Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Ca la orice instrument, si la bass, sunt cateva mici trucuri care sa te ajute sa evoluezi si sa te perfectionezi, chiar daca esti la inceput si cu cat iti vei insusi mai repede o tehnica buna si corecta, cu atat vei putea improviza mai usor si te vei putea bucura de muzica, oferind calitate ascultatorilor. 

 

In caz ca esti la inceput si abia inveti sa canti la chitara bass sau chiar daca ai trecut de primele lectii, cateva sfaturi nu strica niciodata pentru a te ajuta sa iti perfectionezi tehnica si sa reusesti sa iti creezi un stil propriu care sa te ridice in topul celor mai buni basisti. 

Multi artisti instrumentisti care canta la chitara bas au un stil personal, inconfundabil, dar ca sa ajungi la aceasta performanta ai nevoie de timp, de daruire si mult studiu, pentru a putea alege trupa in care sa evoluezi si pentru a fi pregatit pentru orice ocazie ti se iveste de-a lungul vietii.

 

Sa folosesc sau nu pana?

Alegerea tine de mai multe criterii si sunt adepti si de o parte si de alta, multi basisti de marca au folosit pana macar la un moment dat. Daca vrei sa te axezi pe o muzica puternica precum metal, rock sau funck, cu toate subcategoriile care s-au desprins din aceste stiluri, vei alege sa canti cu pana pentru a avea un ton puternic, agresiv, potrivit pentru acestea genuri muzicale. 

 

 

Daca in schimb vrei sa mergi spre muzica de jazz, blues sau pop, unde pui mai mult accent pe fluiditatea, linia melodica, unde vrei sa atingi tonuri silentioase, este mai bine sa iti folosesti degetele si sa canti fara pana. 

Poti sa incerci ambele variante daca inca nu esti hotarat si sa vezi cum te simti mai confortabil, cum suna mai bine si ce tonuri poti atinge, si apoi sa alegi stilul cel mai potrivit pentru tine.

 

Ma ajuta perfectionarea tehnicii?

Raspunsul este DA. Ai nevoie de o tehnica buna care te poate ajuta sa te perfectionezi in cel mai scurt timp. O tehnica buna nu inseamna doar rapiditate in cantare, ci a reusi sa articulezi bine notele, sa fie o linie clara, cu o dinamica fluida, pentru a putea transmite cat mai exact mesajul muzical catre ascultatori. 

O tehnica buna are la baza mai multe principii, de care e bine sa tii intotdeauna seama: nu trebuie sa executi mai repede sau avand o pozitie care sa iti afecteze articulatiile sau musculatura; cauta sa obtii rezultate maxime cu efort minim de miscare; incearca sa fii cat mai eficient si sa obtii rezultate maxime in timp cat mai scurt; pasajele muzicale trebuie executate cat mai fluent, muzica sa fie cursiva si bine articulate notele; sa oferi claritate pe tot discursul tau muzical si, de asemenea, sa poti rezista fizic indiferent cat de multe piese ai de cantat in timpul unui concert, cu aceeasi precizie si claritate la final ca si la inceput. 

Este bine sa cunosti de la inceput toate lucrurile ce tin de mana stanga (pozitie, digitatie etc.) si sa treci prin cat mai multe tehnici (fingerstyle – ciupirea corzilor cu ajutorul degetelor aratator si mijlociu de la mana dreapta; slap si pop – foarte raspindita si populara printre basisti; palm muting – cu care poti sa obtii un ton inchis, concis si scurt etc.) care te vor ajuta sa intelegi mai bine instrumentul si sa il poti folosi la adevarata lui valoare. 

 

Ma ajuta sa experimentez?

Este foarte bine sa fii curios si dupa ce stapanesti bine tehnica sa faci tot felul de experimente care iti vin in cap, deoarece poti descoperi singur mici trucuri care sa te ajute sa obtii un ton unic la chitara ta bas. De asemenea, este bine sa fii pregatit in orice stil muzical, pentru a putea face fata unei situatii mai speciale. 

In muzica nu se stie niciodata ce ocazie se poate ivi (o trupa de renume are nevoie de un basist pentru un concert, deoarece artistul lor a suferit un mic accident etc.), unica in viata si este bine sa o poti gestiona cu succes.

 

Cand sa incep impovizatia?

Desi multi care practica stilul blues sau jazz merg mult pe improvizatie si considera ca tehnica nu este atat de importanta, este o abordare gresita. Dupa ce ti-ai insusit bine tehnica, ai invatat ce suna bine, ce chei sa folosesti, ce note si ce tonuri se potrivesc poti incepe sa improvizezi. 

 

 

Este nevoie de timp si multa munca pana sa ajungi sa performezi, de aceea nu trebuie sa te lasi descurajat daca nu iti place ce a iesit la primele incercari. Fii creativ si bazandu-te pe tehnicile insusite lasa-te purtat de muzica si vei ajunge la rezultate mai ridicate decat iti poti inchipui, deoarece improvizatia sta la baza formarii unui mare muzician. 

In mod special la acest instrument, improvizatia te ajuta sa creezi linii de bas si sa pastrezi impreuna cu bateristul in cadrul unei trupe, o linie ce va fi coloana vertebrala a piesei. Unind improvizatia cu experimentul vei putea fi creativ si vei descoperi noi posibilitati de exprimare la bas.

 

Cate degete sa folosesc?

La inceput, cat esti in perioada de invarate vei folosi mai mult degetul aratator si pe cel mijlociu, acestea fiind mai des folosite in viata de zi cu zi si mult mai puternice. 

Cu cat mai multe degete folosesti, adica pe toate patru, cu atat vei avea un sunet mai plin cu note pronuntate si clare, avand si rapiditate. Degetul inelar si cel mic, sunt mai putin folosite si mai slabe, dar cu mult exercitiu si rabdare, vei putea sa te antrenezi chiar daca la inceput va fi obositor si poate uneori chiar dureros. 

 

Sunt multe modele de chitare bas dintre care poti sa legi, atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti si dupa ce iti vei insusi bine tehnica, cu mult curaj si creativitate vei putea sa te perfectionezi si sa ajungi un basist de marca la nivel national sau de ce nu international. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments