Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Cu siguranta, daca esti interesat de domeniul muzical si in special ti-ai dedicat un timp pentru a invata sa interpretezi la chitara, ai auzit multe povesti si sfaturi care sa te ajute sa devii mai bun, dar sa vedem cat este mit si cat este realitate dintre acestea.

 

Este foarte dificil, mai ales ca si incepator, sa iti dai seama care din sfaturile pe care le primesti, sau materialele pe care le citesti in mediul online sunt de calitate si te poti baza pe ele, si care sunt doar mituri ce se propaga mai ales printre cei care nu cunosc foarte bine acest instrument, chitara. Multe dintre ele se refera la corzile pe care le folosesti, iar mai jos iti vom explica mai pe larg cateva dintre cele mai cunoscute probleme cu care te intalnesti.

 

Corzile mai groase pot deteriora gatul chitarei

gatul ghitarei este astfel construit incat poate suporta o tensiune mult mai mare decat ceea ce iti imaginezi tu. Majoritatea producatorilor confectioneaza chitarele pentru a rezista la o tensiune mare produsa de corzile groase (vorbind de primele corzi de la chitara din set) de 0.13 sau 0.14, deoarece acestea se foloseau foarte des mai ales la inceput, prin anii 1940.

Din acest motiv, corzile care se folosesc cel mai frecvent azi, de 0.10, 0.11, sau chiar 0.12 nu vor afecta gatul chitarei si nu vor provoca daune acesteia.

 

Exista doar un singur producator de corzi de chitara care produce pentru toate marcile

Este o afirmatie des intalnita, dar nu este reala deoarece sunt mai multi producatori in intreaga lume. 

Cu siguranta sunt producatori de chitare care au ca si activitate conexa desfacerea de accesorii, printre care si corzi, care nu isi doresc sa aiba o unitate speciala de productie si achizitioneaza de la un tert (OEM). Din acest motiv este posibil sa gasesti in rafturi mai multe marci de corzi de chitara care provin de la acelasi furnizor. 

Insa, o mare parte dintre producatori prefera sa isi produca singuri accesoriile oferite, inclusiv corzile, deoarece astfel isi reduc costurile suplimentare, tehnologia folosita nefiind foarte costisitoare, mai ales pentru o firma de mari dimensiuni.

 

Chitara poate fi utilizata doar cu tipurile de corzi cu care a fost cumparata

Este un mit care nu se aplica, deoarece poti sa incerci si alte seturi de corzi pentru a-ti gasi modul de a interpreta asa cum iti doresti, avand in vedere ca chitara se poate reconfigura dupa noile dimensiuni. 

Prin anii ‘60, producatorii de chitare au colaborat cu o serie de artisti care si-au spus parerile lor cu privire la seturile de corzi ce trebuie folosite, in functie de ce simteau si cum se comportau acestea in interpretarea lor. Astfel au aparut o serie de standardizari, dar care nu sunt litera de lege, putand sa faci diferite experimente in ceea ce priveste calibrul corzilor de chitara, chiar daca ele au un anumit set atunci cand le achizitionezi. 

 

Nu poti scoate toate corzile de la chitara odata

Acest mit se refera la faptul ca trebuie sa scoti cate o coarda pentru a nu deteriora gatul chitarei, daca nu are aceeasi tensiune. 

Din nou este un mit care nu este adevarat, deoarece tehnicienii, atunci cand lucreaza la o chitara, scot tot timpul toate corzile pentru a nu fi incomodati de acestea, si chitara isi pastreaza calitatile. Astfel, poti fara grija sa scoti corzile atunci cand vrei sa iti cureti chitara, sau cand le inlocuiesti si nu vei avea nici un fel de probleme.

Gabaritul corzilor este acelasi indiferent de producator

Desi corzile sunt standardizate pe anumite marimi (0.09, 0.10 etc.) si sunt aceleasi indiferent de producator, gabaritul corzilor poate fi diferit deoarece tine de mai multi factori.

Este de interes, in special, si dimensiunea miezului din interiorul corzilor pe care se face infasurarea exterioara. In functie de tehnologia folosita, acest miez poate fi diferit pe interior, astfel un miez mai gros poate fi mai rezistent si face coarda mai rigida, pe cand un miez mai subtire desi se uzeaza poate ceva mai repede, este mai vibrant.

Fiecare companie are o reteta proprie, tehnologia poate fi diferita, astfel este posibil sa existe diferente, chiar daca seturile au siruri de aceeasi grosime. Din acest motiv, este bine sa testezi de la mai multe marci, pentru a gasi formula potrivita pentru tine. 

 

Corzile mai grele sunt secretul pentru un ton mai plin, mai puternic, complet

Acest mit a pornit odata cu un mare chitarist, Stevie Ray Vaughn, prin 1980, cand acesta a folosit corzi de 0.13 pe chitara sa.

Cu siguranta ca interpretarea acestuia este de mare exceptie, cu un ton foarte puternic, dar asta nu inseamna ca oricine va folosi corzi mai groase va obtine acelasi ton magic. O serie de alti chitaristi renumiti precum Tony Iommi, Jimmy Page, Billy Gibbons si multi altii au reusit interpretari de exceptie pe chitarele lor, cu un ton plin, complex, cu multa putere, cu corzi mai subtiri de 0.08, 0.09 sau chiar de 0.07.

Altfel spus, desi corzile cu gabarit mai mare iti pot oferi poate putin mai mult volum, sunetul magic al chitarei tine in primul rand de virtuozitatea interpretului, de tehnica abordata, de modul in care isi poate transpune in sunete trairile si emotiile, si nu doar de setul de corzi de chitara folosit.  

In minunata lume a muzicii create cu ajutorul chitarelor sunt foarte putine lucruri care sunt absolute si se pot aplica la oricine. Marii artisti au cunoscut glorie in special pentru ca nu s-au conformat unor reguli si au experimentat pentru a-si gasi singuri sunetul si tehnica potrivita. 

Desi exista teorii si principii care te pot ajuta la inceput, sunt foarte multe abateri de la regula care iti sporesc starea de confuzie, si ca la orice instrument, si la chitara, transmiterea emotiilor si starii pe care o traieste artistul este foarte importanta si face diferenta intre un interpret de exceptie si unul bun. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments