6 tipuri de saxofon si notiuni de baza despre ele

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Daca te pregatesti sa iti achizitionezi un saxofon si nu stii prea multe despre tipurile dintre care poti sa alegi, acest articol te va indruma si ajuta sa iti formezi o prima impresie. Pretul fiind destul de mare pentru un instrument de acest fel, alege cu grija tipul care ti se potriveste cel mai bine, in functie de dimensiune, de nivelul de pregatire, de stilul de muzica abordat, pentru a face o investitie buna. 

 

Printre cele mai cunoscute tipuri de saxofon, amintim: saxofon sopran, saxofon alto, saxofon tenor, saxofon bariton, saxofon bas si saxofon contrabas, ce reprezinta timbrele vocii umane. Saxofonul este incadrat in grupa instrumentelor de suflat din lemn, desi este confectionat in intregime din metal, dar foloseste aceeasi tehnica ca si fagotul, clarinetul si oboiul. 

Chiar daca a fost inventat pentru muzica clasica, ca facand parte din orchestra, saxofonul nu a fost foarte folosit de compozitori, luand un avand deosebit odata cu aparitia jazz-ului, unde ocupa un loc de frunte, fiind considerat chiar “regele jazz-ului”. 

Spre deosebire de alte instrumente muzicale de suflat, saxofonul nu are un stramos, apare pentru prima data in 1840, fiind patentat de Adolphe Sax, ca un instrument intermediar intre alamuri si lemne. 

 

Saxofonul sopran

Este in si bemol si are o sonoritate mai putin plina fata de cel alto si un timbru ceva mai aspru. Folosit in registru acut, capata o sonoritate ce se situeaza intre oboi si clarinet, iar in registrul grav este asemanator cu timbrul cornului englez. Este de obicei utilizat ca si rol solistic in anumite lucrari clasice, iar folosit intr-un cvartet de saxofoane are acelasi rol ca si violina dintr-un cvartet de coarde. 

Se mai regaseste si in muzica de fanfara, in orchestrele de muzica populara si mai rar in trupele de jazz. Se mai intalneste si saxofonul sopranini in mi bemol, fiind cel mai acut din familia saxofoanelor, cu o sonoritate puternica in registrul acut. 

Din punct de vedere constructiv, aceste doua modele de saxofon sunt drepte, confectionate din doua parti de baza: corpul instrumentului sub forma unui tub conic drept si mustiucul. Fiind mai complex, nu se recomanda incepatorilor. 

 

 

In afara de acestea, restul saxofoanelor sunt (in general) cu tubul conic curbat si se compun din 5 parti componente: trei dintre acestea (corpul, culassa si pavilionul) sunt unite, iar doua sunt mobile mustiucul si es-ul. 

Tubul sonor este confectionat tot din metal, fiind in mod clasic din alama argintata, cromata sau aurita si prezinta 3 gauri acoperite cu platouri in partea superioara, care pot fi actionate direct cu degetele sau cu clape; 7 gauri situate lateral acoperite cu pernite actionate prin intermediul clapelor, gaura de octava acoperita cu clapa fiind situata in partea din spate. 

Pe culassa si pavilion mai sunt o serie de gauri: 3 in fata ce se actioneaza cu degetele, 4 in partile laterale actionate de clape, iar in spate au suport pentru degetul mare si inelul in care se prinde carligul de la snurul de sustinere a instrumentului. Din aceasta categorie avem celelalte saxofoane (aici iti prezentam o lista comparativa):

 

Saxofon alto

Este cel mai utilizat model, atat de catre incepatori, cat si de artistii profesionisti, fiind considerat instrumentul solist din aceasta familie. Este in cheia mi bemol. Are un timbru adecvat pentru numeroase expresii si sentimente, melancolic si nostalgic, grotesc sau umoristic. 

Este preferat si de compozitori, avand un repertoriu mai bogat de concerte clasice, dar se foloseste si in alte genuri muzicale precum jazz, muzica comerciala sau moderna. Datorita dimensiunilor mai mici si usurintei de interpretare, este cel mai recomandat pentru copii. 

 

Saxofon tenor

Ca si dimensiuni, este ceva mai mare decat tipul alto, mustiucul este de asemenea mai mare si are cotul mai strans. Se utilizeaza in mai multe stiluri muzicale, precum jazz, rock, pop, dar si muzica moderna. 

Este in cheia si bemol si are o sonoritate mai sumbra, fiind mai incisiv in registrul acut, cantabil in registrul mediu si cu o sonoritate placuta, rotunda in registrul grav. Sustine cu usurinta partituri lirice sau pasaje umoristice. 

De asemenea, are functie de interpretare a figuratiilor melodice, de sustinere a sunetelor armonice, miscarilor de contrapunct, si uneori de sustinere a melodiei din registrul grav.

 

 

Saxofon bariton

Este mai mare decat cel tenor, si este cautat in special de instrumentistii saxofonisti barbati, atat de amatori, dar in special de cei profesionisti, fiind si destul de utilizat. Deoarece este mai jos, este mai greu de suflat si de apasat cu degetele, asa ca nu se recomanda pentru copii la inceput. 

Este in mi bemol cu un timbru plin, frumos, curgator, foarte asemenator cu sonoritatea violoncelului, rol pe care il preia in cadrul unui cvartet de saxofoane. Pe langa cele 24 de gauri si clape, specifice celorlalte tipuri de saxofoane acesta mai are o gaura in plus avand 25 (clapa pentru la inferior). Chiar daca are dimensiuni mai mari, se poate interpeta la el in picioare, utilizand snur pentru sustinere. 

 

Saxofon bas

Cu o sonoritate frumoasa si rotunda, ce ofera un bas placut, produce frecvente joase, si este acordat de obicei in si bemol, avand de asemenea 25 de clape ca si cel de tip bariton. 

Necesita un suflu puternic si putere in degete, iar datorita dimensiunilor mari pozitia din care se canta este sezand. Se foloseste mai mult in lucrari clasice si in ansambluri de saxofonisti, mai rar in muzica rock, dar nu se preteaza pentru muzica comerciala. In jazz este putin utilizat. 

 

Saxofon contrabas

Acordat in cheia mi bemol, are cel mai grav sunet din aceasta familie, dar datorita dimensiunilor foarte mari este rar utilizat in cadrul formatiilor sau orchestrelor. 

Pe langa aceste tipuri mai importante si mai cunoscute, mai sunt cateva ce apartin genului dar nu au avut succes precum saxofonul subcontrabas, soprillo sau saxofonul piccolo.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa iti faci o parere despre tipurile de saxofon existente, si ca iti vei putea alege cel mai bun instrument pentru tine, cu care sa te poti dezvolta si care iti permite sa iti arati adevarata valoare. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Dragos

January 3, 2020 at 7:35 am

Super articolul. Felicitari. Am totusi o intrebare: ce numar de piese intra la constructia unui saxofon? Desigur este vorba de piese fizice ci nu muzicale.

Raspunde
Team ProMusicProd

January 7, 2020 at 7:08 am

Buna, Dragos,

Unele surse spun asta:

https://www.yamaha.com/en/musical_instrument_guide/saxophone/mechanism/

Din pacate, noi nu am confirmat aceasta teorie – nici macar la curatare nu se dezasambleaza complet un astfel de instrument, ci doar se detaseaza componentele mari si se curata separat.

Daca gasesti un raspuns categoric, il asteptam si noi, alaturi de restul cititorilor nostri.

Multumim mult pentru feedbacKul oferit!

Echipa ProMusicProd.ro

Raspunde