3 cei mai talentati violoncelisti din lume

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Primul dintre cei mai cunoscuti violoncelisti, este Mstislav Rostropovich. Acesta a interpretat in stil clasic, inspirand multi compozitori sa scrie piese pentru violoncel, care sa fie interpretate de el. Yo-yo Ma a demonstrat ca violoncelul poate fi un instrument complex, la care poti interpreta diverse genuri de muzica,  de aceea are opere diversificate, cu care a castigat multiple premii Grammy. 

 

Daca vrei sa incepi sa studiezi violoncelul, este indicat sa cunosti cateva informatii despre cei mai reprezentativi artisti. Ca sa nu mai pierzi timpul cautand pe internet, poti afla informatii citind articolul de mai jos.

 

Mstislav Rostropovich

Este un interpret rus, ce s-a nascut in anul 1929, intr-o familie care aprecia muzica, deoarece tatal sau era violoncelist, iar mama sa, pianista. A inceput primele lectii de muzica la 4 ani, alaturi de mama sa si a continuat cu cele  la violoncel alaturi de tatal sau. 

La varsta de 14 ani a avut primul concert la violoncel, facandu-se remarcat, iar de la 16 ani a intrat la Conservatorul din Moscova. Artistul a continuat pregatirea la violoncel, alaturi de marii muzicieni, printre care si Dmitri Shostakovich. La aceasta varsta, interpretul era cunoscut in tara sa, pentru interpretarea pe care o executa pe scena, castigand medalia de aur la Concursul National de Tinere Talente, din URSS. 

 

 

La varsta de 20 ani, deja castiga concursurile internationale din Budapesta si Praga, in timp ce in tara sa, marii compozitori scriau concerte pentru violoncel, ce ii erau dedicate in totalitate. In concertele sale in vestul Europei l-a intalnit pe Benjamin Britten. Acesta i-a dedicat Sonata pentru violoncel, compusa din trei parti solo si Simfonia pentru violoncel. 

Interpretarea acestor compozitii a fost impresionanta, iar colaborarea si prietenia dintre cei doi a continuat pe tot parcursul vietii. Impreuna au inregistrat Sonata pentru arpeggione si pian a lui Schubet, iar Britten a fost cel care l-a acompaniat la pian. Melodia a devenit una dintre cele mai faimoase interpretari, executate la unul dintre cele mai bune violoncele, iar emotia transmisa iti lasa ochii in lacrimi. 

In 1974 Rostropovich a parasit URSS impreuna cu familia, din cauza  regimului comunist, stabilindu-se in SUA, si i-a fost interzis sa mai concerteze in tara mama. Abia dupa 1990 s-a mai intors in Rusia. Pe parcursul sau profesional a reusit sa impuna violoncelul ca instrument si sa inspire marii compozitori. 

Din punct de vedere tehnic a reusit sa extinda mult repertoriul interpretat, ajungand la peste 117 compozitii redate printr-o executie impresionanta. A murit la varsta de 80 ani, in 2007 lasand in urma sa o activitate de neegalat. 

 

Yo-yo Ma

S-a nascut in 1955, la Paris si si-a petrecut anii de scoala la New York. Mama sa era cantareata, iar tatal sau violonist, capatand prin ei dragoste pentru muzica. A fost un copil supradotat, ce a incercat vioara si pianul, insa s-a oprit la violoncel. 

Si-a inceput cariera muzicala la acest intrument, la varsta de 4 ani si jumatate, la 5 ani a interpretat in fata presedintelui Americii Eisenhower, iar la 7 ani in fata lui J.F. Kennedy. Stilul sau de muzica este foarte complex si divers, interpretand cu usurinta diverse genuri muzicale. 

A interpretat Baroc cu violoncelul lui Jaqueline Du Pre, ramas pentru interpretari dupa moartea acesteia. Alte reprezentatii de ale sale au inclus: muzica americana stilul  Bluegrass, muzica traditionala chinezeasca, muzica tango argentinian compus de Astor Piazzolla. Ma Yo detine unul dintre cele mai bune violoncele din lume, la care interpreteaza intr-un mod uluitor. 

Primul sau violoncel a fost numit Petunia de unul dintre studentii sai si este construit de Domenico Montagnana in 1773. De-a lungul carierei sale a inregistrat 90 de albume, iar cu 18 dintre ele a castigat premiul Grammy la diverse categorii. De asemenea, detine multe alte premii internationale, pentru interpretarile sale deosebite. 

 

Jaqueline du Pre

S-a nascut in 1945, in Anglia, si a trait pana la varsta de 42 de ani. Mama sa era o talentata interpreta la pian si, alaturi de ea, a inceput primele lectii de violoncel. Datorita talentului sau, la 11 ani a castigat premiul Guilhermina Suggia si o bursa de studii, pentru cei mai talentati violoncelisti. Cu ajutorul sumei primite, a studiat la Guildhall School of Music in London si a luat lectii private cu William Pleeth. 

In 1962, la varsta de 17 ani, a debutat cantand in cadrul evenimentului Royal Festival Hall, interpretand concertul pentru violoncel al lui Elgar, impreuna cu orchestra simfonica BBC. Prestatia sa din anul 1963, ce a avut loc la Balurile de la Albert Hall, din Londra, a avut un succes rasunator, asa ca a continuat sa interpreteze an de an, pana in 1969. 

 

 

Datorita succesului, Alexander Goehr a compus Romanza pentru violoncel si orchestra, op 24, ce a fost interpretata la Festivalul de la Brighton, alaturi de Orchestra Filarmonica. 

In 1966 a studiat in Rusia, cu Mstislav Rostropovich, care a fost impresionat de talentul sau, declarand despre ea ca este unica violoncelista din tanara generatie ce i-ar putea egala sau depasi realizarile. Du Pre obisnuia sa utilizeze in concertele sale 2 instrumente Stradivarius, unul din 1673 si Davidov Stradivarius din 1712, ambele primite cadou de la bunica sa. 

Din 1969 pana in 1970 a cantat la un violoncel construit de Francesco Goffriller, iar in 1970 a achizitionat un model modern, construit de Sergio Peresson. Cu acesta a facut ultima inregistrare live, interpretand concertul lui Elgar. S-a retras la 28 ani din cauza bolii incurabile cu care a fost diagnosticata si care a impedicat-o sa mai interpreteze. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu