Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Pianul digital iti pune visele la indemana. Intr-adevar, permite tuturor sa aiba acces la lumea muzicala si sa se distreze, pentru ca, pana acum, studiul pianului era rezervat doar celor care isi puteau permite un pian acustic si lectii obositoare si costisitoare. Iti prezentam cateva elemente legate de avantajele, istoria, studierea si accesoriile necesare pentru a deveni fan al acestui instrument (in cazul in care nu esti deja). 

 

Adesea, pianul este asociat cu lucrari complicat de executat ale lui Bach sau Mozart, sau pentru altii, aminteste teama si stresul de a canta in timpul examenelor de la institutele de muzica. Cu toate acestea, uitam ca muzica trebuie, inainte de toate, sa fie sinonima cu bucuria. Pianul digital iti permite sa intri, usor si distractiv, dincolo de cortina “grea” a pianului clasic.

 

Avantajele pianului digital

Pianul digital sau electronic incearca sa simuleze comportamentul si aspectul unui pian acustic.

Lucrul important pentru un pian digital este acela ca imita sunetul unui pian cat mai fidel. Acesta este motivul pentru care exista mai multe sisteme si chiar unele piane digitale imita o parte din mecanismul pianului acustic, chiar daca sunetul este digital. Exista, de asemenea, pianele hibride.

Ceea ce fac pianele electronice este sa aduca avantajele digitalului. Pentru inceput, poti studia in tacere, conectand pianul la computer. Acestea sunt optiuni grozave pentru pianistul care doreste sa studieze sau sa lucreze acasa. 

Pianele digitale ofera o gama foarte larga de posibilitati tehnice. Te poti distra jongland cu ritmuri de rezerva, poti inregistra propriile compozitii, precum si beneficia de multe alte optiuni.

 

Scurta istorie a instrumentului

Orga Hammond, simbolul anilor ‘60, nu este un pian digital, ci deschide o usa diferita de pianele traditionale. Este de fapt un instrument tehnologic analog bazat pe electromagnetism si amplificare. Inventata de Laurens Hammond, productia sa a inceput in 1935, cu un sunet care a marcat epoca si a avut o mare influenta asupra muzicii soul, jazz, rock.

In ciuda tehnologiei sale analogice, orga Hammond a concurat in anii ’70 cu primele tastaturi digitale de la marci precum Casio si Roland, cand au inceput sa fie produse primele piane digitale bazate pe oscilatoare. Branduri precum Roland au introdus EP-10 în anul 1973. Casio, la randul sau, si-a inceput activitatea in anii ‘80 cu tastaturi inovatoare care au devenit foarte populare. Casio a lansat primul pian digital CPS-201 in 1986.

Roland a lansat primul sau pian cu sensibilitate pe tastatura EP-30 pentru a putea canta diferit in 1974. Aceste modele erau inca departe de a imita pianele traditionale, desi acesta este un pas inainte important pentru a permite schimbari dinamice in timpul reproducerii tastaturii.

Abia la inceputul anilor 1980 au aparut pianele si tastaturile pentru pian MIDI, pentru a putea comunica cu alte dispozitive care includ acest protocol pentru trimiterea informatiilor. Astazi, acest protocol si progresele in tehnologia computerului ne ofera posibilitati mai variate ca niciodata, atat in ​​invatarea instrumentului, cat si in domeniul productiei si compozitiei muzicale.

 

Cum inveti sa canti la pianul digital?

Fie ca este vorba de un pian electronic sau un pian clasic, tehnica este aceeasi. Exista multe moduri de a invata, o poti face de unul singur chiar, cu metode sau cursuri. Desigur, un profesor este intotdeauna recomandat daca studentul isi poate permite, dar multi nu pot. De aceea, astazi exista suporturi digitale care permit un studiu autodidactic destul de cuprinzator.

Tastatura pentru pian sau pianul electronic ne deschide o cale pentru a invata muzica asa nu exista pana acum. Fiind capabil sa-ti conectezi tastatura la un computer, acesta controleaza tot ceea ce faci si interactioneaza cu software-ul de invatare a muzicii, asa incat programul de computer insusi iti va corecta interpretarea. Cu metodele anterioare, ar fost mult mai dificil sa stii daca ai avut succes sau nu.

Urmatoarele resurse sau o combinatie a acestora pot fi utilizate pentru invatare: carti cu DVD, site-uri web cu tutoriale online, lectii private la domiciliu si la scoala (sunt cele mai bune, dar si cele mai scumpe), aplicatii interactive, precum Flowkey sau Piano Marvel.

 

Principalul avantaj: portabilitatea

Specificatie valabila si pentru cele mai multe orgi electronice, pianele digitale au in general forme si dimensiuni similare, dar greutatea poate varia foarte mult de la model la model.

 

De ce accesorii ai nevoie pentru pianul tau digital

Husa: Pe langa greutatea instrumentului, trebuie sa acorzi atentie cazului in care il vom folosi in deplasare. Deci, pentru a-l transporta, ai nevoie de o husa, care este foarte important sa fie cat mai ergonomica. Majoritatea sunt in general de tip rucsac, dar trebuie sa alegi una care sa aiba un echilibru bun intre grosimea protectiei si ergonomie.

Alegerea acestui accesoriu este o decizie importanta. Nu trebuie sa fie rigida; daca este bine captusita, iti poti transporta in siguranta tastatura. Prin urmare, cel mai bun lucru este sa alegi accesoriul cat mai usor si cu manerul cat mai captusit, chiar daca trebuie sa platesti in plus.

Husele din material dur sunt mult mai scumpe, dar daca iti poti permite, important este ca au bretele de rucsac, evitand astfel suferinta cauzata de durerile de spate. Pentru ca un recipient rigid sa fie usor, pretul trebuie sa fie ridicat, deci depinde deja de bugetul fiecaruia alocat acestui capitol. Cu toate acestea, ar trebui sa fie in continuare un rucsac, daca trebuie sa cari pianul digital in mod regulat, fara masina.

Pedala: Acesta este celalalt element care lipseste pentru a avea setul complet. Pianele au pedale care iti permit sa pastrezi nota si masura si sunt chei in interpretare. Asadar, asigura-te ca procurii una, mai ales daca doresti sa oferi pianul cuiva si nu esti familiarizat cu elementele ansamblului.

Nu vei fi primul care a comandat o tastatura si apoi observa ca pedala lipseste si ca trebuie sa o comanzi separat online si sa platesti, bineinteles, din nou costurile de expediere. 

Banca de pian: Este un alt accesoriu important, mai ales daca urmeaza sa studiezi cateva ore in sir la pian. Este important sa alegi un scaun reglabil, pentru a evita ranile si durerile de spate.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments