4 lucruri importante despre notele muzicale

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Notele muzicale sunt acele reprezentari ale sunetului care ne ajuta sa ne bucuram de melodiile preferate, fie ca e vorba de cantat cu vocea, fie ca ne referim la diverse instrumente. Ele sunt destul de dificil de inteles, daca nu ai un oarecare talent in acest domeniu, dar, daca ai inclinatie spre asta, cu siguranta va fi totul simplu. 

 

Pentru a intelege notele muzicale si modul in care ele reusesc sa se puna in perfecta armonie pentru a ne bucura de tot felul de melodii, trebuie sa ne informam si cu privire la alte aspecte ce au legatura cu ele:

 

Portativul

Termenul acesta este folosit pentru a defini cadrul grafic cu ajutorul caruia se vor forma cantece cu note muzicale scrise. El cuprinde un numar de 5 linii paralele si echidistante, iar numerotarea acestora se incepe de jos in sus. Notele muzicale vor fi plasate apoi pe el, atat pe linii, cat si in spatiile care se vor afla intre ele. 

Pe orice portativ vei putea observa plasate detalii cu privire la intonatie pe axa verticala, numita si ordonata, iar pe cea orizontala, abscisa, durata sunetelor si a ritmului. 

Un portativ muzical, cu note, poate fi simplu (pentru a se canta intr-o singura voce, cu un singur instrument), dublu (se pot nota pe el registe de intonatie diferite, pentru a se canta pe mai multe voci sau la mai multe instrumente) si complex (o varianta foarte bogata, pe care sunt trecute atat sunete pentru voce, cat si pentru instrumente, pe portative separate). 

Game muzicale

Cand se foloseste acest termen, se face referire la o serie de note ce sunt selectate dintre cele prezente intr-o octava, aceasta din urma fiind un interval dintre doua sunete (unul cu frecventa dubla fata de celalalt). Gamele muzicale sunt reprezentate cel mai frecvent de:

 – Gama majora

Ai auzit probabil de gama Do Major, G Major, B Major si asa mai departe. Ei bine, in cadrul unei astfel de insiruiri, notele sunt separate dupa regula ton-ton-semiton-ton-ton-ton-semiton. Semitonurile vin intre notele 3-4 si 7-8.

 – Gama minora

Lasam in urma gama Do Major si alte astfel de combinatii si vorbim de gama Minora. Aici notele urmeaza regula ton-semiton-ton-ton-semiton-ton-ton. Asadar, semitonurile sunt plasate intre notele 2 si 3 si 5 si 6. 

Da, e fascinanta nota muzicala si iti poate fi greu sa o intelegi, dar, cu rabdare si perseverenta vei reusi.

 

Notele muzicale

Reprezentarea grafica a sunetului se numeste nota muzicala. Fara aceasta din urma, nu am putea crea linii melodice care sa ne incante auzul. In Europa se foloseste in mod curent gama cu 7 notele muzicale – Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si, dar sunt si situatii in care se foloseste o gama muzicala cu mult mai putine sunete. In acest sens amintim Japonia, tara in care marea majoritate a melodiilor traditionale se canta cu ajutorul a 5 note.

Totodata, trebuie sa stii ca si durata notelor muzicale poate fi diferita si este, de la o melodie la alta. Aceasta se refera la cat este de lung sau de scurt un sunet, iar informatiile in legatura cu acest aspect le vei primi de pe portativ, in functie de modul in care sunt desenate notele respective.

Cand vorbim de masuri muzicale, acestea, asa cum spuneam mai sus, in functie de cum sunt scrise, pot sa aiba o anumita lungime. Patrimea este folosita pentru a stabili o lungime de referinta. Ea se noteaza cu R si are 1 timp. Acestea fiind zise, ai la dispozitie urmatoarele note: cvatrupla intreaga -16 R, dubla intreaga – 8 R, intreaga – 4 R, doimea – 2 R, patrimea – 1 R, oprimea – 1/2 R, saisprezecimea – 1/4 R, treizecidoimea – 1/8 R, saizecipatrimea – 1/16 R si osutadouazecioptimea – 1/32 R. Mai sunt si note grupate, folosite cand vorbim de cele care au o durata de o saisprezecime sau mai putin, dar si de note cu punct, ceea ce inseamna ca nota muzicala respectiva are o valoare mai mare cu jumatate din cea anterioara.

 

Simboluri muzicale

Variatia atat de mare a melodiilor e data si de simbolurile folosite. In functie de acestea, o anumita creatie se canta intr-un fel sau altul. Iti vom prezenta in continuare cele mai populare simboluri:

 – Cheia Sol 

Numita si “cheia violina”, ea se foloseste in muzica pentru vioara, dar si in cea vocala, cand e vorba de registrul acut al vocii. Cheia sol pe portativ se scrie incepand cu a doua linie.

 – Cheia Fa

Aceasta se scrie pe linia a 4-a a portativului inferior si precizeaza inaltimea sunetului Fa. In aceasta cheie se noteaza vocile barbatesti grave, precum bariton si bas. 

 – Diezul

Pe un portativ muzical, vei observa adesea ca langa cheie se va trece si simbolul diez. Acesta ridica inaltimea sunetului cu un semiton. 

 – Bemolul

Daca anumite notele muzicale sunt insotite de acest semn, inaltimea sunetului va cobori cu un semiton.

 – Becarul

Cand pe un portativ ai notele muzicale insotite de acest simbol, ceea ce trebuie sa stii e ca el anuleaza diezul sau bemolul si aduce sunetul la inaltimea lui naturala. 

Pentru multe persoane, nu e nimic interesant cand vad muzica cu puncte, si nu inteleg ce sunt notele, ce inseamna anumite simboluri. Ele doar se bucura de ce aud si cam atat, nimic mai mult. Pentru altele insa, e important absolut tot ce scrie pe un portativ. Si nu vorbim doar de cele care canta la voce, ci si de cele care se bucura de armonia redata de tot felul de instrumente muzicale. 

Nu ar exista melodii fara note, fara portative pe care acestea sunt frumos asezate, gandite in asa fel incat sa fie redata o piesa plina de armonie. Poti astfel si sa exersezi la vioara, chitara, pian si la tot felul de instrumente care te atrag.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu