Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Istoria instrumentelor muzicale se intinde pe o mare perioada de timp si cuprinde nenumarate forme care s-au dezvoltat de-a lungul vremii, si in acest articol ne referim la instrumente cu clape mai putin cunoscute.

 

Printre cele mai reprezentative instrumente cu clape se numara pianul, orga, dar si alte modele moderne actionate prin taste precum sintetizatoarele si pianele digitale. De-a lungul timpului au existat si tot felul de incercari, unele reusite altele mai putin, care s-au stins rapid, dar mai jos iti voi prezenta o serie de instrumente de care este probabil sa nu fi auzit pana acum, ce sunt cu clape.

 

Claviatura inclinata (Bogenclavier)

Este un instrument ce are o tastatura in care sunt prinse coarde, confectionate din intestin de  la animale. Tonul sau este produs prin rotirea unui cilindru, in mod constant, ce este inrosit, actionat de o pedala pentru picior. 

Pentru prima data apare mentionat intr-un tratat din Germania scris intre anii 1614 – 1620, autor fiind Michael Praetorius, care face o descriere a instrumentului si il si ilustreaza (denumirea in limba germana fiind de geigenwerck).

Desi o perioada nu se mai stie nimic despre el, este reinventat in 1751 la Berlin de un inventator de instrumente muzicale ce, pe langa claviatura inclinata, mai are un aparat ce inregistreaza in timp real improvizatii de la o claviatura, J. Hohlfeld. Inventiile acestuia starnesc curiozitatea si entuziasmul marelui compozitor Bach, care il mentioneaza in lucrarea sa “Eseu despre adevarata arta a folosirii instrumentelor cu clape”.

Archicembalo

Mentionat inca din 1555 de Nicola Vicentino, este descris ca un instrument din familia clavecinului, construit cu multe chei si siruri suplimentare, pentru a putea permite extinderea in microtonalitate si intonatie. 

Cele doua claviaturi avea toate tastele albe si negre folosite, dar in plus, fiecare tasta neagra este impartita in doua putand astfel sa fie foarte bine delimitate sunetele ascutite de cele plate. Erau in total 36 de taste disponibile pentru fiecare octava, putand fi reglate in tonuri diferite.

Pe langa diferite experimente ale lui Vicentino, care a fost foarte preocupat de acest tip de instrumente si de largirea posibilitatilor de exprimare, archicembalo a mai fost folosit pentru a acompania vocile, compozitorii vremii exploatand instrumentul pus la dispozitie.

 

Lautenwerck (intr-o traducere libera fiind o lauta cu claviatura)

Apare in epoca baroca, in Europa, fiind cu coarde din intestine in cea mai mare parte, mai putin metalice, motiv pentru care producea un ton mai moale. 

Compozitorul Johann Sebastian Bach a indragit acest instrument, in momentul mortii sale avand 2 pe care le utiliza. Din pacate nici un astfel de instrument nu s-a pastrat din secolul XIII, dar a fost reinventat in secolul XX, de catre producatorii de clavecin.

 

Spinet

Diferentele majore fata de alte instrumente cu clape sunt: unghiul sirurilor sale este de 30 de grade fata de fata de tastatura, mergand usor spre dreapta; sirurile sunt aranjate pe perechi, cu un spatiu mai mare intre acestea.

A aparut de timpuriu, cel mai vechi model fiind cunoscut din anul 1631. Este dezvoltat de Bartolomeo Cristofori (1655 – 1731), care a inventat si pianul. Acestea se mai construiesc ocazional si astazi, de catre producatorii de piane, pentru a realiza un model mai mic ca si dimensiuni si mai ieftin. 

Ca si punct slab al acestui instrument este o intretinere foarte laborioasa si greu de realizat, o gama redusa de armonici si un ton calitativ mai slab. Spinetul a avut o perioada de larga dezvoltare intre anii 1930 – 1990.

Nyckelharpa

Este un instrument popular suedez, cu coarde si tastatura, asemanator ca si forma cu o vioara. Are o lunga istorie in spate, fiind ilustrat in picturi bisericesti inca din 1350, si descris in 1620 intr-un document scris de Michael Praetorius. 

Sunt mai multe moduri in care acest instrument poate fi folosit, fie prins cu o curea in jurul gatului si stabilizat cu mana dreapta, fie tinut vertical pe piept avand astfel ambele maini libere, fie tinut departe de corp, putandu-se balansa liber, ceea ce ii confera un ton mai deschis, deoarece rezonanta sa nu este amortizata.

Astazi exista mai multe tipuri, in functie de numarul si aranjarea cheilor, numarul si aranjarea sirurilor, forma. 

 

Orphica

Realizata ca un pian portabil la sfarsitul secolului XVIII, are forma unei chitari si putea fi folosita cu o curea de sustinere pe umar. Desi constructia sa a durat relativ putin, doar intre anii 1795 – 1810 in Viena, in prezent se mai gasesc aproximativ 30 de astfel de instrumente.

Celebrul compozitor Ludwig van Beethoven aloca din timpul sau si scrie doua piese special pentru acest instrument, care apar mentionate in corespondenta acestuia. 

 

Mellotron

Acest instrument muzical electromecanic, a fost dezvoltat in Anglia in 1963, avand o perioada de cadere in anii 80 la aparitia sintetizatoarelor, dar si-a revenit in anii ‘90.

Desi primele modele au fost destinate pentru acasa, acestea si-au gasit un loc de interes si pentru mari nume din lumea muzicala care l-au folosit in concerte. Printre cei mai renumiti muzicieni care au folosit acest instrument se numara si The Beatles, Genesis, King Crimson etc. 

Mellotronul a devenit de interes pentru formatiile de rock si pop mai ales in timpul erei psihedelice, deoarece le permitea adaugarea unor sunete neobisnuite si infricosatoare pe inregistrari. 

Pe acest instrument sunt disponibile o mare varietate de sunete, cu note individuale inregistrate in mod izolat. Desi a fost proiectat pentru a reproduce sunetul instrumentului initial, prin inlocuirea benzilor se creeaza anumite fluctuatii minore de ton si amplitudine, ceea ce conduce la sunete usor diferite de fiecare data cand sunt actionate.

Este dotat cu butoane de control pentru ton si ritm. Modelele mai moderne au un cadru de banda detasabil, fiind posibil astfel schimbarea acestuia cu altele care contin sunete diferite. 

Daca indragesti instrumentele cu clape, poti sa incepi studiul pe cel mai bun pian digital pentru tine, fiind mai usor de gestionat, si in caz ca ti-am starnit interesul si pentru alte tipuri din aceasta larga familie, mai neobisnuite, poate vei dezvolta si vei revigora un astfel de model. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments