Am modificat articolul ultima data pe: 28.01.21

 

In forma sa clasica sau in versiunea electronica, orga se numara printre instrumentele care au definit tendintele muzicii din diverse stiluri in ultimele secole. Printre compozitorii cei mai cunoscuti care au creat piese memorabile pentru orga se numara Lousie Vierne, Camille Saint Saens, Giovanni Gabrieli, Johann Sebastian Bach, Oliver Messiaen, William Walton, Francis Poulenc.

 

Desi numarul de compozitori care si-au indreptat atentia catre orga este considerabil, la fel ca in cazul altor instrumente, doar o mica parte dintre ei au reusit sa ii influnteze in mod semnificativ evolutia. Printre numele pe care trebuie se le in considerare, daca vrei sa asculti sau sa interpretezi piese pentru orga care te vor impresiona, se numara si cele de mai jos.

 

Giovanni Gabrieli

Compozitor si organist italian, Giovanni Gabrieli se numara printre cei care au facut trecerea intre muzica renascentista si cea baroca si este cunoscut in special ca reprezentant al scolii venetiene. S-a nascut la Venetia, in anul 1551 si a studiat la Munchen cu renumitul Orlando de Lassus. Din anul 1584 a lucrat ca organist la biserica San Marco, preluand si rolul de compozitor din 1586, la moartea unchiului sau.

Piesele sale sunt preponderent creatii bisericesti, pe care le interpreta intr-un mod impresionant, cu efecte muzicale surprinzatoare, folosind designul unic al bisericii San Marco. Printre lucrarile sale se numara Simfonia Sacra, o colectie de 45 piese pentru orchestra, Canzoni per sonare, Conzone e sonate si Simfonia Sacra vol. 2, publicat postum in anul 1615.

 

 

Camille Saint Saens

Compozitor, organist si pianist al erei romantice, Camille Saint Saens a fost un geniu al muzicii, debutand cu primul sau concert la varsta de 10 ani. A studiat la Conservatorul din Paris, urmand apoi cariera de organist, mai intai in biserica Saint-Merri si mai apoi in La Madeleine. S-a numarat printre muzicienii atrasi de stilul modern si de compozitiile unor artisti precum Liszt, Wagner si Schumann, desi propriile creatii se remarca printr-un profil clasic.

A detinut postul de profesor la Scoala de Muzica Clasica si Religioasa din Paris, timp de 5 ani, printre studentii sai numarandu-se personalitati precum Gabriel Faure si Maurice Ravel. Printre cele mai cunoscute piese ale sale mentionam Al doilea concert de pian (1868), Primul concert pentru violoncel (1872), Dans macabru (1874), A treia simfonie pentru orga (1886) si Carnavalul animalelor (1886).

 

Johann Sebastian Bach

Compozitor si muzician german al perioadei baroce, Johann Sebastian Bach a imbogatit muzica pentru orga prin maiestria cu care a stapanit si dezvoltat contrapunctul, armonia, organizarea pe motive, precum si prin modul de adaptare a ritmurilor, formelor si texturilor inspirate din muzica italiana si cea franceza.  

A compus extensiv pentru orga si alte instrumente cu claviatura, a scris concerte pentru vioara si hapsicord, suite, muzica de camera si concerte pentru orchestra.

De-a lungul secolului al XVIII-lea, Bach a fost un organist foarte popular, in aceasta perioada muzica sa pentru claviatura fiind apreciata pentru rolul sau didactic. Renumele sau s-a consacrat insa in secolul XIX, cand au inceput sa fie publicate bibliografii ale vietii sale si multe dintre partiturile realizate. 

Printre cele mai cunoscute compozitii pentru orga mentionam Toccata si Fugue in D minor, Sleeper Awake, Passagcalia si Fugue in C minor, Prelude in A minor.

 

Oliver Messiaen

Organist si compozitor francez, Oliver Messiaen a studiat la Conservatorul din Paris, unde a intrat la varsta de 11 ani, avandu-i ca profesori pe Charles-Marie Widor, Paul Dukas, Marcel Dupre. Din anul 1931 a lucrat ca organist la biserica La Trinite din Paris, iar din 1966 a preluat functia de profesor de compozitie la conservator, printre elevii sai aflandu-se nume precum Yvonne Loriod si Pierre Boulez.

Creatiile lui Messiaen se remarca prin ritmul complex, inspirat din dinamica melodica greaca si hindusa. Lucrarile sale au fost influentate de muzica japoneza, pasiunea compozitorului pentru natura, cantecul pasarilor, precum si de capacitatile sintestezice ale acestuia. Messiaen vedea culori atunci cand asculta sunete si folosea nuantele pentru combina note. 

Printre cele mai impresionante creatii ale sale se numara L’ Ascension, Dieu parmi nous, L’a Nativite du Seigneur, Livre d’orgue, Meditations sur le Mystere  de la Saint Trinite. Daca ai la indemana cea mai buna orga pentru o interpretare clasica, de finete, iti recomandam sa incerci cateva dintre piesele acestui compozitor.

 

 

 

William Walton

Nascut in anul 1902, sir William Walton a fost unul dintre cei mai cunoscuti compozitori englezi. De-a lungul carierei sale de 60 de ani, a creat piese pentru filme si pentru opera, abordand o varietate de genuri si stiluri. A invatat sub indrumarea unor artisti precum Edward J. Dent, Ernest Ansermet si Ferruccio Busoni.

Printre piesele create pentru orga se numara Crown Imperial, Suita din Henry V, Romanza din Cristofor Columb, Orb si Sceptru, preludiu din The Spitfire, cantec popular din Facade.

 

Francis Poulenc

Printre piesele cele mai cunoscute scrise de Francis Poulenc, compozitor si pianist francez, amintim suita Trei miscari perpetue, Les biches, Concert pentru orga, Dialogul carmelitelor si Gloria. Artistul se numara printre cei care au patruns in muzica prin autoeducatie, desavarsindu-si apoi abilitatile sub indrumarea pianistului Ricardo Vines, care a devenit mentorul sau dupa moartea parintilor.

Creatiile sale au fost influentate de Debussy, Stravinsky si Schubert. Faima sa a inceput sa creasca in anii 1920, fiind vazut ca un tanar cu talent promitator. Concertul pentru orga, compus in anul 1938 a fost inspirat din Bach si se numara printre piesele cu profil religios compuse de Francis Poulenc. 

Este una dintre cele mai interpretate piese pentru orga din randul celor care nu fac parte din perioada baroca si a fost initial comandata de printul Edmond de Polignac si gandita pentru acompaniament cu orchestra de camera.

 

Louise Vierne

Compozitor mai putin cunoscut, dar la fel de important pentru evolutia repertoriului pentru orga, Louise Vierne a adus in muzica creata pentru acest instrument un stil elegant, curat, cu armonii bogate si respect pentru formele muzicale, imbogatit cu detalii romantice, fara a trece insa in zona dramaticului teatral.

L-a avut ca mentor pe Cesar Frank si a compus sase simfonii pentru orga. In anul 2003, formatia de rock Inquire a inregistrat 6 minute din simfonia pentru orga nr. 3 in F minor, pentru albumul lor Melancolia.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments