4 stiluri de a canta la chitara

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

 

Cred ca cele mai multe dintre persoanele care isi doresc sa invete sa cante la chitara, la o varsta mai mare (peste 12 – 14 ani), au un idol, sunt fascinati de un anume chitarist de care au fost marcati si pe care doresc sa il copie, cel putin la inceput pana isi croiesc propriul drum. Pentru start poti alege dintre cele mai uzuale stiluri de a canta printre care:

 

Ritm

Se refera la sectia ritmica, avand rol, alaturi de baterie, de a mentine ritmul melodiei, fiind considerate si motorul trupei. Sunt in general chitari bas daca vorbim de trupe de rock, cu toate genurile si stilurile aferente (hard rock, metal, trash, death etc.) sau de jazz.

Chitara bas a aparut prin anii 1930 ca o alta optiune pentru contrabas in formatiile de jazz. Printre primele firme care produc astfel de instrumente se numara Fender, Hofner, Rickenbacker care si-au castigat adepti in randul chitaristilor din intreaga lume.

Dar se poate folosi orice tip de chitara (clasica, acustica, electrica) pentru a tine ritmul, in general in stilurile folk sau blues, folosind coarda cea mai joasa a chitarii sau prin batai in cutia de rezonanta.

 

Armonie 

Pastreaza si sustine linia melodica in cadrul unei piese muzicale, chitaristul avand rolul de a acompania un vocal sau un instrument solo. In cadrul unor trupe de rock, daca sunt doar 2 chitaristi, unul este chitara solo, cel de-al doilea prelund armonia si ritmul; in configuratii de 3 chitaristi armonia si ritmul sunt independente.

Se pot folosi diferite tipuri de chitare (aici lista comparativa) atat electrice – folosite mai mult in trupele de rock, jazz, pop etc., avand posibilitatea de a utiliza mai multe tehnici (unele specifice doar pentru chitara electrica precum right hand tap, play note with heavy dumping etc.), pentru un sound cat mai sofisticat; cat si acustice, dupa preferinta chitaristului.

 

Solo

Interpreteaza cele mai importante linii melodice si riff-uri (repetarea unor succesiuni de note); improvizeaza pe partile solistice care reprezinta momentele de virtuozitate ale unui chitarist care il evidentiaza si il departajeaza in cadrul unor topuri; realizeaza “dialoguri” muzicale de tip intrebare si raspuns cu vocea sau cu un alt instrument din cadrul grupului precum saxofon, chitara armonica, clape etc.

Cel mai adesea in cadrul trupelor de rock, metal, jazz sau pentru blues se foloseste chitara electrica; pentru folk, bluegrass se foloseste chitara acustica.

 

 

Ciupirea corzilor

Stil dedicat in mod special pentru chitarele clasice, la care nu se utilizeaza pene, dar folosite si pe alte tipuri de chitare de anumiti chitaristi celebri care si-au dezvoltat in timp un stil personal. Cu ajutorul chitarei clasice, solistul vocal se poate acompania singur, sustinand armonia, ritmul, dar si pasaje solistice de mare virtuozitate.

Pe langa aceste 4 stiluri clasice de a canta la chitara, mai sunt nenumarate alte stiluri dezvoltate in timp de chitaristi, care ocupa locurile de frunte din topurile executate de diferite reviste sau formatiuni.

In continuare, iti voi prezenta cativa chitaristi recunoscuti la nivel mondial, care si-au pus amprenta asupra acestui instrument, si care vor fi prezenti in inima iubitorilor de gen, chiar daca nu mai sunt prezenti fizic. Revista “Rolling Stone” a creat un top 100 cei mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor si avem:

 

Jimi Hendrix

Considerat cel mai bun chitarist, fiind numarul 1 in top, foarte bun tehnic si extrem de creativ, cu toate ca a trait doar 28 de ani, si-a pus amprenta asupra istoriei rock-ului. Stilul sau nou de a interpreta la chitara electrica a influentat majoritatea chitaristilor moderni. Desi era sangaci, el a cantat pe o chitara pentru dreptaci rasturnand-o, si a reusit sa produca pe instrumentul sau, Fender Stratocaster, sunete nemaiauzite pana atunci.

 

Eric Clapton 

A revolutionat felul in care se canta la chitara, fiind desemnat pe locul 2 in acest top. Axat pe blues, este un artist complex, fiind pe langa un chitarist de exceptie si compozitor si solist vocal. Indiferent de chitara electrica folosita, sunetul sau este inconfundabil, preferand totusi o chitara Gibson Les Paul Standard, in locul unui Fender Telecaster avut anterior.

 

Jimmy Page

Situat pe locul 3 in acest top, celebru chitarist a facut parte din trupa Led Zeppelin, fiind unul dintre membrii fondatori. Compozitor, producator, chitarist si-a pus amprenta asupra muzicii, lasand piese memorabile, ce au influentat multi alti chitaristi. Folosea in mod frecvent o chitara electrica marca Gibson SG.

 

Eddie Van Halen

Cu numarul 8 in clasament, membru fondator al trupei Van Halen, are o larga contributie si in dezvoltarea chitarei, avand 2 patente de inventator pentru imbunatatirea acestui instrument. Imbina o tehnica si o precizie remarcabila, cu un talent inascut.

 

 

Slash

Un nume cunoscut printre chitaristi, ce a facut parte din trupa Guns N’ Roses, si va ramane permanent in istoria muzicii, pentru celebrele sale solo-uri. Dupa iesirea din trupa a ales o cariera solo (dupa ce a mai incercat cu o trupa). Numarul 65 in topul revistei.

 

B.B. King

Regele blues-ului, care a marcat generatii intregi de chitaristi, datorita stilului sau sofisticat, care amesteca sunetele fluide cu vibrato, pentru a crea linii melodice inedite. Iubindu-si foarte mult instrumentul, o chitara electrica, acesta l-a botezat cu numele Lucille.

 

Andres Segovia

A avut un rol esential asupra creatiei componistice pentru chitara clasica, multi compozitori i-au dedicat creatiile lor. Este considerat primul mare chitarist din istoria muzicii, interpretand muzica clasica, intr-un stil foarte personal, creand o gama larga de sunete, mai puternice, cu un timbru specific, prin ciupirea corzilor chitarei clasice cu unghia si cu pulpa degetului. Are un rol important in inlocuirea corzilor cu cele de nylon.

Lista poate continua cu multe alte nume de exceptie precum: Jack White, Brian May, Yngwie Malmsteen, Lemmy, Paco di Lucia, Al di Meola, James Hetfield, Angus Young, Tony Iommi, Cliff Burton, Kurt Cobain, David Howell Evans (Edge) si multi altii, care, chiar daca unii dintre ei nu mai sunt sau au o varsta onorabila si s-au retras de pe scena, au lasat in urma piese de mare valoare, ce sunt exemple pentru toti cei care isi doresc sa isi insuseasca acest minunat instrument.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu