Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Instrument multa vreme umbrit, contrabasul este in prezent unul dintre pilonii orchestrei simfonice, la fel ca ai multor ansambluri de jazz. Chiar daca crezi ca a canta la contrabas este echivalent cu a te concentra pe un instrument care arata ca o ruda saraca din familia celor cu coarde, realitatea sta cu totul altfel. Iti oferim cateva curiozitati si argumente clare in favoarea “bunicii”.

 

Contrabasul, numit uneori bas cu coarde sau bas vertical, este un membru esential al multor orchestre. Fiind cel mai mare instrument de coarde inregistrat intr-o simfonie, acesta interpreteaza linia de bas pentru o serie de stiluri muzicale, incluzand trupe populare contemporane de bluegrass si rock, precum si in ansambluri de coarde si orchestre clasice. Afla de la noi si alte informatii care te pot face curios sa inveti sa canti la acest instrument.

 

Particularitati structurale

Nu este usor de manevrat, este imposibil de transportat. Orice contrabasist se intreaba probabil la un un moment dat de ce nu a ales vioara sau flautul. In familia de instrumente cu coarde, contrabasul este instrumentul cel mai impunator si mai grav. Masoara intre 1,80 si 1,95 metri inaltime si acopera o gama larga de stiluri.

Pentru a facilita interpretarea, contrabasul este reglat in cvartete (mi, la, re, sol), si nu in cvintete, ca alte instrumente cu coarde (vioara, viola si violoncel). Distantele de parcurs sunt intr-adevar foarte mari de la o nota la alta. De cele mai multe ori, contrabasistii canta in picioare sau stau pe un scaun inalt.

Exista contrabasuri cu patru, cinci sau sase coarde. In secolul al XIX-lea, contrabasul cu trei coarde a fost apreciat pentru tonul sau puternic si voluptos din bas, dar acest model nu mai este in uz. Astazi, contrabasul cu patru coarde domina orchestra. Muzicienii folosesc uneori și o a cincea coarda suplimentara, cea a lui do.

Pentru a complica si mai tare situatia, exista doua tipuri de arcusuri. Primul, in stil francez, este similar cu cel al violoncelului si se tine in acelasi mod. Al doilea, numit arcus „Simandl” sau „Butler”, este un model german si se foloseste diferit: capatul inferior se sprijina in palma, in timp ce degetul mare este asezat pe partea superioara a arcusului.

 

Istoric

Se spune ca instrumentul a fost produs in Italia la sfarsitul secolului al XVI-lea. Gasparo da Salo si Giovanni Paolo Maggini sunt printre primii creatori ai sai. La vremea respectiva, numarul coardelor sale, din intestin si nu din metal ca in prezent, varia de la trei la sase.

Daca instrumentul s-a raspandit treptat in Anglia, Germania si Austria, nu a patruns in Franta decat in ​​secolul al XVII-lea. Contrabasistul Pierre Chabanceau de La Barre a fost primul care s-a alaturat celor 24 de violine ale regelui – ansamblul oficial al curtii – in 1663.

S-a impus pe deplin in secolul al XIX-lea, inainte de a-si gasi un nou camp de activitate odata cu sosirea jazz-ului in secolul XX, stil in care este esential. Cel mai adesea, printre jazzmen, se intalneste contrabasul in pizzicati

Printre cei mai cunoscuti contrabasisti de jazz sunt socotiti Pops Foster, contrabasistul lui Louis Armstrong, Oscar Pettiford (Duke Ellington), Paul Chambers (Miles Davis). Formula standard de la mijlocul anilor ‘50, trio-ul de pian, care reuneste pianul, contrabasul si tobele, este un aranjament minunat pentru instrumentul nostru.

 

Contrabasul și notorietatea sa

Dupa cum am mentionat deja, contrabasul a intrat in orchestre abia in jurul secolului al XVII-lea. Din cauza dimensiunilor sale prea mari, nu a inregistrat imediat succesul. Dar, datorita sunetului sau special, a iesit triumfator. Compozitorii au inceput apoi sa-i dedice lucrari. Repertoriul contrabasistilor include, printre altele, Simfonia Trilurilor in re de Telemann (1730), concertele lui Dragonetti, Vanhal, Mortari, Bottesini, Dittersorf si Koussevitzky.

Simfoniile lui Haydn, Johannes Sperger si Franz Hoffmeister includ si cate o parte solo pentru contrabas. In 1791, Mozart a compus Per questa bella mano. Instrumentul a fost, de asemenea, in centrul atentiei in Carnavalul animalelor de Saint-Saens, in partea intitulata Elefantul. In jazz, repertoriul include lucrari de Charlie Haden, Scott la Faro, Renaud Garcia Fons, Dave Holland, Eddie Gomez, Buster Williams.

Retine, de asemenea, ca instrumentul este foarte apreciat de iubitorii de jazz. A priori, aduce ritm. Utilizarea sa in muzica de jazz dateaza din 1895. A aparut in fotografiile orchestrei Buddy Bolden. Dar abia in 1925 a aparut contrabasul intr-o inregistrare.

La succesul instrumentului au contribuit si muzicieni celebri precum Jimmy Blanton, Sam Jones, Ron Carter si Ray Brown. In prezent, contrabasul este un instrument foarte popular. El are un rol crucial in trupele care canta blues, tango, rock-n- roll sau chiar muzica clasica. Cu alte cuvinte, permite muzicienilor sa exploreze mai multe repertorii.

 

Meode de a invata sa canti la contrabas

Pentru a invata sa canti la contrabas (lista cu modele comparate aici), nu trebuie sa mergi la conservator sau la o scoala de muzica. Cu toate acestea, este cea mai potrivita alegere, in special pentru copii. Pentru adulti, este posibil sa inveti de unul singur. Evident, acest lucru necesita rigoare si o metoda buna. Sunt disponibile multe manuale pentru incepatori. Unele lucrari didactice sunt furnizate cu suport CD si DVD. Sunt mult mai usor de utilizat.

Dar este important de mentionat ca invatarea de unul singur este o provocare mare, avand in vedere complexitatea instrumentului. Trebuie sa stapanesti deja modul de a tine contrabasul. In plus, trebuie sa adopti o postura corecta. Pentru ca studiul sa aiba loc in cele mai bune conditii si sa ofere un rezultat bun, este mai bine sa angajezi un profesor capabil sa-si transmita cunostintele. Prin urmare, acesta trebuie sa fie un contrabasist competent, cu o metoda buna de predare.

O alta solutie care poate fi adoptata este sa iei cursuri online. Acest tip de pregatire este din ce in ce mai raspandit. Exista multe site-uri care adopta metode eficiente. In general, au fost produse de contrabasisti talentati si cu experienta. Avantajul invatarii online este ca te bucuri de o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste timpul.

Octobasul, si mai colosal

Contrar credintei populare, contrabasul nu este cel mai mare dintre instrumentele cu coarde. Octobasul, care apartine aceleiasi familii, este si mai gigantic: masoara intre 3,50 si 3,80 metri inaltime. Muzicianul canta vertical, pe un taburet adesea incorporat in instrument. El opereaza un sistem de parghie folosind mana stanga, uneori inlocuita cu un sistem de pedale.

Inventat in secolul al XIX-lea, octobasul poate cobori cu mai mult de o octava sub contrabasul clasic. Sunetul produs este atat de sever incat atinge limita a ceea ce urechea umana poate auzi. Berlioz l-a folosit pentru crearea Te Deum-ului sau in 1855. Astazi, numai Orchestra Simfonica din Montreal are un octobas. Muzeul Muzicii are unul realizat de lutierul Jean-Baptiste Vuillaume.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments