Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Esti pasionat de muzica si te intereseaza o pianina pentru locuinta ta? Iata cateva informatii interesante despre evolutia acestui instrument care te pot ajuta sa intelegi mai bine oferta existenta pe piata la acest moment si ceea ce iti poate oferi un astfel de produs.

 

Daca vrei sa te bucuri de sunetul cald al pianului clasic, dar nu ai loc in casa pentru un model standard, s-ar putea sa ajungi curand la ideea de a cumpara, ca alternativa, o pianina. Concepute pe verticala, cu cutia de rezonanta si corzile asezate perpendicular pe taste, aceste instrumente muzicale incap foarte bine in orice living de apartament. 

Pentru ca interpretarea are mai mult farmec cand stii cate ceva despre produsul pe care il folosesti, iti spunem in cele ce urmeaza cateva detalii interesante din istoria pianinei.

 

Ce este pianina

Pianina sau pianul vertical este caracterizat de structura sub forma de cutie verticala din care iese tastatura, de obicei, pe la jumatatea inaltimii sale, prevazuta de regula cu doua picioare. De fiecare data cand o tasta este apasata, capatul sau posterior ridica un mecanism care trimite un ciocanel catre coarda asociata notei respective, producand sunetul dorit. In acelasi timp, o bucata din lemn acoperita cu pasla este ridicata de pe coarda activata, pentru a-i permite sa vibreze mai liber.

 

Prima pianina

Conform datelor istorice existente, se considera ca prima pianina a fost construita in anul 1739 de catre Domenicus del Mela de Gagliano, desi se pare ca  documentele istorice indica prezenta unui instrument similar, in anul 1735, in Leipzig, dar data nu este sigura si nu exista informatii asupra autorului. Unul dintre instrumentele realizate de Gagliano se afla in colectia Conservatorului Luigi Cherubini din Florenta si expus la Academia de Arte Frumoase.

 

 

 

Cine este John Isaac Hawkings?

Primele modele de pianine erau mult mai inalte decat cele din zilele noastre, deoarece corzile incepeau de la nivelul tastaturii, ceea ce implica prelungirea suplimentara a cutiei de rezonanta pe verticala. 

In anul 1800 John Isaac Hawkings, devenit ulterior un foarte bun si recunoscut producator de piane, a creat insa designul actual, in care corzile incep mult mai jos, aproape de podea. Pianinele lui Hawkings aveau ciocanele acoperite cu piele, initial, apoi cu strat de pasla, corzi duble si doua pedale. Una dintre pianinele produse de Hawkings se gaseste si astazi la Smithsonian.

Aceasta modificare face ca instrumentele sa fie mai usor de transportat si amplasat, fara a sacrifica din puterea sunetelor emise. Formatul mai jos asigura de asemenea si o incadrare mai facila in decor, pianina din ziua de azi fiind o prezenta mult mai eleganta si discreta decat versiunile initiale.

 

Pianina piramida si pianina girafa

Pianina girafa a fost inventata in Viena, aparand pentru prima data in anul 1798. Nu se cunoaste exact creatorul acestui design, dar sa banuieste ca ar fi vorba despre Seuffert, Schlimbach, Seuffert sau Wachtl. Structura abordeaza stilul vienez de montare a ciocanelor sub nivelul corzilor, pozitionare care le ofera o mai mare sensibilitate de actiune. 

Numele sau provine de la forma cutiei de rezonanta al carei segment superior se ingusteaza si se curbeaza spre lateral, sugerand un gat de girafa.

Varianta tip piramida isi are originea in prima jumatate a secolului XVIII, fiind conceputa de Christian Ernst Friederici. Profilul tip piramida, cu cutia de rezonanta ingustata catre partea sa superioara, similar unui triunghi isoscel alungit, se numara printre primele modele de pianine construite. Unele dintre ele erau decorate in stil egiptean, pentru a da mai mult farmec designului, altele includeau ceasuri ornamentale sau alte elemente de decor. Se numara printre cele mai inalte modele, corzile pornind de la nivelul tastaturii.

 

 

Pianul de casuta

Pianinele au inceput sa castige popularitate incepand cu 1805, fiind numite pentru o prioada “piane de casuta”. Aceasta forma de descriere are la baza formatul lor mai mic, care permite incadrarea si in locuinte mai putin impozante, casele aristocratiei fiind in general destul de mari pentru a putea include un pian clasic. De asemenea, pianina costa  semnificativ mai putin decat un pian mare, fiind mai usor de cumparat de catre cei din clasa medie. Catre inceputul anilor 1900 pianina devenise deja alternativa accesibila si preferata a celor care nu isi puteau permite un pian.

 

Pianina spinet, consola, studio si clasica

Nu toate pianinele au fost concepute la fel de mari, desi ele reprezinta deja o varianta subdimensionata a pianului clasic. Inaltimea standard a unui astfel de instrument este de pana la 150cm, cu adancimea de 60 – 70cm, spatiul ocupat in locuinta cu tot cu bancheta pentru interpret ajungand cam la 150 x 150cm.

Cele mai mici modele sunt denumite spinet si console. O pianina spinet are in general cam 90cm inaltime, in timp ce consola ajunge pana la 110cm. Pentru ca au corzile mai scurte si o cutie de rezonanta mai mica decat versiunile mai inalte, se considera ca acestea variante genereaza un sunet mai slab.

Versiunile studio sunt folosite cel mai frecvent in scoli si studiouri muzicale. Au o inaltime de aproximativ 120cm, care se traduce intr-o lungime mai mare a corzilor si deci, un sunet mai bogat si mai plin, comparabil, dupa unii experti, cu cel obtinut prin folosirea unui pian orizontal.

Modelele clasice sunt cele mai mari pianine, ajungand pana la o inaltime de 130 – 150cm. Pentru ca sunt cele mai apropiate ca si calitate a sunetului generat de variantele orizontale, aceste versiuni s-au numarat printre cele mai populare in casele iubitorilor de muzica. Erau suficient de mari pentru a suna bine, dar ocupau in acelasi timp destul de putin loc pentru a fi usor de integrat. Intretinute cum trebuie, aceste instrumente erau folosite de mai multe generatii.

 

 

Pianina digitala

In prezent, poti alege intre modele acustice sau digitale, cele din urma folosind o tastatura electronica si o baza de date pentru a genera sunetele dorite. Daca te intrebi care este cea mai buna pianina pentru tine, iti vom spune ca depinde de preferinte si de stilul de muzica pe care vrei sa il canti, dar, de asemenea, si ca este mai bine sa incepi cu o versiune acustica, daca bugetul iti permite.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments