Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

 

Multi dintre cei care sunt pasionati de muzica prefera sa asculte titlurile favorite de pe viniluri, datorita calitatii deosebite a sunetului si cauta an de an sa isi imbogateasca colectia cu albume de calitate, noi sau de pe piata second hand.

 

Era de asteptat ca generatia care a crescut cu discurile de vinil sa le aprecieze in continuare, dar si generatia tanara a inceput sa caute tot mai des trupele preferate pe discuri, fie ca au aflat de la parinti, fie ca au ascultat la prieteni si au fost incantati de sunetul deosebit de cald. In timp, anumite discuri si-au crescut cu mult valoare, mai ales cele care s-au produs in editii limitate, care au copertile intacte si au fost pastrate in bune conditii. 

Sunt multe albume care au o valoare mare pe piata datorita greutatii cu care se pot procura, pentru colectionari impatimiti, si in continuare iti prezentam cateva dintre ele. 

 

BOB DYLAN // THE FREEWHEELIN’ BOB DYLAN (1963):

Este unul dintre cele mai interesante viniluri, deoarece artistul a avut mai multe sesiuni de inregistrat, cu doua trupe diferite, una de rezerva, cu piese care nu trebuiau sa existe pe album, dar din greseala acestea au fost incluse. Acesta a fost cel de-al doilea album al artistului, in care cele mai multe piese sunt pe versuri de Bob Dylan, imbinand mesajele politice ale vremii, cu cantece de dragoste, pentru o compozitie cat mai echilibrata. 

Desi casa de discuri Columbia a afirmat ca a distrus primele inregistrari, a lasat de-a lungul timpului sa apara cateva copii cu cele 4 piese lipsa, acesta fiind unul dintre cele mai cautate viniluri de catre colectionari. Mai sunt si versiuni cu ordinea pieselor diferita, inclusiv un album editat in Canada. Primele albume aparute sunt foarte rare si sunt considerate foarte valoroase, s-au vandut la pretul de 35.000 de dolari.

 

 

THE BEATLES // THE BEATLES (WHITE ALBUM) (1968):

Al noualea album al celebrei trupe de rock britanice este cunoscut si sub denumirea de albumul alb, deoarece este un album dublu cu coperti simple albe, fara alte elemente grafice sau text, doar numele trupei in relief. Cele mai multe piese cuprinse in acest album au fost create in timpul unui curs de meditatie transcedentala, si chiar daca a fost privit negativ de critici, albumul a avut vanzari foarte bune si a ajuns rapid pe primul loc in topuri.

Discul a fost lansat de AppleRecords si a fost ultimul care mai contine atat inregistrari mono, cat si stereo. Pe coperta albumului este aplicat un numar de serie cu 7 cifre, iar primele albume cu numere mici de serie sunt foarte valoroase: astfel in 2008 numarul 0000005 a fost vandut cu 19.201 lire sterline pe ebay, iar in 2015 numarul 0000001 ce a apartinut lui Ringo Star a fost vandut la licitatie cu 790.000 dolari.

 

DAVID BOWIE // DIAMOND DOGS (1974):

Acesta a fost cel de-al optulea album inregistrat in studio al celebrului artist, lansat de RCA Records. Ca si tema Bowie s-a inspirat din celebrul roman 1984 al lui George Orwell. 

Coperta initiala a produs foarte multe controverse la momentul lansarii, deoarece il reprezenta pe artist intr-o maniera grotesca, jumatate om, jumatate caine, iar organele genitale erau la vedere. Astfel albumul a fost retras de pe piata si a fost relansat cu o coperta noua cu organele genitale sterse din imagine. Totusi, cateva albume au ramas in circulatie si au astazi o cota de piata foarte ridicata, in 2003 o copie e fost vanduta pe ebay cu 3.550 dolari. 

 

SEX PISTOLS // “GOD SAVE THE QUEEN”/”NO FEELINGS” 7-INCH (1977)

Celebra trupa de punck rock din Anglia a semnat un contract pentru acest album cu casa de discuri A&M Records. Datorita comportamentului acestora, casa de discuri a anulat contractul dupa numai 6 zile si a dispus distrugerea tuturor celor 25.000 de exemplare editate.

Dar in ciuda tuturor dispozitiilor cateva exemplare au scapat si au intrat in circulatie, au numarul 7284 inscriptionat de doua ori pe partea B si marca A&M Records. Cele 9 exemplare care au aparut pana in acest moment au o cota de piata ridicata, fiind vandute cu peste 10.000 le lire sterline in Marea Britanie.

 

THE ROLLING STONES // “STREET FIGHTING MAN”/”NO EXPECTATION” (1968):

La aparitie acest disc ce continea 2 piese, fiecare pe cate o parte, a avut o imagine ce surprindea brutalitatea politiei in timpul revoltelor ce au avut loc in 1968 in timpul Conventiei Nationale Democratice din Chicago. Coperta a fost foarte controversata si a fost retrasa de pe piata, ramanand in circulatie doar cateva exemplare (10 – 18 bucati). Fiind foarte rar, este bine apreciat de colectionari si vandut la sume exorbitante (17.000 de dolari).

 

 

NIRVANA // BLEACH RE-RELEASE (1992):

Prima serie a acestui album a fost de 1.000 de exemplare ce au fost vandute fanilor din Seattle, cu doua piese inregistrate de celebra trupa de rock Nirvana. A fost primul album de studio lansat in 1989 de Sub Pop. Fiind un numar limitat, are si un pret mai mare decat pretul initial. Dar aceste exemplare nu sunt cele mai cautate ale acestui album, existand si o reeditare dupa 20 de ani de la lansare, in editie de lux, a aceleiasi case de discuri, un numar de 500 de bucati numerotate, care se pot vinde si cu 1.500 de dolari bucata. 

Acum ca ai vazut deja ce iti lipseste poti sa incepi cautarile in mediul online pentru a gasi cele mai convenabile variante, iar daca ai un pickup (aici lista noastra comparativa) de calitate, fie pentru acasa, fie profesional, te vei putea bucura de auditii de exceptie, in format analog cu un sunet cat mai apropiat de cel natural, in cea mai pura forma a sa. In caz ca ai o colectie de discuri mostenita de la parinti, este bine sa verifici ca poate esti posesorul unor exemplare rare, ce vor creste foarte mult valoarea instrumentului. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments