4 sfaturi pentru incepatorii la bass

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Chitara bass este un instrument indragit, mai ales de cei care vor sa faca parte dintr-o trupa de rock sau jazz, si este o alegere buna chiar si daca ai o varsta mai avansata. Cu multa practica, cu pasiune si ritm, poti sa iti insusesti cu succes instrumentul si sa ajungi la performante deosebite, care sa iti ofera satisfactie si multa bucurie. 

 

Daca tocmai ai luat hotararea sa inveti sa canti la chitara bass, noi te incurajam si iti venim in intampinare cu o serie de sfaturi care iti vor fi de folos, in primii pasi pe care ii ai de urmat. Invatarea unui instrument este o aventura frumoasa care iti va oferi multa safisfactie si, chiar daca nu vrei sa performezi, iti va fi de un real folos, pentru petrecerea in mod placut a timpului liber. 

Chitara bass, impreuna cu percutia, asigura sectia ritmica a unei trupe, jucand un rol important in majoritatea genurilor muzicale si ofera o baza muzicii live. Chiar daca nu este un instrument foarte dificil de invatat, necesita mult studiu si dedicare. Dar sa trecem la lucruri mai concrete.

 

 

Cum iti alegi instrumentul?

Primul pas este alegerea unui chitare bas care sa fie in conformitate cu ceea ce iti doresti si sa se incadreze in bugetul alocat. Pentru inceput poti opta pentru modele dedicate studentilor, care au un pret decent, ulterior trecand la un instrument profesionist. Pentru a putea alege in cunostinta de cauza trebuie sa intelegi cum functioneaza o chitara bas, partile componente si tipurile de baza. 

Printre cele mai cunoscute tipuri de chitara bas sunt: Jazz Bass (JB) – sunt modele standard, cu un sunet puternic si o combinatie de doua doze single coil, potrivite pentru incepatori si utile in multe genuri de muzica nu doar in jazz; Precision Bass – este unul dintre primele modele, dispune de o singura doza single coil fractionata, si ofera un sunet mai agresiv; Modern Bass – este un model mai recent fata de prime doua, cu forme rotunjite, si capete ascutite precum doua coarne, de obicei este echipat si cu preamplificator, si produce un sunet gros si intens, insa nu foarte concret; Hard and Heavy – dedicate in special pentru acest stil muzical, cu forme mai ascutite si sunete agresive. 

Cel mai adesea sunt cu 4 sau 5 corzi: 4 corzi sunt cele de baza, potrivite pentru incepatori, acordate in Mi, La, Re, Sol; la cea cu 5 corzi se mai adauga si Si bemol oferind artistului mai multe posibilitati de exprimare.

Pot fi cu electronica activa – ce au preamplificator incorporat pentru un sunet mai puternic, cu potentiometre ce permit reglarea sunetului; si cu electronica pasiva – amplificarea sunetului se produce in amplificator, ofera un sunet mai concret si mai clar. 

Pentru incepatori este mai indicat un instrument cu taste ceea ce permite invatarea mai facila a pozitiei mainii pentru anumite note muzicale.

 

Cum acordezi bass-ul?

Daca vrei sa inveti sa canti la bass trebui sa stii sa iti acordezi instrumentul mai ales cand canti in compania altor persoane, in cadrul unei trupe. Basul are corzile mai groase decat la o chitara, este cu o octava mai jos, si, mergand pe un model cu 4 corzi, ai Mi – E; La – A; Re – D si Sol – G in cele doua notatii ale notelor muzicale. 

Ai mai multe modalitati de a acorda bass-ul si anume: daca esti mai experimentat sau ai facut un alt instrument si ai ureche muzicala poti asculta nota emisa de coarda si apoi o reglezi din cheitele de acordaj; daca esti la repetitie cu alti membri ai trupei si aveti la dispozitie si un pian poti cere sa iti cante nota dorita si apoi sa faci reglajele necesare; pentru incepatori este utila o aplicatie pe telefon cu care poti regla corzile sau un tuner si ai la dispozitie o gama mai larga de modele la diferite preturi (clasic, de tip clip sau cu pedala preferat de basiti mai ales in cadrul concertelor). 

 

Cum se citesc notele de bass?

Pentru incepatori sunt o serie de carti, de reviste de specialitate sau de site-uri online, care vin sa te ajute sa inveti acordurile de baza. Acestea sunt sub forma unor tabele unde ai mentionate corzile pe care trebuie sa le actionezi pe de o parte, si pozitia pe tastatura pe de alta parte. 

Notatiile muzicale sunt cu litere mari, corespunzatoare notelor si cu cifre pentru pozitia pe tastatura. La un bass standard cu patru corzi ai corzile numerotate  de la cea mai groasa in partea de jos la cea mai subtire si sunt asezate pe orizontala de obicei (G, D, A, E). Pe verticala sunt trecute tastele cu cifre de la 0 la 20 sau 24 cat au in mod obisnuit bass-urile. Te ajuta sa intelegi ordinea si pozitia notelor, si eventual ritmul care este mai rar trecut. 

Pentru a interpreta cat mai bine fraza aleasa, este bine sa o asculti de multe ori si sa o repeti pentru a obtine ritmul piesei. Pentru a obtine performanta este bine sa iti insusesti notele muzicale si sa le retii pozitia pe tastatura.

 

 

Cum sa studiezi?

Pentru inceput trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa aloci un timp de studiu suficient pentru o buna practica. Poate nu vei reusi din prima sa obtii liniile melodice si ritmul dorit, dar cu mult exercitiu, vei obtine rezultate bune. Poti sa iti petreci tot timpul liber studiind, dar pentru a fi eficient este bine sa iti fixezi si un program de practica, dedicand macar jumatate de ora zilnic instrumentului. 

Cauta ca atunci cand te asezi la studiu sa nu ai alte lucruri in preajma care sa iti distraga atentia, poti sa te trezesti mai devreme si sa studiezi, sau mai pe seara cand ai terminat toate treburile zilnice. Cel mai bine este sa incepi cu exercitii de tehnica pentru a-ti da drumul la degete si pentru a te concentra. 

Ritmul este foarte important pentru un basist, asa ca la inceput lucreaza cu un metronom alaturi sau un alt dispozitiv de ritm. Te ajuta si sa iti inregistrezi exercitiile si apoi sa le asculti pentru a vedea ce nu este bine. La inceput porneste incet, punand accent pe fiecare nota si dupa ce capeti fluiditate  poti accelera ritmul. Tine un jurnal cu studiul efectuat, cu pasajele mai dificile, exercitii, rutine, pentru a putea sa atingi mai usor obiectivele fixate. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Marius

November 28, 2020 at 6:50 am

Vreau să îmi arătați acordurile simple majore și minore vă rog

Raspunde
Team ProMusicProd

November 29, 2020 at 12:07 pm

Salutare, Marius,

Gasesti aici un articol sugestiv.

Succes!

Raspunde