10 secrete care te ajuta sa devii un trompetist bun

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Chiar daca deja ai inceput sa profesezi in cadrul unei formatii sau orchestre si ai ceva experienta in a interpreta la trompeta este bine ca din timp in timp sa mai reflectezi si sa cauti mici trucuri pe care ti le poti insusi pentru a te perfectiona continuu si a deveni mai bun.

 

In acest articol gasesti cateva secrete care sa te ajute sa iti pastrezi o forma buna ca si interpret la trompeta si care sa te ajute sa iti cresti dexteritatea, sa reusesti sa devii din ce in ce mai bun in ceea ce faci. Gaseste-ti timp sa stai sa reflectezi si sa iti imbunatatesti tehnica si modul de interpretare, care sa te ajute sa te perfectionezi si sa cresti. 

 

Ai grija la postura

Este foarte important sa ai o tinuta dreapta in timp ce canti, sa iti mentii o pozitie deschisa astfel incat sa iti imbunatatesti coloana de aer si respiratia. O postura frumoasa te va ajuta sa capeti mai multa sustinere pentru notele lungi si un suport mai bun pentru respiratie. Un exercitiu simplu este sa iti prelungesti coloana, sa stai intr-o pozitie dreapta imaginandu-ti ca esti tras de o franghie in sus. 

 

Sa ai in minte destinatia

Este mult mai usor sa ajungi la punctul final daca il vizualizezi inainte si acest aspect se poate aplica si la un instrumentist, asa ca este bine sa auzi inainte in mintea ta cum trebuie sa sune, putand apoi sa produci sunetele dorite. Ascultand diferiti instrumentisti de valoare, care au un sunet bine conturat si abilitati tehnice de exceptie, vei putea sa iti creezi propriul stil.

 

 

Cautati limitele

Pentru a deveni mai bun este nevoie de studiu la modul cel mai serios si mai concret, dar trebuie combinat si cu o doza personala, cu rapiditate pentru a putea descoperi unde poti ajunge cu pasajul respectiv. 

Astfel atunci cand vrei sa aprofundezi un pasaj nou, canta-l de mai multe ori, primele dati rar respectand cu strictete indicatiile, ulterior ceva mai rapid si dupa ce il stii bine poti sa te joci cu el adaugand triluri si ornamente, mici variatii pentru a putea descoperi care este modalitatea de interpretare cea mai convenabila pentru tine. 

Cauta sa te perfectionezi pe fiecare bucata nou interpretata si sa iti aduci aportul personal, ducand totul pana la limita, pentru ca apoi sa te intorci la varianta cea mai buna.

 

Cauta informatii

Pe tot parcursul vietii un instrumentist trebuie sa caute sa se perfectioneze si una dintre cartile de baza pentru un trompetist este “Arban’s Complete Conservatory Method for Trumpet” de J.B. Arban, pe care o poti achizitiona si online din magazinele de specialitate. Este o metoda testata de-a lungul timpului, fiind de mare interes si in ziua de azi, ce porneste cu exercitii de baza, simple, si progreseaza spre compozitii tot mai avansate.

 

Studiaza cu rabdare

Chiar daca esti angajat intr-o orchestra simfonica si canti doar muzica clasica, dupa partituri, este bine sa iti dezvolti si latura de improvizatie. Subcostientul iti poate fi de ajutor daca reusesti sa il obisnuiesti si sa stochezi anumite informatii, care iti vor fi puse la dispozitie atunci cand vei avea nevoie. Pentru acest lucru alege o piesa mai dificila, pe care sa o repeti pana ajungi sa o poti interpreta fara partituri si continua sa o repeti saptamanal, pentru a putea stoca fiecare mecanism folosit pentru a interpreta la trompeta.

 

Canta in duet cu alt trompetist

Ca orice experienta, daca o poti impartasi cu un coleg care sa aiba aceleasi preocupari ca si tine, este un castig pentru amandoi. Daca poti gasi o persoana care sa fie si ceva mai avansata decat tine, iti va fi de mare ajutor pentru a putea sa treci mai usor de anumite pasaje mai dificile preluand din experienta acestuia. 

 

Fa o mica incalzire si la finalul studiului

Chiar daca ai la indemana cele mai bune trompete, dupa o zi intensa de studiu, dupa un concert vei fi obosit mai ales daca ai avut mult de cantat, la volum ridicat si ai abuzat de buze. Totusi la final inainte de a pune trompeta in husa, mai fa cateva mici exercitii de incalzire, la un volum redus, pentru a-ti reorienta instrumentul si pentru a pune in miscare toti muschii. Dimineata urmatoare iti va fi mult mai usor sa reiei studiul de unde l-ai lasat.

 

Asculta zilnic trompetistul preferat

Sigur ai un instrumentist pe care il adori si care iti este ca mentor, asa ca zilnic, chiar inainte de studiu, cat iti pregatesti trompeta si partiturile asculta macar 2 -3 minute. Sunetul iti va ramane in memorie si te va indruma pentru intreaga zi.

 

 

Cauta sa asculti si o alta parere

Chiar daca ai deja un profesaor care sa te indrume si aveti o relatie foarte buna, este util ca din timp in timp sa mai apelezi si la un alt profesor. Acesta iti poate oferi o noua perspectiva, iti poate lamuri niste lucruri la care ai ramas blocat anterior, si astfel vei putea avansa.

 

Experimenteaza stilul de suflat

In caz ca nu esti multumit cu stilul pe care il ai in prezent ai curaj si experimenteaza modalitati noi. Acest lucru este bine sa-l faci atunci cand ai o pauza, daca ai un concert sau un proiect in derulare este bine sa nu schimbi nimic. Chiar daca nu vei gasi nimic nou care sa te multumeasca poti sa revii oricand la stilul pe care l-ai avut. Te poti juca in diferite moduri, folosindu-ti muschi fetei si buzele pentru a crea noi stiluri, dar ai nevoie de macar doua saptamani de practica intr-un stil nou pentru a putea determina daca iti place mai mult si daca te simti confortabil.

Acestea sunt doar cateva sfaturi care sa te ajute sa devii un trompetist mai bun, dar munca trebuie sa fie continua, studiul consecvent si experimentarile, curajul de a adauga tenta personala interpretarii trebuie sa te insoteasca pe tot parcursul vietii. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu