
Nu e usor sa interpretezi la saxofon, si chiar daca ti-ai insusit bine tehnica, ai in continuare cateva secrete, mici aspecte la care este bine sa fii atent, care sa te ajute sa te perfectionezi si sa te dezvolti, pentru a-ti gasi propriul stil in care sa poti transmite sentimente si emotii publicului.
Muzica este o arta care patrunde pana in cele mai adanci parti ale sufletului, rascolind emotii si creand diferite sari, iar saxofonul cu sunetul lui plin de culoare si forta, foarte asemanator vocii umane, reuseste sa trezeasca sentimente in fiecare persoana care il asculta. Fiind un instrument mult folosit in muzica de jazz, cei mai multi saxofonisti celebri s-au ridicat din aceasta sfera muzicala, devenind adevarate standarde si influentand generatii intregi de artisti.
Ca instrumentist, trebuie sa te perfectionezi in continuu, pentru a putea transmite cat mai bine emotia si, pentru a-ti veni in ajutor, iti prezint, in continuare, cateva secrete despre interpretarea la saxofon.
Contents
Ai grija la note
Primele lectii la saxofon se refera la invatarea producerii sunetului si notelor. Desi esti tentat sa scoti sunete puternice, lungi, trebuie sa ai grija ca sunetele produse sa fie clare si rotunde, in acord cu mesajul transmis.
Foloseste constient vibrato
La saxofon, vibrato presupune oscilarea coloanei de aer introdusa in tubul sonor, concomitent cu oscilarea usoara a degetului pe clapa. In muzica de jazz se foloseste mult asa numitul vibrato negro, destinat melodiilor nostalgice, dar si efectul de hohot de ras ce se realizeaza prin inspiratia pe silabe (ha-ha-ha).
Important este sa folosesti acest efect in cunostinta de cauza, fara a face exces si potrivit cu mesajul pe care il transmiti la acel moment. Coleman Hawkins si Ben Webster, sunt doar doua nume mari de saxofonisti care foloseau un vibrato amplu, care vibreaza aproape instantaneu pe note de un sfert sau intregi intinse.
Joaca-te cu dinamica
Dinamica este o modalitate extrem de facila de a adauga elemente noi si schimbari profunde si puternice in timpul melodiei, ceea ce te ajuta sa iti mentii publicul aproape si sa-l suprinzi de fiecare data. De la un sunet usor, abia soptit, la un accent grav puternic, alternat apoi cu cu parti luminoase si expresive, ce pot adauga un plus de culoare interpretarii.
Sunt saxofonisti care nu utilizeaza acest procedeu, spre exemplu Coltrane, care prefera sa cante tot timpul la un volum mare, aceasta fiind modul lui de exprimare in interpretare.
Cum ataci notele
Inceputul si finalul unei note atacate, trebuie sa fie in stilul abordat, putand opta pentru un sunet usor si lin, precum Stan Getz sau Paul Desmond, sau pentru un atac puternic atunci cand se canta in stilul funck sau vrei sa impresionezi publicul in timpul unei balade.
Poti termina un vibrato urcand usor dinamica pe final sau din contra diminuand nota in pianissimo. Indiferent de cum procedezi, trebuie sa alegi un mod care sa te reprezinte si care sa fie in acord cu stilul tau.
Ai grija la respiratie
In timpul interpretarii la saxofon respiratia trebuie sa fie abdominala, muschii difragmei fiind responsabili de controlarea coloanei de aer, si mai putin cei faciali si ai gatului care sunt mai relaxati. Respiratia circulara, nazala, te ajuta sa sustii notele pentru mai mult timp, precum Kenny G. care a sustinut nota mi bemol pentru aproximativ 47 de minute.
Adauga efecte sonore
Saxofonul este un instrument aproape perfect din punctul de vedere al posibilitatilor tehnice, realizand si orice nuanta dinamica, ceea ce iti permite sa realizezi efecte sonore de mare finete, care sa incante ascultatorii.
Poti folosi supratonuri, cresteri rapide, flutter tonguing (o tehnica specifica instrumentelor de suflat, ce consta in oscilatii ale limbii, pentru a scoate un sunet specific muzicii de jazz, diferit in functie de volum), slap tonguing (tehnica cu ajutorul caruia poti produce un sunet similar cu un pocnet ce insoteste nota emisa), emiterea de sunete separate etc., ce iti vor imbogati interpretarea si vor ajunge la ascultator, emotionandu-l.
Invata versurile
Acest aspect se refera bineinteles doar la melodiile care au fost scrise pentru voce, precum in jazz, blues, r&b, rock. Cunoasterea versurilor si a mesajului pe care vrea sa-l transmita piesa, te va ajuta sa acorzi atentia cuvenita sunetelor emise, sa iti transmiti emotiile si trairile publicului, sa abordezi ritmul potrivit, fiecare silaba din cantec potrivindu-se cu notele emise.
Pentru a adauga o traire piesei, dupa ce cunosti povestea, iti poti crea propriile scenarii in minte care sa te ajute sa transmiti, bucuria, regretul, iubirea, suferinta etc. Desigur ca poti sa nu tii cont de versuri si sa abordezi piesa intr-o maniera diferita, dar daca este o melodie indragita si cunoscuta de public, este posibil sa nu ai succesul scontat.
Repeta fraza pana ajungi la interpretarea dorita
Pentru interpretarea unei piese favorite, ce presupune voce, asculta pana la epuizare fraza, apoi incearca sa o reproduci cu toate inflexiunile vocii pana reusesti o abordare identica. Poti sa te inregistrezi si sa asculti alternativ frazele muzicale, cu voce si interpretate de tine la saxofon, pentru a vedea unde mai ai de lucrat.
Spune o poveste
In timpul unei interpetari libere, pe improvizatii este mult mai usor sa iti formulezi in minte o poveste pe care apoi sa o transpui in note, adaugand efecte, care sa accentueze starea, si sa transmita publicului exact ceea ce ai vrut sa spui.
Cauta surse de inspiratie
Poti sa te inspiri in diferite moduri, ascultand muzica preferata, vizionand un spectacol in care interpreteaza un saxofonist indragit, citind o carte despre viata artistilor de marca din muzica sau orice alte surse. Iti vor imbogati experienta si de asemenea vor fi o sursa de motivare si inspiratie.
In timpul unei intepretari, chiar daca repeti, chiar daca esti in fata unui public in timpul unui concert, lasa gandurile deoparte si fii concentrat pe acel moment, pe povestea pe care vrei sa o transmiti, pentru a avea succesul dorit.
Oferta la saxofoane fiind foarte bogata, sigur vei reusi sa iti gasesti un instrument care sa te satisfaca, si combinat cu notiunile de tehnica insusite si multa pasiune, vei reusi sa performezi in stilul dorit.
Lasa un comentariu
0 Comentariu