Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

 

Sunt foarte multe elemente de tobe si percutie si acest domeniu este foarte atractiv atat pentru tineri, cat si pentru adulti, din acest motiv ne-am gandit sa iti prezentam o serie de secrete de care sa tii cont, daca intentionezi sa te dedici studiului acestor instrumente. 

 

In caz ca esti atras de instrumentele de percutie si vrei sa incepi studiul in acest domeniu, iti prezentam 10 secrete care te vor ajuta sa faci performanta, indiferent de varsta pe care o ai. Chiar daca esti adult, nu iti refuza un hobby placut, daca ti-ai dorit de mic sa devii un tobosar de exceptie, si apuca-te de studiu cat mai curand, varsta nefiind un impediment pentru a invata aceste instrumente. Singur sau cu ajutorul unui profesor, ai de respectat o serie de sfaturi care te vor face sa treci peste toate neajunsurile si sa devii cat mai bun ca si tobosar amator.

 

Acorda-ti timp

Ca in cazul oricarui alt instrument si tobele se supun acelorasi reguli de invatare si nu exista scurtaturi pentru a face performanta. Din acest motiv acorda-ti un timp generos si nu te lasa doborat dupa primele lectii. 

Curba de invatare nu este simetrica, asa ca, chiar daca vei avea momente cand avansezi mai repede si deprinzi usor anumite ritmuri, vor fi si situatii mai complexe si mai complicate care vor merge mai greu.

 

Repeta zilnic

Chiar daca esti o persoana mai ocupata, cauta putin timp in fiecare zi pentru repetitii, chiar si jumatate de ora, decat sa faci pauze 2 – 3 zile pentru o repetitie mai lunga. Foloseste fiecare timp disponibil pe care il ai pe parcursul unei zile pentru a-ti insusi notiunile de teorie, iar ritmul il poti face oricand, inclusiv batand cu degetele pe masa, fiecare obiect putand deveni un instrument de percutie. 

 

 

In mijloacele de transport in comun, in pauzele de relaxare de la munca sau scoala, seara inainte de culcare, poti sa faci diverse jocuri de imaginatie, inchipuindu-ti ca esti la tobe si miscarile pe care le ai de executat. 

 

Repeta sustinut

Nu te lasa descurajat ca nu iti iese de prima data, repeta iar si iar, pana deprinzi usor miscarile, si in final vei reusi sa poti executa fara a gandi in prealabil, anumite miscari devenind rutina. Membrele trebuie sa se poate misca usor, avand nevoie de mult exercitiu pentru coordonarea acestora. 

 

Absoarbe cat mai multe informatii

Nu te incorseta singur in anumite reguli si metode, lasa-ti mintea deschisa si absoarbe toate informatiile pentru a putea avea o baza larga din care sa iti tragi lucrurile folositoare. 

 

Incepe lent, apoi creste ritmul

Chiar daca folosesti tobe acustice, chiar daca mergi pe alte instrumente de percutie, cand incepi studiul pe o anumita piesa canta initial cat mai lent, pentru a prinde fiecare nota, incetinind pe cat posibil ritmul. Dupa ce intelegi piesa si cunosti notele, poti sa grabesti din ce in ce mai tare ritmul, pana ajungi la o interpretare care iti convine.

 

Cauta sa ai o stare buna cand repeti

La repetitie este bine sa ai o stare cat mai buna pentru a te putea concentra si pentru a obtine interpretari de calitate. Daca simti ca esti obosit, ca te dor membrele si esti agasat de ceea ce faci este mai bine sa iti acorzi o pauza. La inceput, in primele antrenamente cauta sa poti vizualiza inainte piesa in minte, apoi sa transmiti ritmul catre instrument.

 

Stabileste-ti obiective

Cel mai usor este sa iti faci o planificare pentru repetitii, sa-ti stabilesti obiectivele atat pe termen lung, cat si mediu – scurt. Chiar daca este un proces dinamic, poti sa il mai schimbi pe parcurs, dar trebuie sa ai clar in minte ceea ce iti doresti pentru a te mobiliza. 

Poate fi de ajutor chiar sa iti faci un afis pe care sa il pui in camera de repetitie pentru a vedea permanent unde vrei sa ajungi si in ce stadiu esti. O limitare in timp pentru anumite obiective va avea un impact pozitiv asupra ta, devenind mult mai constiincios pentru a-ti atinge scopul, decat daca repeti la voia intamplarii fara o planificare. 

 

Alege modele

Cu siguranta ai un tobosar preferat si iti doresti sa ajungi intr-o buna zi la performantele acestuia. Este un lucru bun si, ascultand diferiti tobosari de exceptie, te va ajuta sa iti alegi un mod de improvizatie si sa te dezvolti in directia dorita. 

Acum ai la dispozitie suficient material in mediul online pentru a asculta mari tobosari, din diferite genuri muzicale, chiar daca tu ai alte gusturi in materie. Acorda atentie fiecarui gen pentru a te putea dezvolta si pentru a-ti gasi usor un stil potrivit pentru tine. 

 

 

Fii creativ

De cele mai multe ori dusmanul principal in timpul repetitiilor este rutina care poate conduce la stari de plictiseala. Pentru a nu renunta la repetitii, cauta permanent ceva nou si acorda-ti putin timp pentru a te juca. 

Dupa o repriza de cantat serios, 5 – 10 minute improvizeaza sau foloseste alte intrumente de percutie care sa iti produca placere si sa te readuca in starea motivationala, propice pentru o repetitie constructiva. Chiar daca faci greseli nu te lasa descurajat, accepta-le si apoi cauta sa te corectezi, face parte din regula jocului.

 

Cauta o trupa

Dupa ce ai trecut de primele lectii si deja stapanesti binisor instrumentul este bine sa cauti o trupa care canta intr-un stil agreat de tine si are nevoie de un tobosar. Repetitiile cu trupa iti vor aduce un plus in parcursul tau si, de asemenea, vor costitui o continua provocare si motivare pentru a te perfectiona. In paralel, nu renunta la repetitiile de baza. 

In caz ca nu gasesti o trupa, poti sa cauti diferite piese inregistrate care iti plac, eventual fara percutie si sa canti alaturi de ele. Poti sa te inregistrazi si sa compari propria interpretare cu piesa originala, cu percutie, pentru a putea sa-ti descoperi greselile si pentru a le corecta pe viitor. 

 

Studiul unui instrument, inclusiv tobele, necesita rabdare si perseverenta, dragoste si timp alocat, putand usor cu aceste insusiri sa devii un tobosar amator bun. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments