13 secrete ale cantatului la acordeon

Am modificat articolul ultima data pe: 25.05.22

 

Acordeonul cu burduful sau situat central ca o inima iti ofera posibilitatea de a interpreta o gama larga de piese muzicale, din cele mai variate domenii, fiind un instrument de suflet, intalnit des in muzica populara din diferite tari, inclusiv in Romania. Iti oferim in acest articol cateva mici trucuri care sa te ajute sa performezi. 

 

In caz ca esti pasionat de acest instrument si vrei sa ajungi la performanta, citeste acest articol pentru a afla mici secrete care sa te ajute in interpretare si care iti vor usura mult procesul de invatare.

 

Practica intoarcerile

Pe timpul interpretarii invata sa schimbi des directia burdufului, pastrand ritmul, reusind astfel sa schimbi sentimentul tonului. In timp ce canti o nota aplicand intorcerea burdufului vei obtine un efect de dublare, ca si cum ai fi lovit coarda de doua ori. Poti incerca cu diferite note cautand stilul cel mai potrivit, pana vei stapani bine acest mic truc.

 

 

Utilizeaza accente

Chiar si fara a intoarce burduful, poti aplica accente in timpul cantarii, care sa ofere o modificare in interpretare, cel mai adesea acest stil se practica la inceputul sau la finalul unui anumit ritm, fiind extrem de eficient si oferind un plus pe parcursul melodiei.

 

Tremolo

Poate fi realizat prin fluturarea mainii stangi in aer, un efect potrivit pentru melodiile lente, fara a mai schimba notele cantate, sau aplicand o miscare de vibrato cu ajutorul mainii drepte ceea ce permite si cantarea de note diverse. 

Poate fi pe o nota in primul caz, sau pe un acord usor de obtinut prin miscari scurte, alternative ale burdufului si retinerea degetelor pe clapele respective. Se mai poate obtine si un tremolo triolat la care prima nota a grupei de triolet se obtine prin deschiderea burdufului in partea de sus, a doua la inchiderea burdufului, a treia la deschidere si tot asa.

 

Shake (scutura)

Este o tehnica potrivita pentru a obtine mai multe ritmuri muzicale, si consta in alternarea momentelor in care strangi burduful, apasand cu putere pe tastatura cu mana drepta, cu trageri. Alternand viteza, la diferite puncte de accente vei capata o buna practica a acestui stil, ce iti va fi de folos in timpul interpretarii, oferind o nota personala.

 

Pulsatie

Este un efect ce tine de aplicarea unor batai ritmice aplicate ca mana drepta pe partea tare de sub tastatura, in timp ce cu mana stanga canti diferite note eventual in legatto pentru a obtine un efect mai puternic si mai clar. Incearca diferite ritmuri de bataie si la diferite intensitati pentru a vedea ce poti obtine, si, de asemenea, vei observa ca sunetele sunt diferite cand burduful este inchis fata de cele obtinute cand burduful este deschis.

 

Foloseste curele de sprijin

Multi acordeonisti celebri recomanda ca partea stanga sa fie usor mai scurta pentru a aduce tastatura mai aproape de corp, central. Pentru a simti acordeonul mai ferm prins, poti alege modele de curele care mai au in plus o bretea ce uneste cele doua parti (de pe umarul stang si de pe cel drept) in partea din spate. 

Cand folosesti un acordeon de dimensiuni mai mari si mai greu, cel mai bine este sa canti din pozitie sezanda, pentru ca picioarele sa preia o parte din greutatea instrumentului, pentru a-ti proteja umerii si a nu obosi in timpul concertului.   

 

Note de gratie (grace note)

Folosirea acestora ofera un efect foarte frumos pe un acordeon, deoarece pune accentul pe o nota. Poti incerca pentru inceput prin alunecarea degetului de pe clapa negra pe clapa alba de mai sus, si dupa ce iti exersezi degetele si acestea devin mai agile poti incerca si combinatii mai dificile cu oricare doua note sau chiar o octava. 

 

Glissando

Se realizeaza prin alunecarea degetului pe claviatura clapelor ascendent sau descendent, obtinand un efect deosebit in timpul interpretarii.

 

Lovituri multiple

In multe piese vei intalni note care se repeta si pentru a le putea canta rapid invata sa folosesti combinatii de degete. Nu merge pe tehnica pianului la care lovesti o clapa si apoi o eliberezi utilizand fiecare deget, ci lasa degetele sa alunece unul cate unul de pe marginea tastei, astfel incat sa atingi urmatoarea tasta inainte de a o elibera pe anterioara, putand executa astfel bucati cu o mare rapiditate.

 

Note suprapuse

Exerseaza lasand anumite note de ton sa sune in continuare, in timp ce ataci alte note. Unele efecte de acest gen iti ofera un plus in timpul interpretarii, altele nu, dar cu mult exercitiu vei reusi sa stapanesti si acest efect.

 

Armonici

Poti obtine diferite armonici apasand usor o tasta si strangand burduful la maxim, astfel unele ancii vor emite o octava sau chiar mai mult. Este un efect ciudat si placut pe care il poti utiliza cu succes in timpul interpretarii.

 

Poti folosi doar o singura mana

In caz ca in timpul interpretarii ai nevoie de o mana libera (dreapta) pentru a utiliza eventual si un alt intrument de suflat (muzicuta, trompeta etc.) poti sa canti doar cu mana stanga pe clape, burduful poate fi lasat sa se deschida sub actiunea gravitatiei, avand un mic control asupra deschiderii daca il inclini putin. In caz ca stai pe un scaun, poti controla deschiderea burdufului si cu ajutorul picioarelor, pe care acesta se sprijina. 

 

 

Experimenteaza

Din experimente, cu multa practica si un strop de imaginatie, poti sa descoperi si alte mici trucuri care sa te ajute in formarea propriului stil de interpretare. Jimi Hendrix a cantat pozitionand chitara in spatele capului, asa ca poti gasi si tu diferite pozitii spectaculoase care sa fie incadrate in timpul unui concert pentru a delecta publicul cu momente de mare virtuozitate, dar si inedite. 

 

Aceste mici trucuri te vor ajuta mult in procesul de invatare si cand vei reusi sa le stapanesti bine iti vor influenta stilul si te vor ajuta sa iti creezi propriul mod de interpretare. Indiferent ce vei alege din gama de acordeoane (aici si o lista comparativa), care pot fi impartite dupa mai multe criterii precum numarul de clape de pe claviaturi, numarul de ancii acordate la un ton, particularitati timbrale (piccolo, flaut, oboi, fagot, trompeta, tuba etc.) utilizand in mod corect tehnicile si efectele oferite de acest minunat si complex instrument, vei putea obtine performante deosebite. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu