3 tipologii de microfon in functie de principiul lor de functionare

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Pentru ca nu toate situatiile regasite in domeniul muzical sunt la fel, si contexte acustice diferite au nevoie de tratamente distincte, vei gasi pe piata nu unul, ci trei sisteme tehnice care stau la baza functionarii microfoanelor. Desi nu este esential sa le cunosti ca si artist, poate fi util sa stii ce se intampla, de fapt, in interiorul celui mai important instrument cu care lucrezi.

 

Condenser, dinamic sau ribbon? Care este sistemul functional cel mai potrivit pentru microfonul pe care il vei folosi? Afla diferentele, avantajele si dezavantajele si situatiile indicate de utilizare pentru fiecare, din randurile de mai jos.

 

Principiul de functionare

Atunci cand vorbim despre principiul de functionare al unui microfon, ne referim de fapt la tipul de transductor pe care il contine. Un transductor este un dispozitiv care transforma un tip de energie in altul. 

In acest caz, vorbim despre modul tehnic in care microfonul capteaza undele sonore si le transforma mai departe in semnal electric, caracteristica care determina cateva dintre capabilitatile de baza ale acestui aparat.

 

Microfoanele dinamice

Produsele dinamice includ un ansamblu alcatuit din diafragma, bobina si magnetic, care formeaza impreuna un mic generator electric, alimentat de vibratiile sonore. Atunci cand undele acustice lovesc suprafata subtire a membranei, confectionata cel mai adesea din plastic, aceasta raspunde prin vibratii. 

O mica bobina este atasata de marginea diafragmei si incepe sa vibreze o data cu ea, fiind inconjurata in acelasi timp de un camp magnetic, generat de un mic magnet permanent. Miscarea bobinei in camp magnetic este cea care determina crearea de curent electric corespunzator suntelor care au stat la baza undelor sonore initiale.

 

 

Pentru ca sunt caracterizate de o constructie destul de simpla, aceste variante de microfon se numara printre cele mai accesibile ca pret. Sunt de asemenea si destul de rezistente, facand fata mai bine la uzura decat cele de tip condenser. Asigura o calitate foarte buna a sunetului pe toate nivelurile de frecventa si reactioneaza bine la sunete foarte puternice, fiind teoretic imposibil sa supraincarci un astfel de microfon. 

Este cel mai popular tip de produs, in special in zona de uz casnic sau amatori, se pliaza bine si pe voce si pe instrument si este mai putin afectat de umiditate si temperaturi extreme, fiind foarte rezistent in timp.

 

Microfoanele condenser

Aceste variante de microfoane se bazeaza pe combinatia dintre diafragma si placuta metalica, incarcata electric, care formeaza impreuna un capacitator sensibil la undele sonore. In acest caz, sunetul creeaza vibratii la nivelul unei membrane realizate fie dintr-un strat subtire de metal, fie din plastic acoperit cu metal. 

Diafragma este situata exact in fata unei placute din metal rigid sau ceramica acoperita cu metal, formand impreuna capacitatorul sau condensatorul, ce are proprietatea de a stoca energie electrica. 

Atunci cand acest din urma element devine incarcat electric, intre diafragma si placuta se creeaza un camp electric a carui intensitate este proportionala cu distanta fizica dintre cele doua componente. Vibratiile membranei fac ca acest spatiu sa se modifice, producand semnalul electric corespunzator sunetelor care genereaza intreaga miscare.

Spre deosebire de versiunile dinamice, microfoanele condenser trebuie sa includa in structura lor un element care sa mentine mereu campul electric dintre diafragma si placuta metalica. Din acest punct de vedere, produsele de pe piata se impart in doua categorii: electret si non-electret. 

Primele includ in constructie un material special aplicat pe membrana sau placuta, care asigura in mod permanent voltajul necesar. Cele non-electret sunt incarcate prin intermediul unei surse externe.

Toate variantele de microfon condenser includ circuite active, care permit folosire outputului produs, impreuna cu input standard de microfon, ceea ce necesita o sursa permanenta de curent (baterie sau phantom power). O parte dintre limitarile acestui tip de dispozitiv provin chiar din aceasta necesitate si anume, circuitele in plus producand zgomot deranjant de fundal si limitand semnalul pe care aceste dispozitive il pot gestiona. 

Este motivul pentru care, la produsele din categoria condenser vei gasi intotdeauna trecute in specificatiile tehnice nivelul de zgomot si cel maxim al semnalului sonor pe care il pot duce. Iti recomandam asadar sa alegi in acest caz doar modele de microfon (aici si lista noastra cu produse comparate) de calitate, care iti ofera un nivel cat mai redus al zgomotului si care acopera un interval dinamic cat mai extins.

Pentru ca sunt mai complexe, versiunile condenser sunt de asemenea si mai scumpe si, in plus, sunt ceva mai sensibile la umiditate si temperaturi extreme. Cele cu un nivel ridicat de sensibilitate pot oferi insa un sunet mai clar si mai natural, in special in zonele de frecventa inalta. Pot fi de asemenea fabricate in versiuni de dimensiuni foarte mici, fara a-si pierde din performante.

 

 

Microfoanele ribbon

Mai putin populare astazi, decat cele condenser si dinamice, microfoanele ribbon ofera in continuare o calitate de neegalat a sunetului. Functioneaza pe baza unei benzi foarte subtiri confectionata din aluminiu (0.6 – 4 microni grosime, in timp ce parul uman are 100 de microni) suspendata intre doi magneti, ale carei vibratii creeaza curentul electric corespunzator undelor sonore care o fac sa se miste. 

In versiunile moderne, care intensifica volumul folosind phantom power, banda este confectionata din nanotuburi de carbon, mult mai rezistent la curenti de aer si socuri mecanice.

Acest tip de microfon este cunoscut pentru sunetul sau mai profund si mai jos, datorat modului in care banda reactioneaza la lungimile de unda. Pe scurt, frecventele joase afecteaza banda vibratorie mai mult decat cele inalte, ceea ce face ca sunetul final sa fie mai bogat in tonuri joase si cele inalte sa se auda mai putin. 

Printre avantajele oferite de acest sistem de functionare se numara capacitatea microfoanelor de a reda sunete detaliate, fara a fi prea sensibile. Aceasta caracteristica se traduce prin posibilitatea de a surprinde toate nuantele din vocea persoanei care il foloseste, fara a capta insa si zgomotul de fundal din incapere.

Toate microfoanele ribbon sunt in mod natural bidirectionale, avand polaritate de tip 8, pentru ca presiunea care se exercita din laterale nu influenteaza deloc micarea benzii metalice, fiind egala pe ambele sale fete. In plus, ofera cel mai autentic sunet, similar, spun specialistii, cu cel auzit de propriile urechi. Aceste versiuni sun recomandate in special pentru instrumente precum tobe, saxofon, clarinet, viori si in general muzica clasica.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu