6 sfaturi despre cum poti incepe sa canti la orga

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Considerata regina instrumentelor muzicale, orga se numara printre cele mai complexe si mai fascinante optiuni pe care le ai la dispozitie daca vrei sa iei lectii de muzica. Pentru ca este mai dificil de abordat, este bine sa incepi mai intai cu cateva elementele de baza care te vor pregati pentru cerintele orgii.

 

Esti impresionat de adaptabilitatea cu care orga poate aborda o varietate de piese si stiluri, si te gandesti sa inveti sa canti la acest instrument? Este bine sa stii ca se numara printre cele mai complexe optiuni pe care le poti alege si ca presupune multa munca si pregatire. Insa satisfactiile sunt pe masura si exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a te deprinde mai usor cu modul de interpretare.

 

Familiarizeaza-te cu claviatura de pian

Este bine sa stii ca multi profesori care predau lectii de orga nu accepta elevi care nu au cel putin un an de experienta la pian. Primul pas consta asadar in familiarizarea cu pianul si clapele sale, ce sunete genereaza si cum se noteaza sau cum se reproduc dupa partitura.

Structura calviaturii este destul de usor de retinut. Clapele negre se impart in grupuri de cate doua si trei taste. Inainte de fiecare grup de doua, vei avea o clapa alba care este nota Do (C) si inainte de fiecare grup de trei clape negre, se va afla una alba, care este nota Fa (F). Poti folosi aceste elemente pentru a te ghida si a gasi usor restul notelor.

 

Sfaturi despre cum incepi sa canti la orga - ProMusicProd.ro

Tastele negre simbolizeaza note alterate. Astfel, clapa neagra din stanga unei clape albe reprezentand nota Do genereaza Do bemol (cu un semiton mai jos decat Do), iar cea din dreapta creeaza un sunet care este cu jumatate de ton mai sus (simbolizata cu #). 

Inainte de a trece mai departe si a exersa game sau piese, este esential sa inveti sunetele de pe fiecare clapa si sa exersezi intre 20 si 30 minute pe zi, pentru ca informatia sa se inregistreze in memoria motrica. Mainile tale trebuie sa invete, in esenta, sa gaseasca singure nota potrivita in mai putin de o secunda.

 

Exerseaza gamele pana le stapanesti

Gamele sunt insiruiri de 8 sunete consecutive, aranjate in urcare sau coborare, folosite pentru a dezvolta digitatia interpretului de pian. Se numara printre exercitiile de baza, care se abordeaza mai tarziu si in dezvoltarea aptitudinii de a canta la orga si care influenteaza destul de mult ritmul de evolutie.

Studierea gamelor te ajuta sa te familiarizezi mai bine cu notele si dezvolta in acelasi timp musculatura degetelor si memoria, aspecte esentiale pentru momentul in care vei incepe sa iei lectii de orga.

Gandeste-te prealabil cand si unde vei exersa. Uneori mai pot exista vecini deranjati de sunetul care se propaga prin pereti sau care pur si simplu vor sa respecti un anumit program de odihna. Chiar daca nu faci nici pe departe la fel de mult zgomot ca cei care folosesc bormasini cu percutie, aspiratoare extra zgomotoase sau masina de slefuit, vei prefera sa nu iti strice nimeni starea de spirit, facandu-ti observatie.

 

Invata sa citesti partiturile

Este bine sa fii constient de faptul ca orga este considerata un instrument cu clape de nivel avansat si ca vei reusi cu greu sa obtii lectii daca nu ai un nivel minim de cunostinte muzicale. Printre acestea se numara si abilitatea de a parcurge usor si corect partiturile de pe care lucrezi.

Daca nu iti permiti sa platesti serviciile unui profesor, poti cauta pe Internet tutoriale care iti explica pas cu pas ce presupune studiul acestui sistem de scriere. Cele mai multe te vor sfatui sa incepi prin a invata toate semnele grafice care pot sa apara pe o partitura si semnificatia lor si sa treci apoi la celulele ritmice. 

Continua cu gama Do major si incearca sa retii locul fiecarei note pe portativ. In aceasta etapa poti deja sa citesti o partitura in mod ritmic, fara sa te axezi pe sunete, ci doar pe cadenta, si sa inaintezi incet, adaugand numele notelor si apoi sunetul corespunzator, pana cand poti intona relativ usor o linie melodica.

 

Gaseste un profesor si o orga

Dupa ce ai ajuns la acest nivel, poti incepe sa cauti un profesor care sa corespunda cerintelor tale de buget si timp. Cel mai simplu mod de a-l gasi este sa folosesti Internetul. Nu uita sa evaluezi cu atentie anunturile sau/si sa intrebi in detaliu, ce nivel de experienta se asteapta de la tine. Astfel vei sti daca esti pregatit sa incepi efectiv sa lucrezi la orga sau te asteapta inca o perioada de acumulare a informatiilor si abilitatilor de baza.

Probabil intuiesti deja ca pentru a putea evolua cat mai rapid si a invata corect elementele predate, ai nevoie de acces la un instrument. Cel mai bine este sa incerci sa iti procuri o orga ieftina si buna, chiar daca este o versiune digitala, pe care sa poti exersa usor, oricand ai timp, la tine acasa.

 

 

Primul manual si incaltamintea pentru orga

Asa cum ai avut nevoie de lectii scrise pentru a invata notiunile de baza la pian, asa vei avea nevoie si de un manual bun care sa te ajute sa avansezi treptat in dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor tale de orga. Daca te gandesti ca profesorul iti va pune la dispozitie toate lectiile de care ai nevoie, este bine sa realizezi ca el nu va fi mereu langa tine. Pe de alta parte, daca vrei cu adevarat sa canti foarte bine la orga, este recomandat sa exersezi cat mai mult si ai nevoie de exercitii pe care sa le folosesti.

Nu uita ca o parte din cantatul la orga presupune gestionarea pedalelor, cu care nu ai lucrat pana acum la pian. Pentru a putea exersa cat mai confortabil ai nevoie de o pereche de pantofi speciali, confortabili, si cu talpa suficient de subtire pentru a permite un control bun la pedalelor, dar destul de rigida pentru a-ti proteja piciorul.

 

Exerseaza, exerseaza, exerseaza

Daca ai gasit un profesor care sa te ajute sa studiezi acest instrument ofertant, dar dificil, si ai tot ce trebuie la indemana pentru a invata, tot ce trebuie sa faci este sa exersezi cat mai mult. Stabileste impreuna cu profesorul un program potrivit, care sa iti permita sa fii odihnit si atent la ore. 

Nu uita sa planifici ore de exercitii suplimentare acasa, care sunt esentiale pentru a-ti dezvolta memoria motrica si a-ti deprinde mainile si picioarele cu miscarile necesare.

  

 

Lasa un comentariu

8 Comentarii

Gabriel

February 28, 2021 at 6:56 am

Salutare tuturor! Sunt Gabriel. Am gasit acest site, prin cautarile mele pe youtube despre studiu la orga.
Printr-o licitatie am castigat la un pret bun o orga Yamaha PSR630…. Nu ma pricep la “digitalizat” clape. Adica, nu chiar e acelasi lucru ca atunci cand tastez la Pc(acolo ma descurc bine).
As dori sa stiu daca aceasta orga este “buna” pentru a invata tainele “cantatului”. M-am gandit sa pastrez orga, chiar daca nu stiu nimic 🙂 si nu sunt in domeniu.
Sunt cam batran pentru asta, dar vreau sa incerc. Sincer, timpul imi cam sta in cale, adica muncesc si nu stiu cat timp disponibil as avea sa pot invata.
Orice sfat din parte dvs. imi poate fi de folos.
All the best to you!!!

Raspunde
Team ProMusicProd

March 3, 2021 at 9:39 am

Salut, Gabriel,

Revin cu sugestii, daca gasesc informatii despre acest model de orga.

Numai bine!

Raspunde
Adrian

January 7, 2021 at 11:53 am

Buna as vrea sa invat sa cand si eu la orga am ureche muzica ff buna daca ascult o melodie pana la urma pot sa o cand si eu dar asta doar cu mana dreapta in partea cealalata inca nu am habar ce ma sfatuiti sa fac cu ce sa incep?

Raspunde
Team ProMusicProd

January 11, 2021 at 7:31 am

Salut, Adrian,

Primul pas e sa detii o orga – ulterior gasesti suficiente tutoriale online pentru incepatori.

Mult succes!

Raspunde
Florin

August 22, 2020 at 9:32 pm

Am inceput sa cant la orga de cateva luni de zile.stiu notele pe claviatura dar nu stiu sa citesc dupa portativ.ma bazez pentru moment dupa sunet.pot spune ca am reusit cateva melodii, dar mai am multe de invatat.multumesc pt articol.

Raspunde
Team ProMusicProd

August 26, 2020 at 10:04 am

Buna, Florin,

Multumim si noi pentru feedback!

Spor la exersat in continuare si toate cele bune!

Raspunde
ANDY

January 28, 2021 at 5:53 pm

buna seara
acum incep si eu sa INVAT la orga
model KORG M1
si este un inceput cam greut
ce ma sfatuiti sa fac
si ce pasi sa urmez

Raspunde
Team ProMusicProd

February 1, 2021 at 6:51 am

Salut, Andy,

Poti verifica la sectiunea gratuita pe Orchestra Eviva.

Mult succes!

Raspunde