11 melodii ce merita invatate pentru chitara clasica

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Moonlight Sonata, Libertango, Cavatina sunt doar cateva dintre piesele pe care merita sa le interpretezi, daca esti pasionat de chitara. De la versiuni accesibile si pentru studentii incepatori si pana la piese provocatoare ajunse la noi tocmai din perioada baroca, unsprezece piese te astepta sa iti completezi portofoliul.

 

Vrei sa iei lectii de chitara si esti curios ce piese ai putea interpreta? Canti de ceva timp si vrei sa iti imbogatesti repertoriul? Indiferent de motivul pentru care cauti piese pentru acest instrument, iti putem spune ca optiunile sunt foarte numeroase. Exista insa cateva partituri pe care orice chitarist trebuie sa le experimenteze, pentru a-si completa educatia.

 

 Concierto de Aranjuez 

Scrisa in anul 1939 de catre Joaquin Rodrigo, aceasta piesa poate fi considerata cu usurinta cea mai populara creatie a compozitorului spaniol. In mare parte datorita ei, Joaquin Rodrigo este considerat astazi unul dintre cei mai mari compozitori spanioli ai secolului 20.

Este inspirata din frumusetile gradinii palatului Real de Aranjuez, resedinta de primavara construita de Philip II in a doua jumatate a secolului XVI. Concertul este conceput in trei miscari, prima incepand cu un solo de chitara, intr-o tema cu trei masuri. Cea de-a doua include corul, cu acompaniament de chitara si instrumente cu corzi, iar cea de-a treia este in metru mixt, cu alternanta intre 2/4 si 3/4.

 

Five Bagatelles

Nu te lasa inselat de similitudinea titlului cu termenul romanesc de “bagatela” pentru ca nu este nici pe departe o piesa simpla. A fost scrisa in anul 1939 de William Walton, compozitor deja recunoscut la acea vreme si se numara printre piesele care iti ofera oportunitatea sa scoti cu adevarat totul din ceea ce iti poate oferi o chitara din categoria modelelor clasice.

Este o piesa complicata, combinand ritmuri neasteptate, intr-un mod dinamic care poate fi greu de urmarit pentru incepatori, fiind mai curand recomandata pentru artistii de nivel avansat sau intermediar. Forma sonora vivace si plina de personalitate merita insa fiecare clipa investita in exersarea notelor.

 

 

Libertango 

Marcand trecerea celebrului compozitor Astor Piazzolla de la tango la nuevo tango, aceasta piesa a fost inregistrata pentru prima data in anul 1974 la Milano. Se numara printre compozitiile care testeaza pe deplin tehnica chitaristilor, fiind o combinatie de ritmuri alerte si pasaje melodioase, care solicita la maxim indemanarea si talentul. 

A fost interpretata de celebrul chitarist Al Di Meola in anul 2000, in albumul sau “The Grande Passion”. Conform bazei de date All Music Guide, de la lansarea sa si pana acum Libertango a aparut in peste 500 de variatiuni, cu si fara versuri, in interpretari solo, de cvartet sau de orchestra.

 

Cavatina 

Cavatina are la baza un fragment compus pentru pian de catre Stanley Myers si dezvoltat in anul 1970 intr-o piesa completa, creata special pentru chitaristul John Williams. Denumirea sa inseamna, in limba italiana, cantec simplu si scurt. Coloana melodica a fost folosita in filmul “The Walking Stick” si ca tema sonora in “The Deer Hunter”, cel din urma propulsand-o in topul primelor 20 de hituri din Anglia. 

Daca vrei sa inveti sa canti la chitara clasica (aici iti prezentam o lista comparativa) este bine sa stii ca este una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul creat pentru acest instrument. Printre artistii celebri care au cantat aceasta compozitie se numara Pepe Romero, Norbert Kraft, Milos Karadaglic si Kaori Muraji.

 

Bourrée in E minor 

Se numara printre cele mai faimoase piese ale lui Bach si a fost scrisa inital pentru lauta, ca parte din a cincea miscare a Suitei pentru lauta in E Minor. 

Are la baza elemente specifice bourree – dans social francez popular in perioada regelui Louis XIV. Linia melodica a fost utilizata de numerosi muzicieni  precum Paul McCartney (Blackbird, JennyWren), Led Zeppelin (Heartbreaker) si Yngwie Malmsteen. 

Este o piesa de nivel intermediar, populara atat printre studentii de chitara clasica, cat si printre interpretii avansati, si un exemplu tipic al epocii baroce.

Pentru a construi o atmosfera primitoare, alaturi de un ceai si un semineu electric 3D cu sunet pentru fundal, aceasta e piesa ramane ideala pentru a-ti petrece o dupa amiaza de duminica in confortul propriului camin, exersandu-ti indemanarea.

 

Recuerdos de la Alhambra

Recuerdos de la Alhambra a fost scrisa in anul 1896 de catre compozitorul si chitaristul spaniol Francisco Tarrega. Face parte din categoria partiturilor destinate chitaristilor cu experienta, incluzand secvente multiple de tremolo, tehnica pretentioasa, care sugereaza in acest caz curgerea fantanii din gradina palatului Alhambra. 

Interpretarea creeaza adesea impresia unui duet, pentru ca implica realizarea unui tipar melodic de tip arpeggio de catre degetul mare, in timp ce inelarul, degetul mijlociu si indexul ataca o alta nota. A fost interpretata de chitaristi precum Julian Bream si Jim Greeninger si de asemenea adaptata pentru pian, xilofon si voce.

 

Guitar concerto in D

Aceasta compozitie a fost creata de Antonio Vivaldi in anul 1730, pentru lauta, dar a fost adaptata pentru chitara si se numara printre piesele incluse frecvent in repertoriul studentilor si artistilor profesionisti. Include trei miscari: allegro, largo, allegro si a fost creata pentru interpretare solo sau in acompaniament cu viori si bas.

 

 

Moonlight Sonata

Adaptata de Francisco Tarrega pentru chitara, Moonlight Sonata se numara printre piesele provocatoare, care scot cu adevarat in evidenta priceperea chitaristului. Spre deosebire de alte opere, care incita prin viteza rapida a schimbarii corzilor, in acest caz dificultatea provine mai ales din schimbarile de note, care solicita mana si atentia artistului mai mult decat de obicei.

 

Tombeau sur la Mort M. Comte d’Logy

Scrisa de Silvius Leopold Weiss in anul 1721, Tombeau sur la Mort de M.Comte d’Logy este una dintre piesele reprezentative ale stilului baroc, pe care le poti introduce in repertoriul de chitara. 

Ca majoritatea partiturile din acea perioada, a fost compusa initial pentru lauta si adaptata ulterior pentru chitara clasica. Silvius Leopold Weiss a fost unul dintre cei mai importanti si prolifici compozitori pentru lauta din istorie si unul dintre cei mai tehnici si mai realizati interpreti.

 

Ave Maria

Potrivita pentru petreceri si alte evenimente sociale, partitura pentru chitara a celebrei compozitii Ave Maria scrisa de Franz Schubert se afla printre optiunile preferate de artistii incepatori. Este o piesa ofertanta, usor de abordat si foarte cunoscuta, pozitionata in principal pe note inalte si care ar trebui cantata cat mai legato posibil, pentru a recrea emotia transmisa de compozitor.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu