Am modificat articolul ultima data pe: 30.07.21

 

Inainte de a decide sa cumperi o anumita armonica, este important sa intelegi diferentele dintre toate modelele disponibile pe piata si, mai important, cu ce cheie sa incepi. Pentru ca, din pacate, o muzicuta nu poate acoperi toate piesele. Modelele cromatice si diatonice sunt cele mai populare, insa este important sa cunosti si celelalte tipuri, pentru a putea evolua spre stiluri mai complexe sau care ti se potrivesc mai mult si iti permit sa te exprimi pe deplin.

 

Armonicele sunt adesea asociate cu muzica country, folk si blues. O muzicuta este un instrument muzical foarte practic: este ieftin, nu necesita o intretinere complicata, intra in buzunarul unui sacou si nu este dificil sa inveti sa canti (cu putin talent, chiar si o persoana autodidacta poate face cu usurinta acest lucru). Dar mai intai trebuie sa descoperi care sunt principalele tipuri de muzicuta si ce pot face ele.

 

Muzicuta diatonica simpla

Aceasta este armonica traditionala: este cea mai comuna, mai ales in Occident, datorita dimensiunilor mici si a caracterului sau practic. Modelele actuale au aproximativ 10 cm si costa adesea mai putin pe piata. Armonica diatonica simpla poate fi folosita pentru a reproduce diferite stiluri muzicale precum blues, folk, country, rock, jazz.

Retine ca, initial, armonica a fost conceputa pentru a reda muzica populara bavareza. A fost si instrumentul muzical al negrilor americani, emblema bluesului. De atunci, muzicuta diatonica si-a gasit locul in mai multe stiluri de muzica, precum rock, country si celtica.

Pentru a reda note cu acest instrument, trebuie sa aspiri sau sa sufli intr-un orificiu. Sunetul obtinut depinde de pozitia particulara a limbii. Armonica iti permite sa canti in total 40 de note, cu mult mai multe decat saxofonul. Pentru a invata sa canti la muzicuta, cel mai dificil este sa stapanesti pozitiile limbii.

 

Blues Harp

Muzicuta blues harp este cea mai populara varianta a armonicii diatonice. Se poate recunoaste imediat prin aspectul sau destul de simplu si compact, care include in general zece gauri (pe trei octave). Blues harp nu este, contrar a ceea ce sugereaza numele sau, rezervata doar pentru blues. Este de fapt cea mai utilizata muzicuta pentru toate genurile si, de asemenea, cea mai potrivita pentru incepatori. Modele celebre sunt Hohner Special 20 si Lee Oskar Major.

Folosind tehnici speciale, un interpret la armonica experimentat poate realiza semitonuri sau chiar tonuri, care nu sunt de asteptat sa fie de baza in gama de note a unei muzicute.

 

Tremolo dublu sau armonica diatonica

O armonica dubla de tip tremolo este o armonica diatonica care include doua randuri de orificii. Aranjate in perechi, acestea produc in esenta aceeasi nota. Cu orificiile reglate in mod diferit, efectele vibrato pot fi create cu usurinta. Sunetul lor cald si moale face ca aceste muzicute sa fie perfecte pentru acompaniament.

Avand o lungime medie de 20 de centimetri, acest tip de armonica produce note impartite prin doua ascii vibrante, ceea ce genereaza un sunet tremolo care se apropie de sunetul acordeonului sau un tremolo clasic. Daca stii sa canti la muzicuta diatonica poti produce muzica impresionanta.

Muzicuta dubla octava

La fel ca vara sa, armonica tremolo dubla, cea dubla octava este o varianta a muzicutei diatonice, care are doua randuri de gauri. Aspectul sau este similar cu cel al tremolo, dar sunetul este foarte diferit. Intr-adevar, cele doua randuri sunt reglate altfel, ceea ce da un sunet mai complet si mai gros. Deci, daca vei canta un Do pe acest tip de muzicuta, vei obtine simultan un Do major si un Do minor al unei octave.

 

Muzicute diatonice cu reglare speciala

Daca nu ai cantat niciodata pe o armonica cromatica si ai nevoie de optiuni suplimentare, va trebui sa cumperi un instrument nou cu scara care corespunde melodiei pe care doresti sa o interpretezi. Cea mai populara este muzicuta diatonica Do. Pentru a debuta la armonica, este important sa alegi primul model in gama Do (C), deoarece majoritatea cursurilor si tutorialelor pe care le vei gasi vor fi in acest interval. Prin urmare, nu va trebui sa adaptezi lectiile, ceea ce va elimina frustrarea in timpul invatarii.

Alte tonuri comune sunt Sol (G) major si Fa (F) major. In blues si rock, este in general recomandat sa alegi o armonica in Fa, daca doresti sa canti in gama Do, un model in Sol daca vrei sa canti in Re etc. Acest decalaj este folosit deoarece notele de scara pentatonica (care este cea mai utilizata in blues si rock) sunt mai usor de redat pe un model in Fa (pentru o melodie in Do).

Cu toate acestea, alte genuri se potrivesc mai bine muzicutelor reglate in alte tonuri. Un model in Si (B) va fi perfect daca decizi sa canti la muzicuta muzica irlandeza, un model in Si bemol, daca doresti sa acompaniezi un clarinet etc.

 

Muzicuta cromatica

Este cel mai recent dintre modelele de armonica. Iti permite sa interpretezi o scara cromatica de peste 2 octave. Cu toate acestea, aranjarea notelor sale limiteaza posibilitatile de acorduri, ceea ce ofera mai putine optiuni ritmice in comparatie cu armonica diatonica.

Cele mai frecvente modele de muzicuta cromatica au de obicei 24 de diviziuni cu 12 orificii. Exista insa si modele cu 16 gauri cu o octava inferioara suplimentara si alte modele cu 10 sau 14 gauri. Fiecare orificiu al armonicii cromatice conduce intotdeauna la 4 ascii, dintre care doua genereaza note prin suflare, iar celelalte doua creeaza note prin aspiratie. Retine ca acest tip de armonica este frecvent utilizat in muzica clasica si jazz.

Cu muzicuta cromatica, interpretul nu trebuie sa-si pozitioneze limba in mod diferit. Pentru a obtine note modificate, instrumentul are un mecanism special. Armonica cromatica are doua variante: cea in Do, care asigura scara diatonica Do major si cea Do diez. Cantaretul poate trece apoi de la Do la Do diez apasand pe o fila de tragere.

Ai acces la un numar aproape infinit de sunete cu armonica cromatica. Pe scurt, este mai usor sa inveti sa canti la acest tip de muzicuta. Din pacate, nu este lipsita de dezavantaje. Sunetele produse sunt plate si uneori prea blande. Sunt cu siguranta variate, dar nu sunt la fel de puternice ca cele obtinute de armonica diatonica. Nu este posibil sa faci muzicuta sa strige, sa vorbeasca sau sa planga. Acest lucru face ca utilizarea sa in multe stiluri muzicale sa fie incongruenta. In plus, armonica cromatica costa mai mult decat cea diatonica.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu