Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Pentru cei nostalgici, care prefera sa asculte o muzica buna pe vinil, relaxati, singuri sau in cadrul unei companii selecte, le oferim o lista cu cateva titluri care merita un loc in colectia personala, datorita unor caracteristici mai speciale.

 

Exista o serie de albume pe vinil care sunt considerate speciale de catre audiofili, datorita unor factori care au contribuit la unicitatea acestora, precum: sunet de exceptie, o productie anume, masterizare, includ piese adevarate opere de arta etc. Unele sunt editii limitate sau premium, iti vor imbogati frumos colectia si iti vor produce momente placute atunci cand le vei audia. 

 

Animal Collective – Merriweather Post Pavillion (MPP)

Este cel de-al optulea album de studio al trupei  americane Animal Collective lansat in 2009, atat pe vinil, cat si in varianta de CD. A cucerit rapid topurile, fiind vandut in peste 20.000 de exemplare pana in 2012. Este o combinatie de mai multe stiluri de pop, rock si muzica electronica, cu muzica de safari care, desi se bazeaza pe tehnologie, isi pastreaza o latura profund umana, ce capteaza atentia intr-un mod surprinzator si foarte prietenos.

 

Beastie Boys – Paul’s Boutique

Iubitorii stilului hip-hop au posibilitatea de a asculta unul dintre cele mai bune viniluri de acest gen, cu un sunet curat si clar, cu o remasterizare de buna calitate la relansarea acestuia la 20 de ani. Prima versiune a discului a aparut in 1989 si a fost vandut in peste 2 milioane de exemplare. Este un album al celebrei trupe americane, mai putin comercial, avand piese cu profunzime creativa si foarte lirice, devenind un album reper pentru genul hip-hop.

 

 

The Beatles – Revolver

Lansat in 1966, acest album a fost cel de-al saselea al celebrei trupe de rock britanice The Beatles. Aparut intr-un moment propice pentru trupa, avand timp pentru a concepe si produce acest album, este un vinil care nu trebuie sa-ti lipseasca din colectie, si cu un pickup bun, vei petrece momente minunate in compania muzicii. 

Contine piese care au prefigurat notorietatea si avangardismul trupei, cu elemente de rock psihedelic, utilizand efecte multiple cu banda in bucla, chitara inversa, dublarea vocalelor solistului etc. A fost vandut in peste un milion de exemplare doar in SUA pana la finalul anului de lansare, continuand sa aiba parte de o crestere masiva a vanzarilor.

 

Beirut – The Flying Club Cup

Desi a fost initial proiectul unui singur artist, de origine mexicana, Zach Condon, cu cel de-al doilea album lansat, The Flying Club Cup, trupa se dezvolta si capata puternice influente din muzica franceza. 

Aparut in 2007, albumul contine piese ce sunt legate de orase din Franta, cu puternice influente de la inceputul secolului, artistul aduce un suflu personal albumului, utilizand tot felul de instrumente traditionale precum: trompeta, ukulele, acordeon, violoncel, trombon, tuba etc., pentru a crea un univers muzical deosebit.

 

Blur – Think Tank

Albumul a fost lansat in 2003, fiind al saptelea din seria trupei de rock de origine engleza. In acest album se simt puternic influente din muzica dance, hip-hop, jazz si muzica africana, pe care compozitorul Damon Albarn le imbina intr-un mod extravagant si foarte placut. 

Are ca teme principale dragostea si politica, cu motive anti-razboi, ca raspuns la razboiul din Afganistan. Este un album concept, ce utilizeaza bucle ritmice esantionate si sunete electronice grele, cu chitara acustica simpla, tobe, bass si multe alte instrumente clasice.

 

Bob Dylan – Blonde on Blonde

Este cel de-al saptelea album de studio al celebrului artist si a fost lansat in 1966, de Columbia Records. Sunetul lui Bob Dylan se preteaza foarte bine a fi ascultat pe vinil, acest disc care completeaza trilogia albumelor rock a fost considerat de critici drept unul dintre cele mai reprezentative din toate timpurile. In 1967, albumul a fost certificat drept Disc de aur, urcand rapid atat in topurile din SUA, cat si din Marea Britanie. 

 

 

Darkside – Psychic

Un album ce reuneste doi mari artisti, Nicolas Jaar si Dave Harrington, ce reprezinta debutul lor, lansat in 2013. Prima si ultima aparitie, ce imbina intr-un mod foarte placut stilul intunecat si puternic al lui Harrington cu cel delicat si atmosferic al lui Jaar. Este o muzica electronica, ambientala, de avangarda, fiind bine primita atat de critici, cat si de publicul larg. 

 

Dire Straits – Love Over Gold

Desi sunt multe albume prezente in mai toate casele iubitorilor de viniluri, acesta, lansat in 1982, a cucerit rapid topurile din intreaga lume, fiind numarul 1 in Australia, Austria, Italia, Noua Zeelanda, Norvegia, Anglia si numarul 19 in SUA. 

 

Fleetwood Mac – Rumours

Lansat in 1977, ca al unsprezecelea album al trupei de rock britanice Fleetwood Mac, are puternice influente date de conflictele existente in cadrul grupului din timpul sesiunilor de inregistrare, ce au dus la un album pop rock, cu ritmuri accentuate si clape electrice. 

In 1978, discul castiga Premiul Grammy pentru Albumul Anului si este vandut in peste 40 de milioane de exemplare in toata lumea. 

 

Led Zeppelin – II

E greu sa alegi un album al celebrei trupe britanice, dar ne oprim la cel de-al doilea disc al lor, deoarece a fost descris drept “cel mai greu album al trupei” si primul la care a participat Kramer Eddie ca si inginer de sunet. Albumul a fost lansat in 1969, fiind considerat ca o evolutie in istoria trupei, cu un riff pe chitara inconfundabil si cu puternice influente de blues. 

Cuprinde noua melodii, dintre care sase sunt productia proprie trupei, iar trei au fost reinterpretari dupa melodii consacrate de blues. Este considerat un succes comercial, ajungand rapid in topuri, certificat cu discul de aur si apoi de platina in America, si cu vanzari de peste 12 milioane de exemplare pana in 1999. 

 

Michael Jackson – Thriller

Al saselea album de studio al celebrului artist american, a fost lansat in 1982, cu un amestec fericit de stiluri precum funk, disco, soul, soft rock, pop si R&B, a cucerit rapid topurile din multe tari, devenind in doar un an de la aparitie cel mai vandut album din toate timpurile. 

 

 

Miles Davis – Kind of Blue

Muzica de jazz este foarte potrivita cu formatul discului pe vinil, iar acest album lansat in 1959 trebuie achizitionat. Este considerat “cel mai mare disc de jazz”, fiind un album de referinta, un sextet cu instrumentisti de seama, ce au avut o mare influenta asupra muzicii in general. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments