
Desi tehnologia a evoluat si au aparut noi suporturi audio, discurile de vinil nu si-au pierdut din fani, existand in continuare nenumarati colectionari care prefera sa asculte muzica la pick-up, vinilurile avand o calitate mai buna audio si, nefiind compresate, ofera o auditie de calitate, cu nenumarate delicii sonore.
Cei mai infocati colectionari de muzica prefera sa asculte de pe vinil, in locul CD-urile audio ce au aplicate diferite compresii care scad calitatea sunetului. Colectionarii au o serie de secrete ce ii ajuta sa faca alegeri potrivite si sa isi pastreze in stare buna discurile de vinil pentru perioade mari de timp, iar daca abia ai inceput sa cochetezi cu acest hobby, ai in continuare cateva sfaturi foarte utile.
Contents
Cum stii ce fel de vinil este?
Vinilurile noi pot fi atat in format analog precum cele vechi, cat si provenite din format digital, dar care pastreaza o calitate mai buna a inregistrarii decat cea de pe CD-uri. Pe coperta poti citi date despre acest aspect (in general master analogic sau digital). Daca iti place in general sa asculti jazz, muzica clasica, blues atunci merita sa investesti in viniluri mai vechi pentru a te putea bucura de toate variatiile sonore pe care le ofera un format analogic, dar pentru trupe mai noi de pop, nu merita o investitie suplimentara, putand alege viniluri noi.
Standarde de viniluri
In ceea ce priveste dimensiunea si viteza de redare exista doua mari standarde principale si anume: discuri in format LP (long play, cu durata de aproximativ 23 de minute per fata de disc) ce are o dimensiune de 30 de cm (12 inch) pe diagonala si care se asculta la o viteza de 33 ⅓ rotatii pe minut; si discuri in format single (o piesa), cu o dimensiune de 17,5 cm (7 inch) in diametru si care se asculta la o viteza de 45 rotatii pe minut. Viteza este de interes pentru a putea seta pickup-ul si este inscrisa inclusiv pe disc.
De unde vin diferentele de pret pentru acelasi disc
De multe ori, vezi ca acelasi disc in aparenta, apare la preturi diferite si nu intelegi care este diferenta? Aceasta este data de editie. Astfel, anul de provenienta este foarte important, la fel si tara in care este produs, pe primele locuri situandu-se Japonia, Anglia, Olanda si Germania. Primele 1000 de bucati produse pot fi in culori diferite si chiar avand poze inserate pe disc, acestea fiind destinate celor mai impatimiti colectionari. Pot fi, de asemenea, si viniluri cu o greutate mai mare decat de obicei, de 180 de grame, care asigura o mai buna stabilitate pe platan si deci o auditie mai performanta.
Deoarece sunt multe firme no name care au reprodus vinilurile trebuie sa fii foarte atent, mai ales cand vrei sa alegi un disc in editie limitata, care are un pret ridicat. Poti verifica pe site-ul discogs.com detaliile legate de discul ales, in ceea ce priveste anul, tara in care a fost produs si seria acestuia.
Ce pick-up sa alegi?
Pentru a putea beneficia de toate calitatile unui vinil de calitate trebuie sa alegi si cel mai bun pick-up, care sa poata reda sunetul la un nivel performant. Astfel, alege in functie de performantele acestuia si abia apoi dupa design. Mergi pe un model solid, stabil, pe care chiar si discurile mai grele sa nu faca balans, cu cap de citire (doza, ac) de discuri performant. Pe langa acesta, vei mai avea nevoie si de un amplificator, cabluri, precum si un sistem audio de calitate.
Cum alegi un disc vechi?
Marea parte a colectiei o vei achizitiona din magazinele de specialitate, dar daca esti amator de discuri rare, de primele editii etc., atunci cu siguranta ca te vei indrepta si spre marile targuri de viniluri ce au loc peste tot, cele cu produse de top si preferate de colectionari fiind in Olanda si Germania.
Daca mergi la vanatoare de comori, cu precadere viniluri in format analogic, ai grija mare la verificarea produsului. Astfel, primul aspect este stadiul in care se afla acesta, verifica sa nu fie patat cu lichid, ondulat din cauza expunerii prelungite la soare, zgariat, plin de praf etc. Unele defecte se pot remedia usor precum praful sau lichidele varsate, cu ajutorul unei lavete speciale, dar altele afecteaza grav calitatea, precum discurile ondulate care nu mai pot fi folosite, si cele zgariate la care calitatea auditiei va avea mult de suferit.
O coperta de calitate si bine pastrata poate ridica pretul produsului. Verifica anul si tara de provenienta, pentru a fi sigur ca este un produs de marca.
Cum iti intretii colectia?
Este drept ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita colectiei de viniluri, lucru care in general nu deranjeaza pe cei patimasi, carora le face o deosebita placere sa ingrijeasca discurile. In primul rand, ai grija unde si cum le depozitezi. Cel mai indicat este un suport special pentru acestea, ceva mai ridicat de la nivelul solului pentru a le proteja de anumite lichide varsate accidental, si care sa permita o aranjare verticala a acestora. Asezate pe vertical, se pastreaza mult mai bine, si in plus, le poti vedea cu usurinta atunci cand vrei sa alegi unul anume pentru auditie.
Pentru a le mentine intr-o forma buna cat mai mult timp, poti achizitiona un kit special de curatare, sub forma lichida, cu care sa elimini murdaria si amprentele de pe suprafata discului, utilizand o laveta moale si o periuta pentru praf. Este indicat sa le cureti inainte de fiecare folosire, pentru a te putea bucura de un sunet curat si fara distorsiuni cauzate de particule de praf sau murdarie.
O colectie de discuri de vinil este un motiv de mandrie si de bucurie pentru fiecare colectionar, pentru a asculta muzica preferata la o calitate buna si fara compresie, ce duce la eliminarea unor sunete din piesa originala. Chiar daca sumele investite pot fi mai mari, investitia este pe termen lung, deoarece daca vinilurile sunt depozitate cu grija si intretinute, te vei putea bucura mult timp de colectia ta si iti vei putea recupera din bani, in caz ca te vei hotari sa o vinzi.
Lasa un comentariu
1 Comentariu
December 25, 2021 at 12:17 am
La o asa colectie necesita multi bani si mult timp. E mult de munca. In timp, discurile de vinil se pot deteriora si se pot pierde melodiile. Pana la urma tot formatul digital ( mp3 ) este mai trainic. Sunt avantaje si dezantaje.
Raspunde