12 melodii perfecte pentru chitara acustica

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Chitara este un instrument deosebit, care se imparte in cel putin doua lumi, si anume cea a sunetelor naturale, acustice, si cea a sunetelor mai brutale, electrice. Astazi vei afla cate ceva despre titlurile faimoase pe care le poti incerca si tu cu succes la un instrument acustic, cu note mai melodioase si armonice. 

 

Chitara acustica nu minte si pastreaza puritatea sunetului, asa cum declara si faimosul Slash, care prefera variantele electrice, dar care nu se da inlaturi de la a aprecia calitatile unui instrument de calitate. Dupa ce indepartezi toate surlele si trambitele si procesarea audio ajungi sa descoperi adevaratul talent al artistilor care isi cunosc instrumentul si care au nevoie doar de sase coarde si o melodie. Iata cateva melodii pe care si tu le poti invata si care exceleaza la capitolul sunete acustice. 

 

Stairway to Heaven – Led Zeppelin

Intregul album Led Zeppelin III a fost in principal inregistrat unplugged, insa Stairway to Heaven e un adevarat exemplu de excelenta in acest sens, Jimmy Page transformand o piesa obisnuita intr-una iconica, de baza, pentru care intreaga formatie este recunoscuta la nivel mondial. 

Peste ani, melodia a continuat sa domine topurile celor mai bune cantece de rock multumita constructiei si virtuozitatii instrumentale, fiind recunoscuta pentru primele acorduri acustice care dau acea familiaritate. 

 

 

Dust in the Wind – Kansas 

Aceasta adevarata meditatie asupra conditiei umane si a efemeritatii vietii este o melodie produsa din intamplare cand Vicci Livgren si-a auzit sotul exersand la chitara acustica, determinand ca ritmul melodic se potriveste unor versuri. 

Este cel mai cunoscut single al trupei, fiind si singurul care a ajuns in Top 10, transformandu-se de-a lungul anilor intr-un eveniment cultural, fiind difuzat la radio, la TV sau chiar in seriale si filme, avand o incarcatura emotionala puternica. 

 

More Than A Feeling – Boston

Intro-ul acustic al acestei piese este cel care da publicului atmosfera necesara ascultarii ritmurilor de chitara electrica si a unui imn adevarat clasic al rock-ului de baza. Tom Scholz a inregistrat toate partile de chitara, folosindu-se de o Yamaha cu 12 coarde pentru introducere si strofe, si de un Guild D-40 pentru refren. 

 

Street Fighting Man – The Rolling Stones

Desi poate parea o piesa tumultuoasa si violenta, lansata in timpuri asemanatoare, in 1968, pe langa bassul electric nu exista alt instrument cu coarde decat o chitara acustica. La inregistrare, au fost folosite doua astfel de instrumente “imortalizate” in acelasi timp. Keith Richards a fost foarte multumit de rezultat, in special de distors, decizand sa foloseasca aceste acorduri in mod exclusiv in piesa. 

 

Pinball Wizard – The Who

Pana in 1969, Pete Townsend era deja cunoscut la fel de bine pentru muzica sa si pentru faptul ca distrugea chitari pe scena. Cu o acustica in mana, scotea adevarate minuni auditive. Un astfel de exemplu este Pinball Wizard, unde electrica intareste strofele si refrenul, dar instrumentul cu coarde dominant este un Gibson J-200. 

 

Photograph – Nickelback

E o piesa controversata, atragand atentia, in bine sau rau, a publicului, asa cum reiese din numeroase sondaje de opinie pe nisa muzicala. Totusi, este si populara, inca de la lansarea din 2005 fiind vanduta in peste 1.4 milioane de exemplare, ajungand pe pozitia a doua in Billboard Top 100. 

 

 

Precum in cazul multor balade country, nu vor lipsi chitarele electrice, intrebuintate in special la refren, dar esenta acestei melodii este una acustica, producand o reteta pe care au urmat-o si alte trupe de rock. 

 

Outside – Staind 

Desi cantecul acesta este saturat cu note electrice si puternice, la origini melodia aceasta a fost una ce folosea doar instrumente acustice. Pentru prima oara aceasta piesa a fost cantata in deschiderea unui concert Limp Bizkit in 1999, fiind inregistrata si data la radio cu mult timp inainte de a fi inregistrata versiunea oficiala, a carei succes a dus la lansarea a sute de trupe de nu-metal. 

 

Everlong – Foo Fighters

Varianta oficiala, un exemplu de hard rock, a fost apreciata, dar versiunea acustica a cucerit cu adevarat piata de profil dupa interpretarea live a lui Dave Grohl la un show de radio in 2006, dupa care au aparut si sute de coveruri. 

 

Lake of Fire – Nirvana 

In 1993, la MTV Unplugged, Kurt Kobain a ales sa nu cante cele mai mari hituri ale trupei, ci sa aduca in prim-plan formatii pe care el le admira si melodiile sale preferate. Astfel, el a chemat pe scena membrii formatiei Meat Puppets si a cantat o varianta linistita a piesei Lake of Fire. Aceasta adevarata performanta live a fost considerata una din partile forte ale emisiunii, melodia ramanand asociata si in prezent cu Nirvana. 

 

Hotel California – Eagles

Cantecul principal de pe albumul cu acelasi nume a fost lansat in 1977, devenind cea mai populara melodie a formatiei, si ritmurile lungi de chitara au fost desemnate cel mai bun solo de catre revista Guitarist. Cantecul a fost premiat cu un Grammy si a devenit unul din cele mai cunoscute imnuri misterioase, existand multiple interpretari ale versurilor, de la viata din Los Angeles si pana la o calatorie de la inocenta la experienta si maturitate. 

Hotel California a ajuns pe pozitia de top in Billboard Top 100 si e adesea interpretata drept cover de artisti din intreaga lume. De asemeni, e piesa pe care o poti asculta la fel de bine acasa, in surdina, sau cu volumul la maxim, pe niste boxe auto profesionale, in masina.

 

Slippery When Wet – Bon Jovi

Jon Bon Jovi si Richie Sambora au nascut trendul Unplugged odata cu interpretarea acestei melodii la MTV Video Music Awards in 1989, cand si-au luat chitarele acustice si au facut un show fenomenal, aratandu-si tehnica si maiestria in mangaierea corzilor. Rezultatul colaborarii celor doi a fost un hit imediat, ce a dus la popularitatea formatiei Bon Jovi si la atragerea a milioane de fani. 

 

 

So Alone – Johnny Thunders

In albumul sau solo, Thunders a uimit intreaga lume, dar in special proprii sai fani, cand a ales sa promoveze o balada poetica, in care parca isi mangaie chitara acustica, tinand in frau elementele de rock salbatic pentru care era cunoscut in formatia The Heartbreakers sau in New York Dolls. Melancolia si versurile inspirate din viata reala a artistului au devenit o elegie a celor mai putin fericiti si a celor ce se confrunta cu drogurile, din nefericire artistul murind in urma unei supradoze. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu