Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.21

 

Acest mic instrument de suflat este potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti. Dar de ce sa alegi armonica dintre nenumaratele instrumente muzicale disponibile? Pur si simplu pentru ca poti canta cu ea multe genuri de muzica. Se potriveste cu usurinta in buzunar pentru a te insoti oriunde mergi. Iata cateva idei importante care sa te ajute sa progresezi rapid si eficient.

 

A invata sa canti la armonica nu este atat de dificil pe cat pare. Cu cateva sfaturi si putina practica, vei deveni un intrepret la muzicuta de exceptie. Poti invatat rapid cateva melodii de baza. Dupa ce ai cumparat instrumentul si daca esti suficient de sarguincios, este nevoie doar de doua saptamani pentru a incepe sa canti un blues folk, precum Man of constant sorrow al lui Bob Dylan. Totusi, pentru cei care abia incep sa invete sa cante si pentru a evita pierderea timpului, iata cateva sfaturi bune de urmat si cateva greseli clasice de evitat.

 

Care este cea mai buna armonica pentru debutanti

Intr-adevar, multi sunt incepatorii care se grabesc in magazin si cumpara orice armonica fara sa stie macar ca exista doua familii foarte distincte. Muzicuta diatonica este un instrument capabil sa cante pe doua sau trei octave, dar care nu poate sa produca diezi sau bemoli. 

In schimb, armonica cromatica este capabila sa emita toate semitonurile pe mai multe octave, dar foloseste un impingator mecanic pentru a face acest lucru. Este recomandabil sa inveti mai intai sa canti la armonica diatonica, care este mai usor de aprofundat.

Nu este necesar sa cheltui o suma astronomica pentru a obtine prima muzicuta. Dimpotriva, este recomandat sa incepi cu o  armonica simpla, care nu te va costa mai mult de 100 – 150 de lei. Pe de alta parte, este esential sa acorzi atentie tonului pe care instrumentul rasuna, deoarece fiecare armonica este, intr-adevar, aliniata pe un ton diferit, si are, asadar, o nota de baza variabila (aceasta este a patra caseta in care se sufla). 

Depinde de tine sa testezi si sa te insotesti cu armonica care ti se potriveste si care se “asorteaza” cu celelalte instrumente pe care le vei auzi daca faci parte dintr-o trupa. De exemplu, de obicei asociem rockul cu o tonalitate in La sau Mi. Debutantii deseori incep sa invete sa cante la o muzicuta cu tonalitate in Sol sau Do.

 

Rodajul

Nu este, intr-adevar, un rodaj in sensul tehnic al termenului, ci mai degraba o adaptare a muzicianului la instrument si invers. Pentru a incepe “sa simti” instrumentul dureaza 1 – 2 saptamani (pentru un muzician amator talentat).

Pentru aceasta este vorba de a invata sa sufli sau sa aspiri cu eliberarea minimului de saliva si, intr-un mod precis, nu prea puternic pentru notele grave (ale caror ancii sunt mai grele si mai lungi), putin mai tare pentru un sunet acut, deci pentru a obtine cea mai buna elasticitate si cel mai bun raspuns posibil din partea instrumentului.

In functie de cavitatea bucala si de actiunea asupra casutei 2, pentru incepatori, cele 2 note aspirate (dar si notele 7, 8, 9 si 10 aspirate), pot parea blocate, neimpresionante, alterate, inmuiate. Prin urmare, este necesar sa se compenseze printr-o anumita pozitie a limbii: in mod normal, varful limbii este pozitionat deasupra dintilor sau chiar a gingiei superioare. Sau invers, varful limbii  trebuie orientat complet spre gingia inferioara. De-a lungul timpului, nota iese corect, imprimata si puternica.

 

Igiena

Pentru a canta la acest instrument, trebuie sa respecti o igiena orala buna. A nu manca inainte de a exersa este evident, dar, de asemenea, evita zaharul, dar si consumul de alcool,  apa minerala etc. In toate cazurile mentionate, clateste-ti bine gura inainte de a canta la muzicuta. Nu iti scufunda armonica in nici un lichid (apa, lapte, alcool etc.). Aceasta este doar o legenda si nu va face decat sa o deterioreze mai repede.

Incearca sa nu salivezi prea mult (ceea ce este greu la inceput) si este posibil sa te ajute daca nu canti cu capul prea inclinat.

Dupa ce ai terminat de cantat atinge instrumentul de coapsa, apoi lasa-l sa se odihneasca, cu gura in jos, inainte de a-l depozita in carcasa sa. Protejeaza intotdeauna muzicuta (ai grija la praf, diferite firimituri, tutun etc.), depozitand-o intr-o cutie sau etui special.

 

Respiratia

Tehnica de a sufla intr-o armonica este aceeasi cu cea a tuturor instrumentelor de suflat, denumita in mod obisnuit “tehnica coloanei de aer”.

Este o problema destul de complicata favorizarea respiratiei abdominale in detrimentul celei costale. Actionand asupra diafragmei si cu deschiderea gatului, se pot corecta exactitatea, controlul fluxului de aer, presiunea, volumul sau, prin urmare, forta si proiectia excesiva a salivei. Retine ca, pentru precizie, o pozitie necorespunzatoare scade intensitatea si calitatea sunetului, in timp ce o gura mai deschisa le ridica.

Suflarea prea tare este inutila. In plus, inainte de a pune problema unei eventuale defectiuni a instrumentului cu privire la precizia si obtinerea de note de calitate, verifica daca respiri bine si cu o coloana de aer excelenta.

 

Exercitiul

Difera cat mai mult exercitiile. Nu astepta pana cand stapanesti complet un exercitiu inainte de a trece la urmatorul si revino la cele anterioare in mod regulat.

Gandeste-te la aceasta ca la o abordare pe termen lung, fara a te intreba pentru ce trebuie sa parcurgi un anumit exercitiu. Gaseste placere sa lucrezi tocmai la proiecte mici, pana in punctul de a le canta cu usurinta si bucura-te de progresele realizate, oricat de neinsemnate ar parea.

Exerseaza regulat. Putin sau mult, in functie de posibilitatile si abilitatile tale, dar in mod regulat mai presus de toate.

 

Accesorii utile

In primul rand, un suport de armonica iti poate face o mare favoare daca doresti sa canti si la chitara in timp ce sufli in muzicuta, o practica foarte raspandita in folk si chiar rock. Accesoriul se ataseaza pur si simplu in jurul gatului pentru a tine instrumentul in fata gurii. 

Diverse recipiente pentru depozitare si produse de intretinere sunt, de asemenea, disponibile pentru a-ti pastra armonica in bune conditii cat mai mult timp posibil. In sfarsit, exista numeroase metode si partituri disponibile pe piata pentru a te ajuta sa-ti extinzi repertoriul si sa-ti imbunatatesti abilitatile.

 

Curata-ti armonica

Trebuie sa privesti utilizarea muzicutei ca instrument sensibil si sa alegi sa o protejezi cat mai bine. De fapt, saliva si caldura respiratiei fac ca anciile si mecanismele sa sufere. Poti folosi apa usor calda pentru a o clati din cand in cand. Este foarte important insa sa usuci bine instrumentul, pentru ca umezeala ii este dusman.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu