10 stiluri muzicale si chitarele potrivite pentru a le aborda

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.23

 

De-a lungul secolelor, chitara – acest instrument minunat – a atras si continua sa atraga si astazi milioane de oameni, exercitand o vraja mirifica asupra spiritului, deoarece orice vibratie armonioasa poate dainui in timp, fiind prezenta in mai toate stilurile muzicale.

 

Clasic

Muzica clasica defineste mai multe genuri muzicale inrudite, fiind compusa si interpretata de artisti profesionisti foarte bine instruiti, ce se transmite prin intermediul partiturilor. In general se foloseste chitara clasica.

Desi nu face parte din instrumentele dintr-o orchestra, un numar mare de compozitori, inca din secolele XVIII – XIX, au fost si remarcabili chitarisi si se acompaniau cand compuneau la acest minunat instrument (Hector Berlioz, Carl Maria von Weber, Franz Schubert, Niccolo Paganini etc.).

Unul dintre cei mai de seama chitaristi din acest domeniu este Andres Segovia, care a avut un rol esential asupra creatiei componistice pentru chitara. A fost unul dintre primii chitaristi care au cantat pe corzi de nylon, dupa cel de-al doilea razboi mondial, fapt ce a permis o mai mare stabilitate a instrumentului.

 

Blues

Este un gen muzical vocal si instrumental, ce deriva din muzica populatiei afro-americane (cantece de munca, gospel) aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, ce va influenta multe alte stiluri muzicale.

Printre cei mai cunoscuti interpreti de blues din Romania, chitaristi, putem aminti si pe Bela Kamocsa (membru fondator al trupei Phoenix) ce utiliza atat chitara electrica, cat si chitara bas. Un alt interpret de marca este B.B. King, chitarist de exceptie, ce interpreta la chitara electrica. Iubea foarte mult instrumentul ce a fost botezat Lucille.

 

Jazz

Acest stil muzical apare la inceputul secolului XX, avand ca origine tot muzica afro-americana. Ofera interpretului un spatiu larg de executie si libertate de improvizare, ca o discutie intre diferite instrumente, pe un fond ritmic complex.

Un nume de marca din epoca mijlocului de secol XX a fost “Wes” Montgomery, celebru prin tonul distinct al sunetului produs de chitara sa electrica.

 

Folk

Este un curent ce descinde din folclorul american, raspandindu-se rapid in intreaga lume, ce are ca si puncte de referinta traditia unui anumit loc, grup sau culturi, ce se preocupa de probleme sociale, din viata cotidiana.

Capata amploare odata cu miscarea hippie. Un nume foarte cunoscut la nivel mondial este Bob Dylan, iar in Romania sunt mai multi interpreti precum Mircea Vintina, Nicu Alifantis, Florian Pittis. Cel mai des este utilizata chitara acustica.

 

 

Country

A aparut in sudul Americii la inceputul anilor 1900, avand puternice influente din muzica irlandeza. Un reprezentat de seama al genului, este Jonny Cash, solist vocal, chitarist si compozitor de country, situat in topul celor mai buni chitaristi. Pentru acest gen cea mai potrivita este chitara acustica.

 

Flamenco

Considerat un fenomen unic, acest gen muzical isi are originea in Spania, fiind un amestec de ritmuri si melodii ce apartin mai multor culturi. Pentru spanioli acest stil este mai mult decat muzica, implicand atitudinea lor fata de viata, colorata cu emotiile si trairile cotidiene. Paco de Lucia este cel mai cunoscut chitarist de muzica flamenco, ce si-a pus puternic amprenta asupra acestui gen muzical.

Se interpreteaza cu o chitara speciala pentru flamenco, ce este similara cu o chitara clasica, dar cu mici diferente, avand o zona de protectie in jurul rozetei pentru a nu se deteriora atunci cand lovesti corpul chitarei cu degetele, are dimensiuni mai reduse si este mai usoara, forma poate fi usor diferita etc.  

 

Pop

Este un stil muzical accesibil publicului larg, cu ritmuri dansante, melodii clare, armonii simple si structuri repetitive pentru a fi usor de memorat si de fredonat de catre toti ascultatorii.

In general, in acest stil chitaristii sunt pentru acompaniament, dar printre cei care s-au facut remarcati este si chitarista Jennifer Batten, care a colaborat multi ani cu regele pop-ului Michael Jackson. Se folosesc in general chitari electrice si bas.

 

Rock

La inceput a avut influente puternice din muzica country si blues, dar apare ca un stil dinamic si puternic, ce iti ramane usor in memorie si il poti fredona. S-a dezvoltat mai intai in America, cuprinzand intreg globul la sfarsitul anilor 1940.

Cel mai de seama reprezentat, numit si regele rock-ului este Elvis Presley, o legenda a acestui stil. Cantaret, actor si chitarist, a obtinut nenumarate premii, discuri de aur, si va ramane vesnic in memoria iubitorilor de gen.

Una dintre chitarile preferate ale marelui artist, creata de firma Gibson model Ebony Dove din 1969, o chitara acustica, a fost vanduta in 2016 la o licitatie cu un pret estimativ de 300.000 de dolari.

 

 

Heavy metal 

Desprins din stilul rock, aparut la sfarsitul anilor 1960, se bazeaza pe un sunet gros, puternic, cu distorsiuni inalt amplificate, cu solo-uri de chitara extinse si de intensitate.  Primele formatii care au pus bazele acestui gen, precum Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Motorhead, AC/ DC s-au bazat pe chitaristi cu calitati extraordinare, ce se claseaza in topul celor mai buni din intreaga lume.

Ca si structura, formatia se bazeaza pe 2 sau 3 chitaristi, o chitara solo,  bas si chitara ritmica. Jimmy Page, chitarist al trupei Led Zeppelin ce se situeaza pe locul 3 in topul celor mai buni chitaristi realizat de revista Rolling Stone, folosea cel mai adesea o chitara electrica Gibson SG.

Angus Young, chitara solo in trupa AC/ DC, a inceput sa cante pe o chitara acustica, achizitionandu-si la inceputul anilor 1970 prima chitara electrica Gibson SG de la un magazin second hand.  

 

Thrash metal 

Este o latura ceva mai intunecata a metalului, ce se desprinde la inceputul anilor 1980, cu trupe precum Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer etc. Se caracterizeaza printr-un stil de muzica agresiv, riff-uri de chitara rapide si puternice, avand ca si teme principale justitia, razboiul, bolile mintale etc. 

Cel mai adesea sunt prezenti 3 chitaristi, chitara solo, chitara armonie si ritm, chitara bas. James Hetfield este o figura emblematica pentru iubitorii genului, fiind chitaristul si vocalul trupei Metallica, executand atat solo-uri, cat si armonie.

Cliff Burton, care va asigura pentru o perioada chitara bas a trupei, ridica standardele la acest instrument, cu solo-uri lungi in timpul pieselor, schimbari de ritm bruste, adevarate bijuterii muzicale, cariera sa fiind intrerupa brusc de o moarte tragica.

Prefera bas-ul cu 4 corzi, fata de cei mai multi basisti din trupele de gen care canta la bas cu 5 sau 6 corzi, dar cu mai mult de 22 de taste, nu utiliza pana, cantand doar cu degetele, lucru care ii permitea sa cante la mai multe corzi simultan.

Caracterul zgomotos face repetitiile destul de dificile, incat nici dopuri de urechi pentru somn nu-i mai salveaza pe vecinii tai, daca te hotarasti sa abordezi acest gen muzical.

 

La sfarsit, iti putem spune ca, din oferta bogata, existenta pe piata, sigur vei gasi o chitara ieftina si buna, care sa te ajute sa te dezvolti si sa performezi in stilul de muzica dorit.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu