
Pentru cei care sunt abia la inceput in aceasta calatorie, si nu numai, am scris acest ghid util pentru alegerea accesoriilor de chitara. Printre cele mai uzuale, amintim:
Husa sau toc
Este foarte necesar pentru a putea depozita instrumentul in siguranta si, de asemenea, pentru transport. In primul rand husa sau tocul se alege in functie de tipul de chitara pe care il ai, si poti alege modele pentru: chitara clasica, chitara acustica sau electrica, pe diferite marimi.
Daca il transporti des si ai nevoie de o protectie suplimentara pentru a o feri de lovituri sau alte accidente neplacute este bine sa optezi pentru toc, chiar daca pretul este mai ridicat, deoarece fiind din material dur sau captusit cu spuma, fereste instrumentul.
O husa usoara te ajuta pentru protectia impotriva prafului si este mai comod de transportat. Daca mergi mult cu instrumentul pe jos, orienteaza-te spre modele care au bretele de tip rucsac si iti ofera o pozitie mai buna.
De asemenea, vezi si ce buzunare are, un buzunar mare exterior este util pentru partituri, mici buzunare laterale te ajuta sa iti pui separat cablurile sau alte accesorii pentru a fi usor de gasit. Au diferite modele si culori si sigur vei gasi ceva pe gustul tau.
Tunere electrice
Sunt mecanisme care te ajuta sa iti acordezi chitara. Sunt de mai multe tipuri si poti alege: tunere clasice adecvate pentru instrumente atat acustice, cat si electrice, si sunt prevazute cu cablu pentru intrarea de microfon, sunt dotate cu afisaj pe care vezi corzile care sunt acordate.
Tunere de tip clip, ce asigura o acordare usoara si comoda, sunt compacte si se pozitioneaza pe capul chitarei putand ramane acolo si in timpul utilizarii, sunt pe baza de vibratii si se preteaza, de asemenea, atat pentru instrumentele acustice, cat si pentru cele electrice; tunere cu pedala ce sunt preferate de chitaristii cu experienta, deoarece sunt utile in timpul concertului, facilitand usor comutarea pe diferite efecte, se actioneaza cu piciorul fara a fi nevoie sa te intrerupi din interpretare, sunt pentru modelele electrice si au iluminare pentru a vedea usor afisajul.
Capodastru
Este un dispozitiv mecanic ce se prinde pe gatul chitarei si scurteaza lungimea de vibratie a corzilor. Se pozitioneaza intre doua taste si este util pentru transpunerea in tonalitati mai inalte fara a modifica digitatia. Se achizitioneaza in functie de tipul chitarei, deoarece acestea au dimensiuni si forme diferite pentru gat.
In functie de constructie, sunt mai multe tipuri de capodastru printre care: de tip menghina, care se prind cu ajutorul unui surub; cu role care permit deplasarea usoara a acestuia si in timpul interpretarii; cu o clema metalica etc.
Strap sau curele
Daca ti-ai achizitionat una dintre cele mai bune chitare si ai concerte, este bine sa iti cumperi si o curea de calitate care sa te ajute sa o tii mai usor si sa te poti concentra pe interpretare.
Ai mai multe variante si poti alege curele din material textil, rezistent, cu o paleta larga de culori si imprimeuri; din piele ecologica rezistenta si practica; din piele cu un design special, dar la un pret mai ridicat fata de celelalte doua tipuri.
Permit ajustarea usoara in functie de inaltimea interpretului, pentru a gasi pozitia corecta si comoda. Este recomandata achizitionarea acestora in functie de tipul de chitara, pentru a se potrivi sistemul de prindere.
Pene
Daca ai o chitara acustica sau electrica ai nevoie si de pene pentru a putea interpreta melodiile preferate, usor si comod. Exista o mare varietate de modele, cu o paleta larga de culori, din diferite materiale (celuloid, nylon, plastic, metal etc.) si de diferite grosimi (usoara 0,35 – 0,5 mm; medium 0,7 – 0,8 mm; dura peste 1mm).
Au in general forma clasica, dar mai poti gasi si alte forme mai neobisnuite, precum cele de deget, triunghi etc. Le poti achizitiona la bucata sau in seturi, poti alege si un suport pentru pene pentru a le pastra in siguranta. De asemenea, daca esti fan al unei trupe, poti gasi modele ce au imprimeuri cu numele trupei sau sigla acesteia.
Corzi
Setul de corzi nu trebuie, de asemenea, sa iti lipseasca pentru a putea face inlocuiri in caz de nevoie. Pentru chitarele clasice corzile sunt confectionate din matase sau nailon. Pentru cele acustice sau electrice sunt corzi din metal.
Se aleg si in functie de grosime, cele mai subtiri sunt in general preferate de incepatori, cele mai groase ofera un ton mai puternic. De asemenea, nuanta tonalitatii precum si rezistenta acesteia, sunt influentate si de materialul din care este confectionata coarda.
Astfel, pentru chitara electrica: cele foarte subtiri (8 – 38 si 8,5 – 39) se folosesc de catre cei care au partituri solistice, se rup mai usor si suna mai slab; cele subtiri (9 – 42) sunt printre cele mai uzuale, potrivite pentru mai toate stilurile muzicale, au un sunet echilibrat; medii (9 – 46, 10 – 46) sunt, de asemenea, foarte des utilizate, atat pentru partea de armonie, cat si pentru interpretarea si compunerea unor piese in acordaj deschis; cele groase (mai mari de 10 – 46) se folosesc in special pentru ritm, pentru ritmurile mai agresive de rock si mai rar in jazz.
Pentru chitarele acustice si electro-acustice cele mai folosite sunt marimile de 10 – 47 deoarece ofera usurinta in utilizare, se preteaza pentru partituri solistice, celelalte marimi fiind preferate de cei care sustin linia melodica sau ritmul.
Se pot achizitiona la bucata sau in seturi.
Suport
Eeste un accesoriu important pentru a depozita chitara, atat intre utilizari, cat si in timpul unui concert. Pentru acasa poti alege suporti de perete sau de masa, care se fixeaza si iti permit sa agati usor chitara.
Au diferite forme, cu partea fixa din plastic cu un design modern, sau din lemn pentru a se potrivi intr-un decor mai elegant. Pentru salile de repetitii poti sa mergi pe stative care permit agatatea mai multor instrumente. Sunt de diferite marimi (3, 5, 7 chitare) si, in general, sunt dotate cu roti pentru a putea fi mutate facil.
Pentru concerte, si nu numai, poti sa mergi pe suporturi de tip A, trepied sau combo, care iti protejeaza instrumentul si de asemenea ofera un look placut.
Lasa un comentariu
0 Comentariu