Am modificat articolul ultima data pe: 28.01.21

 

Litaniile lui Jehan Alain, Corala Nr. 3 in A Minor  scrisa de Cesar Frank, Sonatele biblice ale lui Johann Kuhnau sunt doar cateva dintre piesele create pentru orga care merita ascultate de orice persoana care apreciaza muzica clasica. Pentru pasionatii de orga sunt un exercitiu de maiestrie si un obiectiv de atins.

  

La fel ca in cazul oricarui instrument care incepe sa te intereseze, primii pasi in a cunoaste orga si caracteristicile sale acustice este sa asculti o parte dintre cele mai reprezentative piese. Daca te gandesti sa studiezi acest instrument, melodiile de mai jos se numara printre cele pe care va trebui cu siguranta sa le abordezi.

 

Litanii (Jehan Alain)

Jehan Alain se numara printre cei mai bun compozitori de piese pentru orga, muzica sa explorand intr-un mod profund si original starile sufletelui uman. Spre deosebire de abordarile altor compozitori, Alain mizeaza mai mult pe crearea senzatiei de mister, decat pe exprimarea directa a emotiilor.

Litaniile au fost create initial sub numele de Fantasmagorii, partitura din care Alain a preluat si dezvoltat apoi un segment, intitulandu-l initial Suplicii. In esenta, piesa include un fragment care este abordat in mod repetat cu intensificarea ritmului si a volumului sonor. Compozitorul isi caracterizeaza piesa, de inspiratie religioasa, ca o incantantie pasionala, spunand ca rugaciunea nu este o lamentare, ci o tornada devastatoare. 

 

 

Pentru cei care isi doresc sa interpreteze aceasta opera la nivelul vizat de creatorul sau, Alain mai transmite, ca inspiratie: ”Daca nu esti epuizat atunci cand ai terminat de cantat piesa, inseamna ca ori nu ai inteles-o, ori nu ai cantat-o cum trebuie”. Auditia intr-o sala de concerte este la fel de covarsitoare.

 

Corala Nr. 3 in A Minor (Cesar Frank)

Cesar Frank se numara printre compozitorii care au influentat categoric repertoriul pentru orga, lasand insa in urma foarte putine piese. Frank si-a inceput cariera ca pianist si compozitor, insa activitatea sa de compozitie de calitate se limiteaza la ultimii 12 ani din viata.

Corala Nr. 3 in A Minor a fost scrisa in timpul unei vacante de refacerea a sanatatii, in 1890, cu doar cateva luni inainte de a muri. Piesa incepe ca o toccata si continua cu o tema secundara contrastanta, care te va surprinde, inainte de a trece mai departe la o noua tema interpretata adagio. Finalul este conceput simetric si ca o concluzie a intregii melodii, aducand din nou in auzul ascultatorilor tonurile de toccata de la inceput, precum si elemente din temele abordate pe parcursul piesei.

 

Sonate biblice (Johann Kuhnau)

Johann Kuhnau este considerat unul dintre cei mai creativi compozitori de muzica pentru orga din generatia predecesoare operelor lui Bach. Una dintre cele mai remarcabile creatii ale sale este o colectie de piese programatice pentru claviatura, cunoscuta sub denumirea de Sonatele Biblice. Asa cum implica si numele, melodiile sunt inspirate din povesti biblice.

Dintre liniile melodice incluse, iti recomandam sonata nr. 1 (Batalia dintre David si Goliath) care suna incredibil in interpretarea la orga. Miscarea a doua din sonata Melancolia lui Saul este de asemenea o adevarata opera de arta. Sonatele au fost inregistrate de John Butt la Universitatea din California, atat la orga, cat si pe harpsicord si clavicord, varianta pe care te sfatuim sa o asculti.

 

Simfonia pentru orga nr. 5 in F Major – Toccata (Charles – Marie Widor)

Simfonia nr. 5 pentru orga in F Major a fost compusa de Charles – Marie Widor in anul 1879. Include cinci miscari (Allegro vivace, Allegro cantabile, Andantino quasi allegretto, Adagio si Toccata) si dureaza aproximativ 35 de minute. 

Cea mai cunoscuta si apreciata parte a simfoniei este ultima miscare, care dureaza 6 minute si este utilizata frecvent la ceremonii, nunti si petreceri de Craciun. Structura sa se bazeaza pe o insiruiere rapida de staccato arpegios, completata de corzi sincopate, care creeaza un ritm accentuat in raport cu motivul arpegiat.

Toccata lui Widor, cum mai este numita, a servit ca inspiratie pentru numerosi compozitori ai romantismului francez, precum Leon Boellman, Marcel Dupre si Eugene Gigout. A fost de asemenea folosita la cateva dintre cele mai importante nunti ale secolului, printre care se numara cea a printesei Margaret cu Antony Armstrong – Jones, in 1960 la Westminster Abbey, a ducelui de Kent cu Katharine Worlsey in 1961 si cea a printului William de Wales cu Catherine Middleton in 2011.

 

Toccata si Fugue in D Minor (Johann Sebastian Bach)

Aceasta piesa este una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate din repertoriul pentru orga. Nu se stie exact in ce perioada a vietii a compus Bach aceasta melodie, insa se numara printre partiturile obligatorii pentru orice student al acestui instrument. In cea mai mare parte, structura piesei se conformeaza cu principiile scolii nord-germane de orga din epoca baroca.

Despre primul secol care a urmat compunerii acestei piese, se poate spune doar ca partitura a reusit sa supravietuiasca intr-un manuscript al lui Johannes Rink. Prima sa interpretare consemnata a avut loc in anul 1833, melodia fiind readusa la viata de Felix Mendelssohn. Popularitatea de care se bucura astazi se datoreaza adaptarii pentru pian de catre Carl Tusig in secolul 19 si includerii in productia Walt Disney – Fantasia, multi ani mai tarziu.

 

 

Concertul pentru orga HWV 306 – Op. 7 Nr. 1 in B flat major (George Frederic Handel)

Publicate in anul 1761, postmortem, de catre imprimeria John Walsh, concertele HWV 306 – 311 fac referire la sase concerte pentru orga compuse de George Frederic Handel intre anii 1740 si 1751 si recunoscute pentru influenta majora pe care au avut-o asupra artistilor care i-au urmat.

HWV 306 a fost compus in februarie 1740 si a avut premiera in aceeasi luna la teatrul Lincoln Inn Fields din Londra, la un instrument cu doua manuale. Structura sa include trei miscari – Andante, Andante piano si piano – Bourree, prima dintre ele cuprinzand un segment independent pentru pedala. 

Este un material original, care imprumuta cateva elemente din Passacaglia, suita in G minor pentru hapsicord, HWV 432. Multe dintre partiturile asociate acestor concerte contin sectiuni lipsa in care Handel improviza in timpul interpretarilor.

 

Fugue in G Minor BWV 578 (Johann Sebastian Bach)

Little Fugue este una dintre compozitiile cele mai cunoscute si usor de recunoscut dintre cele compuse de Johann Sebastian Bach. Te va impresiona prin ritmul vesel si plin de energie si, desi pare o partitura foarte complexa, se numara printre melodiile care pot fi abordate destul de usor si de cei mai putin experimentati organisti. 

Daca te-ai hotarat deci sa obtii acces la o orga (aici comparatia noastra) si sa inveti sa canti la acest instrument, iti recomandam sa o iei in considerare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments