Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Putine persoane se gandesc sa ia in considerare marimea diafragmei, atunci cand cumpara un microfon, in special daca este vorba despre amatori fara experienta prea multa in lumea muzicii. Dimensiunea acestui element structural influenteaza insa foarte mult contextul de folosire si calitatea sunetului.

 

Ai auzit ca printre caracteristicile microfonului se numara si dimensiunea diafragmei si nu stii exact la ce se refera si cum influenteaza calitatea sunetului? Afla din acest articol cum se diferentiaza produsele in functie de aceasta caracteristica si care este varianta potrivita pentru tine.

 

Ce este diafragma?

Diafragma inclusa in structura microfoanelor este o membrana subtire, de pana la 5 microni grosime, care vibreaza ca reactie la variatiile din presiunea aerului, generate de sunet. Este elementul cheie care face posibila transformarea energiei acustice in energie electrica si functionarea acestor instrumente esentiale in muzica.

Ca structura, diafragma are doua fete, miscarea sa fiind generata de diferenta de presiune dintre cele doua parti ale sale. Daca una dintre fete este bombardata mai mult decat cealalta de moleculele de aer, va fi impinsa inauntru, iar daca este mai putin expusa, cealalta fata va fi fortata in interior. 

 

 

La presiuni egale, diafragma ramane nemiscata. In designul microfonului, aceasta membrana face parte dintr-o sectiune mai mare, numita capsula, care reprezinta de fapt elementul transductor din microfon si care conditioneaza in mod direct abilitatea acestuia de a reda sunetele captate.

 

Categorii de microfoane

In general, microfoanele se impart in modele cu diafragma mare si mica, versiunile medii incercand sa combine avantajele ambelor variante si fiind un compromis intre cele doua extreme. Teoretic, mare inseamna o membrana cu diametrul mai mare de 25.4mm (1 inch), in timp ce mic se traduce matematic printr-un diametru mai mic sau egal cu 12.7mm (0.5 inch).

In practica insa, vei gasi microfoane folosite pentru inregistrari audio, clasificate ca optiuni cu diafragma mica, care au peste 12.7mm, si versiuni catalogate drept modele cu membrana mare, care au insa 22 de milimetri. Iti atragem atentia ca exista o diferenta intre marime capsulei si cea a diafragmei. De exemplu, in cazul unui model cu membrana mare, capsula va avea intre 32 si 34mm, desi membrana in sine depaseste rar diametrul de 27mm, deci acorda atentie specificatiilor trecute in descrierea produsului.

Este bine sa stii, in plus, ca dimensiunea acestei componente prezinta interes doar in cazul modelelor de tip condenser si ca putine microfoane dinamice vor avea aceste detalii trecute in fisa tehnica sau prezentarea comerciala.

 

Constructie

In multe cazuri marimea diafragmei este reflectata destul de clar in designul exterior al microfonului. Modelele cu membrana de dimensiuni reduse au cel mai adesea un format slim, subtire, alungit si sunt operate in zona de capat (solistul directioneaza sunetele catre capul microfonului, si nu pe laterale). 

Prin contrast, microfoanele cu diafragma mare au dimensiuni semnificativ mai generoase, fiind de obicei destul de usor de recunoscut cu ochiul liber, si sunt operate lateral.

 

Avantajele microfoanelor cu diafragma mare

Daca tinem cont de istoria tehnicii muzicale, putem spune cu certitudine ca instrumentele cu diafragma mare au patruns primele pe piata. Motivul este destul de simplu. In anii 1930 – 1940, majoritatea electronicelor se bazau pe tuburi si generau un zgomot de fundal destul de suparator care trebuia acoperit. 

Pana in zilele noastre, unul dintre avantajele acestor versiuni este faptul ca suprafata mai mare ii permita diafragmei sa capteze mai multa energie acustica, care se transforma in voltaj mai ridicat si un sunet cu forta si volum superior.

 

Avantajele microfoanelor cu diafragma mica

Dincolo de capacitatea sa de a genera sunete mai puternice, diafragma de dimensiuni mai mari este intrecuta de cea mica in cateva puncte cheie: reda sunetele cu mai mare acuratete, pentru ca poate urmari mai precis undele sonore, ofera frecventa de raspuns care se extinde dincolo de capacitatea de perceptie a urechii umane si asigura un tipar de captare consistent.

Cel din urma aspect influenteaza directia de captare a sunetului, experimentele aratand ca in cazul diafragmelor mari, la frecvente joase de pana la 125Hz, tiparul devine din cardioid, omnidirectional.

 

 

Diferente acustice si aplicatii

In practica, punctele slabe ale fiecarei categorii de microfoane (aici comparate cateva modele) pot deveni avantaje pentru un anumit tip de aplicatii. De exemplu, inconsistenta polaritatii la frecvente joase, face versiunile cu diafragma mare ideale pentru vocea umana, indiferent ca vorbim despre cantec sau discurs. Omnidirectionalitatea care are loc la notele joase este perfecta pentru momentele in care artistii se misca mai mult pe scena pentru a se exprima. 

Aceste variante ofera in plus si o redare calda, curata, naturala si puternica a vocii, care te inspira sa canti. Pur si simplu vocea se aude bine. In plus, unii artisti le prefera pentru ca dimensiunile exterioare, mai mari, ale microfonului, le ofera si un punct focal asupra caruia sa se concentreze in studio, unde audienta lipseste.

Pe langa inregistrarile vocale, mai sunt potrivite si recomandate si pentru cele de instrument solo, pentru ca ofera acestuia greutatea de care are nevoie pentru a umple singur spatiul acustic.

Prin contrast, microfoanele cu diafragma de dimensiuni reduse sunt recomandate pentru situatiile in care vrei sa surprinzi sunetele exact asa cum sunt ele, fara adaosuri acustice. Claritatea si precizia cu care redau undele sonore le fac potrivite pentru aproape orice context de folosire, vocal sau instrumental, live sau de studio. 

Sunt utilizate in mod obisnuit pentru captarea sunetelor generate de pian, chitara acustica si alte instrumente cu corzi, pentru tobe, timbale si instrumente bass. Reprezinta optiunea standard pentru inregistrarea pieselor clasice, pentru ca ofera acuratetea specifica acestui stil de muzica. Asigura in plus o calitate excelenta in ceea ce priveste captarea undelor acustice generate de coruri, orchestre sau formatii, in versiuni stereo sau sorround.

Dincolo de caracteristicile tehnice teoretice, in realitate, nu se poate spune ca o categorie este mai buna decat alta, ci doar mai potrivita pentru anumite contexte de folosire. Versiunile cu diafragma mica ofera un sunet curat, neutru, fara adaosuri estetice, in timp ce alternativele cu diafragma mare sunt considerate parte microfon, parte instrument, pentru ca imbunatatesc sunetul pe care il capteaza.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments