Am modificat articolul ultima data pe: 26.10.21

 

Ti-ai propus sa imbunatatesti sistemul audio si ai hotarat ca ar fi o idee buna sa cumperi un amplificator? Inainte de a da comanda, afla care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a te asigura ca amplificatorul se potriveste bine cu boxele.

 

Nu este suficient sa cumperi un set de boxe performante si un amplificator bun. Pentru a obtine un sunet de calitate, este nevoie si sa te asiguri ca cele doua componente sunt compatibile si functioneaza optim impreuna. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent atunci cand combini difuzoarele cu amplificatorul pentru a te bucura de un sunet impresionant.

 

Verifica impedanta

Impedanta defineste rezistenta manifestata de componentele electrice la trecerea curentului, se masoara in ohmi si se numara printre parametrii de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi boxe pentru un amplificator pe care il ai deja sau invers.

Compatibilitatea nu este dificil de obtinut. Regula de baza este sa eviti sa asociezi un amplificator cu impedanta mai mare cu o boxa cu impendanta mai mica, de exemplu, un amplificator de 6ohmi cu un difuzor de 4ohmi.

Este util sa stii ca in cazul in care folosesti boxe cu impedanta mai mare decat cea a amplificatorului, puterea transmisa se va reduce proportional. De exemplu, daca vei asocia cu un amplificator de 1.4kW, doua boxe de 8ohmi, vei avea o putere de 360W pe fiecare dispozitiv, in timp ce folosind doua difuzoare de cate 4ohmi, puterea transmisa fiecareia va fi de 720W.


Alege un amplificator cu putere putin mai mare

Pentru a obtine tot ce poti dintr-un set de boxe cu amplificator, fara a suprasolicita nici unul dintre elemente, este bine sa acorzi atentie si compatibilitatii de putere. Identificarea modelelor potrivite necesita evaluarea indicatorului care prezinta puterea continua, cu care lucreaza in mod normal amplificatorul, numita si putere RMS. Vei mai gasi in descrierile tehnice si puterea de varf sau “Peak power”, care iti spune nivelul maxim de putere pe care ti-l poate oferi dispozitivul la un moment dat. Este insa un indicator mai putin relevant.

Un alt element important este sa verifici puterea continua disponibila pentru un canal la o anumita valoare a impedantei. De exemplu, un amplificator poate oferi 100W pe 8ohmi sau 150W pe 4ohmi, in functie de impedanta boxelor cu care este asociat.

Boxele includ de regula, in prezentarea tehnica, puterea minima sau maxima admisa, valoare pe care o poti folosi pentru a te ghida in asocierea cu un amplificator potrivit.

Poti cupla un amplificator de 100W cu boxe de 150W si vor functiona bine, atat timp cat nu folosesti sistemul la volumul maxim, pentru mult timp, pentru a evita suprasolicitarea acestuia. Aceeasi precautie se recomanda si in cazul invers, in care folosesti un amplificator mai puternic pentru boxe care au nevoie de mai putini wati.

Concluzia pe care trebuie sa o retii din acest punct de vedere este ca este indicat sa alegi un amplificator care ofera putin mai multa putere decat solicita boxele, pentru a avea de unde sa tragi resursele pentru un volum ridicat, dar sa folosesti difuzoarele cu grija. Evita insa diferentele prea mari, pentru ca suprasolicitarea boxelor poate duce la stricarea acestora.

Afla de cati decibeli ai nevoie

Sub denumirea de sensibilitate, exprimata in decibeli, se ascunde o caracteristica ce te intereseaza foarte mult si care iti spune cat de tare se aude muzica la un anumit nivel de putere al sistemului. 

In general, acest parametru se masoara la o putere de 1W sau de 2.83Wrms. Cele mai multe modele de difuzoare au o sensibilitate de 85 pana la 95decibeli, insa exista variante mai puternice care acopera si intervalul 95 pana la 110dB.

Pentru a intelege principiul de combinare al boxelor cu un amplificator, din punct de vedere al sensibilitatii, trebuie sa stii ca puterea necesara pentru a adauga fiecare 3dB suplimentari fata de nivelul de baza, necesita o dublare a puterii folosite. De exemplu, daca ai o boxa cu sensibilitate de 85dB, ai nevoie de 1W pentru a o folosi la acest nivel. 

Pentru a ajunge la 88dB ai nevoie de 2W, pentru 91dB de 4W, pentru 94dB de 8W, iar pentru 106dB iti trebuie 128W si aceste cifre sunt calculate tinand cont de sunetul care se aude la distanta de 1m fata de boxe.

Studiile arata ca volumul perceput scade cu 6dB de fiecare data cand dublezi distanta fata de difuzor, ceea ce inseamna ca o boxa care genereaza 85dB la 1m, va oferi 79dB la 2m si 73dB la 4m. Pentru a auzi 94dB la o distanta de 8m vei avea deci nevoie de 512W.

Atunci cand alegi componentele sistemului poti opta intre a cumpara boxe cu sensibilitate mai ridicata si un amplificator cu putere mai mica, sau difuzoare cu sensibilitate mai mica, si un amplificator mai puternic, in functie de ofertele disponibile, buget si preferinte.

Analizeaza incadrarea in spatiu

Modul in care alegi amplificatorul si boxele pentru a completa o statie audio depinde si de spatiul in care vei folosi sistemul. Daca acesta va fi instalat si utilizat intr-o incapere de mari dimensiuni si cu tavan inalt, vei avea nevoie cu siguranta de o versiune de difuzoare cu sensibilitate mai mare si un amplificator mai puternic, care sa poata acoperi usor spatiul, fara a fi expus la distorsiuni cauzate de suprasolicitare.

Pe de alta parte, daca ceea ce cauti este un sistem audio pentru o camera obisnuita de apartament, s-ar putea nici sa nu ai nevoie de amplificator, cu un set de boxe bune. In acest context te poti descurca usor cu difuzoare cu sensibilitate mai redusa si, daca consideri ca vrei sa folosesti si un amplificator, va fi suficient unul de putere medie sau mica. 

Pentru cumparatorii mai tehnici exista pe Internet calculatoare care iau in considerare o varietate de variabile, incepand cu inaltimea si suprafata spatiului, pentru a calcula parametrii optimi ai unui astfel de pachet audio.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu