Am modificat articolul ultima data pe: 27.09.21

 

Dupa ce ti-ai ales un instrument care sa fie pe placul tau si in acord cu ceea ce iti doresti sa abordezi ca si stil, un alt pas important este alegerea corzilor, acestea fiind de mai multe tipuri, oferind un sunet diferit si trebuie sa acorzi o atentie deosebita pentru a avea un atu in timpul interpretarii.

 

Corzile de chitara sunt de mai multe tipuri si, in continuare, iti explicam pe rand diferentele, pentru a putea alege in cunostinta de cauza un model potrivit cu stilul tau. Acestea au un sunet diferit in functie de materialul din care sunt confectionate si stilul de constructie utilizat.

O clasificare a corzilor de chitara se poate face in functie de materialul din care sunt confectionate si anume:

 

Otel si nichel

In general, la chitarele electrice se folosesc corzi din nichel si otel, fie in stare pura, fie in combinatie sau diferite aliaje. Corzile din otel sunt mai stralucitoare decat cele din nichel, mai vii si ofera un raspuns de inalta calitate. Se folosesc, in general, pentru stilurile muzicale in care este nevoie de un sunet mai puternic, greu, agresiv, precum metal, rock si country.

Pe de alta parte, corzile din nichel au un ton mai bogat, cu mai multa consistenta decat cele din otel. Sunetele sunt mult mai calde, fiind din acest motiv folosite mai mult in stilurile muzicale mai vechi precum blues sau muzica de ritm. Au un raspuns cald si care te infioara, avand si un nivel scazut de distorsiune.

Poti sa gasesti si modele de corzi de chitara din otel placat cu nichel, care incearca sa combine in mod cat mai placut cele doua elemente, cu mai multa caldura, dar pastrand tonul greu si agresiv.

Alama si bronz

Bronzul este un aliaj ce contine in principal cupru si staniu, dar mai poate avea si alte elemente ce sunt specificate. Alama este o combinatie intre cupru si zinc in diferite proportii. Aceste doua tipuri de materiale se folosesc mult pentru corzile de chitara acustica si au anumite caracteristici in functie de care poti sa optezi pentru un anumit fel.

De cele mai multe ori, corzile de alama vor fi mult mai stralucioare decat cele din bronz, desi poti sa intalnesti modele diferite, dar care respecta aceeasi reteta. Cel mai frecvent vei gasi modelul 80/20, bronz sau alama ce are in compozitie 80% cupru si 20% zinc, cu un ton puternic si taios, ce se preteaza mai mult pentru modele de chitare mari.

Daca vrei un sunet mai cald, cu un raspuns fin, poti sa mergi pe corzi de chitara confectionate din bronz fosfor. Se potrivesc mai bine pentru chitare mai mici, si in stilurile muzicale unde este nevoie de un ton mai dulce, precum anumite lucrari populare sau la care se interpreteaza cu degetele. 

 

Nailon

Acestea se utilizeaza cu precadere pe chitarele clasice pe care nu se recomanda corzile de metal. Acestea s-au dovedit a fi o alegere foarte buna pentru a inlocui corzile facute din intestine de animal, fiind rezistente si cu un sunet foarte placut.

Anumiti muzicieni au mai facut si experimente, incercand corzile de nailon pe chitara acustica, obtinand un ton mult mai cald si mai relaxat, dar se pierde din volum si din intervalul de frecventa folosit.

Dupa tipul de constructie folosit se mai pot face anumite clasificari tinand seama de grosime, miez, tipul de infasurare etc. Cum producatorii au abordari diferite in ceea ce priveste constructia, incercand sa gaseasca noi variante mai atractive pentru diferite genuri muzicale, nu ezita sa incerci marci diferite pana iti vei gasi cele mai bune corzi de chitara pentru tine.

 

Grosime

Acest aspect este trecut in clar de catre producator si se noteaza cu cifre avand

 

Corzi subtiri

Sunt in general de 9 sau mai mici, sunt in general mai luminoase si mai bine de redat, fiind mai potrivite si pentru incepatori.

 

Corzi medii

Se regasesc intre cele subtiri si cele groase fiind de 10 sau 11, si produc un ton mediu, intre cele doua extreme.

 

Corzi groase

Ce este mai mare de 12 se incadreaza in aceasta categorie, iar cu cat este mai groasa o corda cu atat va suna mai cald si va produce mai mult volum. Corzile groase sunt insa mai rigide, din acest motiv fiind mai greu de redat sunetele. 

Miezul corzilor sau nucleul poate fi, in principal, de doua feluri:

 

Corzi de chitara cu miez hexagonal

Acestea ofera un ton mai stralucitor si mai puternic fiind preferate de cei care abordeaza un stil de muzica mai agresiv, mai modern, precum metal.

 

Corzi de chitara cu miez rotund

Sunt mai potrivite pentru genuri muzicale mai lente, blues sau rock clasic, avand un ton mai moale si o buna sustinere.

 

 

Dupa tipul de infasurare se remarca trei mari categorii si anume:

 

Infasurare la rotund

Sunt printre cele mai utilizate in muzica moderna, cu un sunet puternic, un ton luminos si o suprafata texturata.

 

Suprafata plana

Se utilizeaza cu precadere in muzica de jazz, avand un ton foarte intunecat, sunt mai rigide, fiind si mai greu de interpretat. 

 

Infasurari la jumatate

Combina cele doua stiluri anterioare, ceva mai dificil de interpretat decat cele infasurate la rotund, dar cu un ton mai deschis decat cele plane. Sunt in general preferate de basisti. 

Corzile de chitara mai pot fi impartite si in:

 

Corzi de chitara neacoperite

Care au un pret mai bun, dar sunt mai putin rezistente.

 

Corzi de chitara acoperite

Acestea au in plus un strat protector, fiind acoperite cu un polimer din plastic. Acest strat suplimentar le ofera o rezistenta mult mai buna, dar si pretul este mai ridicat decat al celor neacoperite. 

 

Ca si o concluzie, cei mai multi muzicieni consacrati recomanda sa incerci mai multe tipuri de corzi, de la producatori diferiti, pentru a-ti putea da seama ce se potriveste cel mai bine cu stilul tau, ce raspunde mai bine si, de asemenea, cum te poti exprima mai usor. Pretul seturilor de corzi nu este foarte ridicat, asa ca poti sa experimentezi cat mai mult, pana sa poti lua cea mai convenabila solutie pentru tine. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu