5 compozitori pentru pian ale caror creatii trebuie ascultate

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Mozart, Beethoven, Debussy, Chopin, Bach – sunt doar cateva dintre numele care au adus muzica pentru pian la nivelul la care este astazi, adaugand din propria personalitate tehnicii specifice vremii in care au trait. Fiecare dintre ei reprezinta o influenta puternica pentru generatiile viitoare si au adaugat repertoriului pentru pian piese care merita audiate.

 

Ai descoperit ca iti plac foarte mult piesele interpretate la pian si ai vrea sa asculti mai multe, dar nu stii cu ce sa incepi? Optiunile sunt atat de numeroase, incat te poti rataci usor printre multitudinile de melodii disponibile online. Iti recomandam sa incepi cu cativa dintre cei mai cunoscuti compozitori, care au contribuit la imbogatirea repertoriului pentru acest instrument cu opere apreciate in intreaga lume.

 

Frederic Chopin

Pentru cei care doresc sa asculte cateva piese renumite din repertoriul pentru pian, recomandam ca punct de plecare operele lui Chopin. Compozitor polonez, reprezentativ pentru era romantica, Frederic Chopin a fost considerat varful generatiei sale si posesorul unei tehnici impecabile. Toate compozitiile lui includ segmente pentru pian si cele mai multe sunt concepute pentru pian solo.

Cele mai cunoscute compozitii ale sale pentru acest instrument includ valsuri, poloneze, nocturne, studii, impromptu, preludii, sonate, mazurka si scherzo. Vei gasi in operele sale influente ale clasicilor traditionali (Schubert, Mozart, Bach) si ale muzicii populare poloneze. Din creatia sa au supravietuit peste 230 de piese, iar specialistii spun ca caracteristica definitorie a operelor sale este data de disonantele indraznete si armoniile ciudate.

Daca vrei sa te bucuri pe indelete de talentul sau, iti recomandam sa incepi cu preludiile sau mazurka. Pentru cei care doresc sa aprofundeze opera lui Chopin, o abordare mai interesanta ar fi sa inceapa cu cateva piese ale compozitorilor care l-au inspirat (de exemplu, preludiile lui Bach), pentru a sesiza mai bine contrastele si similitudinile.

 

 

Ludwig van Beethoven

Compozitor german care a marcat tranzitia muzicii de la era clasica la cea romantica, Beethoven s-a dovedit de-a lungul timpului o influenta puternica in evolutia multor artisti. A abordat mai multe genuri muzicale si a scris partituri pentru instrumente variate, compunand noua simfonii pentru orchestra si sapte concerte pentru solist acompaniat de orchestra.

Cariera sa  fost impartita in trei perioade: timpurie, de mijloc si tarzie. Specific perioadei timpurii este stilul vienez care ii defineste operele prin lungimea ceva mai mare decat obisnuintele vremii si cu o dinamica adesea dusa la extrem. Printre creatiile din acesti ani se numara primele doua concerte, setul Opus 18 pentru qvartet, primele doua concerte pentru pian si primele 10 – 12 sonate pentru pian.

Liniile melodice din perioada de mijloc sunt definite de eroism si lupta si au la baza etapa de criza din viata sa, in care surditatea incepe sa il afecteze tot mai tare. In aceasta perioada a scris simfoniile 3 pana la 8, ultimele doua concerte de pian, cinci piese pentru cvartet de corzi si cateva sonate pentru pian. 

Din acesti ani iti recomandam sa asculti sonatele pentru pian Waldstein si Appassionata. Tot acum a scris singura sa opera – Fidelio.

Ultima parte a vietii sale Beethoven a scosala iveala creatii pline de profunzime intelectuala si inovatii. Daca asculti cea de-a noua simfonie, scrisa in acesti ani, acorda atentie modului in care corul adauga forta orchestrei in miscarea finala. S-ar putea sa-ti mai placa si Missa Solemnis si cvartetul pentru corzi Op. 131.

 

Johann Sebastian Bach

Daca vrei sa iti largesti orizontul in ceea ce priveste istoria muzicala a pianului, trebuie neaparat sa iti familiarizezi auzul si cu dinamica muzicii din perioada baroca. Un reprezentant de seama al acestui stil este Johann Sebastian Bach, compozitor si muzician de renume al generatiei sale, a carui muzica influenteaza si acum artistii tineri si experimentati.

Muzica lui Bach este mai inovativa decat cea a compozitorilor din aceeasi perioada (Vivaldi, Telemann, Handel), incluzand acorduri disonante, surprinzatoare, cu armonii complexe. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numara Concertele Brandenburg, Variatiunile Goldberg, Art of Fugue, Mass in B minor si St. Matthew Passion.

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart este cunoscut ca un geniu al muzicii clasice, primele sale piese fiind compuse la varsta de doar 5 ani si interpretate in fata familiilor regale europene. A creat peste 600 de piese, multe dintre ele recunoscute ca varfuri ale muzicii simfonice, de concert, de camera, de opera si corale. La fel ca si Haydn, Mozart este un arhetip al stilului clasic, opera sa fiind insa presarata cu elemente dinamice baroce complexe, disciplinate si moderate prin noile forme introduse de compozitor.

S-a numarat printre cei mai prolifici reprezentanti ai generatiei sale, abordand toate genurile muzicale majore ale vremii (simfonii, opera, sonate pentru pian, creatii pentru cvartet si cvintet de corzi, muzica de camera, concert solo etc.). A contribuit semnificativ la dezvoltarea conceptului de concert clasic pentru pian, iar muzica sa se remarca prin claritate, transparenta si echilibru. 

Printre cele mai bune creatii ale sale, pe care merita sa le asculti, se numara Concertul pentru pian nr. 24 in C minor, Sonata pentru pian nr. 11 (Alla Turca), Doisprezece variatiuni in E-Flat Major pentru La Belle Francoise si Sonata pentru pian nr. 8 in A-minor.

 

Claude Debussy

Se numara printre cei mai importanti compozitori ai secolelor XIX – XX si este considerat ca fiind primul reprezentant al impresionismului in muzica. Pentru a-i intelege stilul cat mai bine, primul pas este sa stii ca muzica sa a reprezentat in mare parte o reactie la cea a lui Wagner si la traditia muzicala germana. 

In liniile melodice se pot recunoaste influentele timpurii de origine rusa si din estul indepartat, ajustate insa in armonii si tonalitati proprii si impresionante. Creatiile sale pentru pian includ doua carti de preludii si doua de studii. 

Printre cele mai frumoase piese pentru pian acustic se numara Clair de lune, Arabesc no. 1, Reflexii in apa, Golliwog’s Cakewalk, Pagode, Pasi pe zapada, Toccata din “Pentru pian” si Omagiu pentru S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu