7 aspecte de stiut despre pianine

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Exista patru feluri de pianine si cea mai mare construita vreodata are inaltimea de 4.5m. Daca te pasioneaza acest instrument, afla mai multe despre evolutia sa si stadiul in care se gaseste in acest moment ca produs muzical.

 

Pianina este unul dintre instrumentele muzicale cu clape, suficient de mici ca dimensiune pentru a putea fi amplasate in locuinta, chiar si atunci cand vorbim despre un apartament de bloc. Inainte de a decide insa daca este cel potrivit pentru tine, este bine sa afli cat mai multe despre caracteristicile si evolutia sa.

 

Cum arata si cat de mare este o pianina

Spre deosebire de pian, care este orientat pe orizontala, pianina are o structura verticala, cu cutia de rezonanta si corzile amplasate perpendicular pe clape. Designul este unul care seamana mult cu o cutie inalta din lemn, la care s-a atasat o tastatura. Uneori tastatura este sustinuta de doua picioare, alteori nu.

Primele pianine erau mult mai inalte decat cele confectionata in prezent, pentru ca atat cutia de rezonanta, cat si corzile incepeau de la nivelul clapelor si se inaltau catre tavan. Din anul 1800 formatul a fost insa schimbat, cutia fiind construita de la podea, pentru a permite obtinerea unei lungimi mai mari a corzilor fara a crea pianine uriase pe inaltime. Majoritatea versiunile ajung pana la 90 pana la 120cm pe verticala si 70 – 80cm pe orizontala.

 

 

Cat cantareste o pianina

Exista mai multe tipuri de piane verticale, cu dimensiuni si greutati diferite. Spinetul este cel mai mic format, cu inaltime care se incadreaza de obicei sub 100cm, o latime de aproximativ 150cm si o greutate de pana la 100 – 150kg. Consolele sunt doar putin mai inalte, pana la 110cm si sunt cam la fel de grele.

Pianinele de studio sunt putin mai mari decat primele doua variante, avand o inaltime de aproximativ 115 – 120cm si pot ajunge pana la 200kg. Cele mai voluminoase modele sunt variantele clasice de pian vertical, care acopera pe verticala pana la 150cm si pot ajunge ca greutate, pana la 450kg.

In ciuda aparentelor deci, pianinele nu sunt cu mult mai usoare decat un grand piano, fiind cam la fel de solicitante cand vine vorba despre transport si amplasare. Daca vrei un produs cu greutate redusa, este cel mai bine sa cauti in gama de pianine digitale.

 

Pretul unei pianine

O pianina clasica costa intre 15.000 si 110.000lei, in functie de brand si de caracteristicile produsului. Nu se poate spune asadar ca este un instrument ieftin, diferenta fata de pianele cu coada fiind faptul ca pe acestea din urma nu prea le gasesti la un pret mai mic de 40.000lei.

Mult mai accesibile la pret sunt in schimb modelele electronice, pe care le poti achizitiona la costuri de 1.000 – 3.000lei, sau mai mult, daca cauti o versiune foarte performanta.

 

Producatori renumiti de pianine

Lista celor cau au produs sau produc inca aceste instrumente muzicale este foarte mare, insa cateva nume s-au facut remarcate de-a lungul timpului. Printre ele se numara marcile Baldwin, Chikering & Sons, Gulbransen, Kawai, Kimball, Kohler & Campbell, Sauter, Yamaha, Young Chang, Wurlitzer, Schiller.

La categoria pianine digitale, varianta moderna a celei acustice, printre brandurile pe care este bine sa le iei in considerare daca vrei sa cumperi un astfel de produs se numara Casio, Yamaha, Flychord, Korg si The One.

 

Pianinele, oglinda a stilurilor culturale

Pentru ca atat pianul cu coada, cat si pianina au reprezentat mult timp elemente strans legate de statutul locuintei din care faceau parte, simbolizand atat prosperitatea, cat si afinitatea pentru cultura, aceste instrumente s-au bucurat de-a lungul timpului de o atentie sporita in ceea ce privest aspectul si decoratiunile.

Primele modele erau acoperite, la comanda, cu mozaicuri, incrustatii si felurite detalii florale, cu finisaje din lemn pretios, precum santal sau trandafir, fiind de cele mai multe ori piesa principala din incapere.

Pianinele au urmat indeaproape evolutia stilurilor culturale trecand apoi prin tendintele rococo si romantice. Modelele din acea perioada se remarca prin detaliile decorative care il ilustreaza pe Cupidon, ghirlande florale, boboci si frunze, panglici incrustate si bucle in relief, plus elemente de traforaj concretizate in decupaje complexe.

La inceputul anilor 1900, designul pianinelor a inceput sa fie ceva mai relaxat, eliminand din detaliile decorative numeroase si pastrand in continuare lemnul in nuante inchise si elemente ornamentale mai discrete.

 

 

Cea mai inalta pianina are 4.5m

Construita de David Klavins si expusa pentru prima data in martie 2018, Klavins M450 este un model de pianina clasica cu inaltimea de 450cm. Cea mai lunga coarda din interiorul sau masoara 390cm, in timp ce pana acum recordul era de 201cm, detinut de un model Steinway. Lungimea este menita sa imbunatateasca claritatea si volumul sunetului, oferindu-i o acustica unica. 

Klavins se numara printre cei mai inventivi producatori de piane si pianine, cautand permanent sa ridice stacheta in privinta performantelor acestor instrumente.

 

Pianina acustica versus digitala

Cel mai evident si mai important criteriu de diferentiere este calitatea sunetului. Cand lucrezi cu versiuni acustice de pianine (aici lista cu modele comparate), obtii un sunet mai cald si natural, a carui expresivitate poate fi controlata mai bine. Prin comparatie, sunetul emis de versiunile electronice poate suna putin artificial, desi inregistrarile sunt facute tot dupa notele emise de modelele clasice, pentru ca aparatul nu este capabil sa redea cu aceeasi sensibilitate diferentele de forta, viteza si ritmicitate pe care le aplici tastelor.

Pe de alta parte, o pianina electronica este mult mai usor de intretinut, fiind de preferat daca muzica nu este tocmai o pasiune definita, ci mai mult o curiozitate de moment. Variantele acustice necesita acordaj periodic si gestionarea atenta a mediului din incaperile in care sunt amplasate, pentru ca lemnul este sensibil la umiditate excesiva si uscaciune.

Optiunile digitale ofera de asemenea si o portabilitate mai buna, insemnand ca vei gasi in aceasta gama modele care includ doar tastatura si care pot fi transportate foarte usor intr-o husa speciala, de catre o singura persoana. Chiar si cele construite cu respectarea designului clasic, sunt mult mai usoare si pot fi transportate si mutate mai facil decat echivalentul clasic, care cantareste destul de mult.

O versiune digitala ofera de multe ori posibilitatea de a genera si sunete specifice altor instrumente si asigura in plus oportunitatea de a inregistra interpretarea si de a controla volumul sunetului, ori de a conecta casti, fiind mai potrivita pentru exercitiile desfasurate intr-un apartament de bloc.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu