10 tipuri de ukulele si ce trebuie sa stii despre ele

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Ukulelele provin din Hawaii si incet, incet au fost promovate in intreaga lume, ajungand un instrument foarte indragit, atat de profesionisti, cat mai ales de amatori, fiind un mijloc placut de a te acompania si de a inveseli serile petrecute cu prietenii.

 

Tot mai multe persoane se orienteaza spre aceste minunate instrumente muzicale, fiind potrivite indiferent de varsta, usor de transportat si mai facil de insusit, chiar si pentru amatori. Dar e destul de greu sa te descurci prin marea de oferte existente pe piata, asa ca iti prezentam in acest ghid tipurile mai cunoscute si mai populare ca sa iti fie mai usor atunci cand te hotarasti sa te apuci de studiu.

 

Ukulele sopran

Reprezinta un model clasic, fiind cel mai mic ca si dimensiune din toata gama. Se preteaza in general pentru incepatori, atat copii, cat si adulti. Lungimea sa este in jur de 35 de cm, fiind si foarte comod de transportat. 

Sunetul emis de acest model de ukulele este inalt, subtire, tipic pentru acest instrument. Datorita dimensiunii sale reduse, tastiera este destul de stransa, asa ca va fi mai greu de gestionat daca ai degetele groase.

Ukulele de concert

Sunt ceva mai mari decat cele sopran, avand o lungime de aproximativ 58 de cm, cu o tastiera mai larga, putand fi folosite de diferite persoane. Este de obicei cel mai utilizat tip, cu un sunet placut, plin si mai puternic. Acest model este preferat si de profesionisti, des utilizat in concert.

 

Ukulele tenor

Acesta se preteaza pentru persoanele care isi doresc un instrument de acest tip mai mare, deoarece are o lungime de aproximativ 66 cm. Tastierele sunt bine determinate, griful este mai lung, asa ca poti avea experinte foarte placute. Sunetele emise se inscriu intr-un registru mai amplu, cu un ton plin si clar. 

 

Ukulele bariton

Sunt cele mai mari ca si dimensiune din clasa prezentata, fiind foarte asemenatoare cu o chitara mica, au o lungime de aproximativ 74 cm. Ca si acordaj sunt mai diferite decat primele 3 prezentate, acestea supunandu-se acelorasi reguli ca si primele patru corzi (cele mai subtiri D – G – B – E echivalent cu Re – Sol – Si bemol – Mi) de la chitara. 

Corpul instrumentului este mai robust, iar tastiera, larga. Cei care au practicat anterior chitara, se pot familiariza foarte facil si cu acest instrument. Pentru incepatori nu se recomanda, fiind mai dificil la inceput sa te acomodezi. Sunetul de bariton este mai grav, mai adanc si mai plin. 

 

Ukulele bas

Au o constructie ceva mai aparte ce ii permit artistului sa interpreteze intr-o tonalitate mai joasa (Mi, La, Re, Sol, E – A – D – G) cu acelasi tip de acordaj precum o chitara bas. De fapt, este o chitara bas pe un corp de ukulele bariton. 

Spre deosebire de o chitara bas, acest model are o scala mult mai scurta, de unde si nevoia de corzi mult mai groase si eventual cauciucate, pentru a putea obtine aceleasi sunete joase, grave si puternice. 

 

Ukulele acustice

In caz ca iti doresti acest instrument pentru a canta pentru tine sau la iesirile cu prietenii in drumetii, atunci poti sa alegi un model acustic care va fi perfect pentru a te acompania cu succes. 

Ukulele cu amplificare

Daca iti doresti sa canti in public, atunci mai bine iti alegi un model de ukulele care poate fi conectat la un combo, la un mixer, pentru amplificare. Astfel vei putea delecta publicul cu performantele tale si vei avea satisfactii deosebite.

Ukulele bas in special sunt concepute pentru a putea fi conectate la o sursa de amplificare, deoarece un model acustic are prea putin volum. 

 

Ukulele banjo

Sunt modele mai neconventionale, ce pastreaza cele 4 corzi si acordajul, dar corpul este asemanator unui banjo (corpul este rotund). Le mai poti intalni si sub denumirea de banjolele. Corzile sunt standard din nylon si poti sa interpretezi la fel ca la un model traditional. Nu sunt recomandate a inlocui un banjo. 

Ca si design isi pastreaza forma inca din 1920, dar mai sunt si modele moderne. Sunetul este, de asemenea, putin diferit decat cel al ukulelelor traditionale, ceva mai strident si mai inalt, staccato, fata de sunetul cald si unduitor consacrat.

 

Ukulele chitara

Este un model compact si cu dimensiunea unui model bariton, fiind foarte comod atat pentru copii, cat si pentru adulti, pentru calatorii sau pentru acasa. Din punct de vedere constructiv se diferentiaza de un model traditional de ukulele, deoarece are 6 randuri de corzi, cu doua in plus fata de standard A – D – G – C – E – A (A – D sunt in plus; La – Re – Sol – Do – Mi – La).

Sunetul este intre cel de ukulele si de chitara acustica clasica, cu corzi din nylon, moi si usor de redat. Sunt comode si pentru cei care au facut chitara, dar vor sa se diversifice si cu un alt instrument, dar si pentru cei care canta in mod normal la ukulele.

 

Alte tipuri de ukulele

Daca iti doresti sa inveti sa canti la ukulele ai de unde sa alegi un model care sa fie pe gustul tau si calibrat pe stilul tau muzical. Pe langa tipurile prezentate mai sus care sunt printre cele mai populare, mai sunt inca multe alte variante, precum:

Ukulele electrice – au corpul solid, realizat dintr-o singura bucata de lemn, se conecteaza la amplificator, pot avea corzi din nylon sau din otel (acestea au un sunet foarte asemanator cu chitara electrica), sunt potrivite si pentru muzica moderna.

Ukulele cu rezonator – sunt foarte asemanatoare cu cel traditionale din punctul de vedere al acordajului, cu patru corzi, dar sunt diferite ca si forma, aspect si ton. S-au dezvoltat prin 1920, datorita dorintei de a oferi mai mult volum si putere si au un con metalic incorporat. Se folosesc cu precadere in blues. 

Ukulele archtop – sunt foarte asemenatoare cu chitarile de acest tip, avand un aspect diferit fata de un model traditional de ukulele, dar acelasi tip de acordaj. Sunt preferate de cei care sunt pasionati de jazz, avand un sunet moale si un ton bogat. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu