valoare atunci cand artistul are nevoie sa se miste pe o suprafata mare, comunicand cu publicul.

Printre dezavantajele acestor optiuni se numara necesitatea schimbarii periodice a bateriilor pentru a asigura alimentarea, riscul de interferente cu alte echipamente si o perioada mai lunga de timp necesara instalarii. 

Aceste dispozitive implica setarea pe canale diferite, astfel incat sa nu se suprapuna unele peste altele sau cu alte aparate care folosesc tehnologia wireless. Sunt disponibile in versiuni handheld, cu prindere la lavaliera sau sub forma de casca, care se amplaseaza pe cap, si necesita montarea unui transmitator pe corpul artistului, de obicei la nivelul centurii.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments