Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Sunt multe stiluri muzicale in care basul este un instrument de baza si, ascultand trupe sau basisti de marca, vei putea sa te perfectionezi in genul ales. In continuare, iti prezint cateva stiluri mai cunoscute, trupe si artisti consacrati, care s-au remarcat de-a lungul timpului si au devenit standarde in genurile abordate. 

 

In caz ca vrei sa incepi sa studiezi la chitara bas sau deja ai cateva notiuni de baza, dar inca nu stii spre ce gen muzical poti sa te indrepti, iti ofer, mai jos, o lista cu diverse stiluri in care basul joaca un rol important. Astfel, poti sa asculti si sa incerci sa reproduci in diferite stiluri si poate vei descoperi ce iti place cel mai mult si ce ti se potriveste cel mai bine.

 

Funk

Este un stil aparut prin anii 1960 ca si combinatie din mai multe genuri precum soul, jazz si r&b, avand ca rezultat o muzica rapida si dansabila, cu bas electric si tobe in sectiunea ritmica. Pe langa aceste doua instrumente, mai pot fi si altele precum chitara electrica, clape, saxofon, trompeta si chiar trombon. 

Chitara bas este foarte prezenta in acest stil muzical, avand multe linii de bas, iar tehnica slap and pop este foarte des folosita. 

Ca si reprezentanti mai importanti putem aminti pe Herbie Hancock – ce se indreapta mai mult spre zona experimentala a funk – ului; si Donald Byrd. Daca vrei sa abordezi acest stil muzical poti sa asculti din plin acesti doi mai basisti, pentru a-ti face o idee despre cum sa folosesti liniile de bas in funk.

 

 

 

Heavy Metal sau mai pe scurt Metal

Este un stil ce s-a desprins din rock, mai exact din blues rock si rock psihedelic, aparut prin anii 1960 – 1970, cu un sunet mai grav, patrunzator, cu sunete distorsionate mai ales in registrul inalt, cu lungi pasaje de solo-uri la diverse instrumente. Se bazeaza pe chitari electrice si bas electric care domina sunetele, ce au un ritm foarte alert si multe efecte. 

Sunt multi basisti de exceptie in acest gen muzical, care au scris pagini de istorie si sunt modele pentru generatii de basisti, dar iti sugeram sa asculti si trupe mai putin cunoscute poate la noi, dar cu ceva diferit preum: Mudvayne – o trupa de origine americana, aparuta prin 1990, cu Ryan Martinie la chitara bas, la care poti asculta linii de bas puternice, folosind cu precadere registrul inalt, producand sunete tipatoare si asemenatoare unui scartait; Atheist – o trupa din SUA, pe death metal, fondata in 1984, ce combina sunetele brutale si agresive specifice genului, cu pasaje subtile din muzica latina si elemente de jazz, cu linii de bas profunde, ce tin de jazz si executate cu o tehnica desavarsita. 

 

New Age

Este un termen mai larg in care intra o mare parte de subgenuri muzicale, specifice pentru meditatie si relaxare, pline de optimism, cu armonii modale si repetitive, hipnotica, cu sunete din natura incluse in piesa in diferite pasaje sau chiar pe tot parcursul ei. Piesele sunt lungi, avand constant 30 de minute. 

Foloseste atat instrumente electronice, cat si acustice. Un nume marcant in acest stil muzical este Michael Manring care foloseste tot felul de tehnici cunoscute pentru liniile lui de bas, dar si experimenteaza foarte mult, avand rezultate uluitoare.

 

Experimental

Si aici este o zona foarte larga ce cuprinde orice compozitie care abordeaza in mod experimental muzica, dusa de multe ori la extreme. Pe linia de mijloc poti gasi trupe ce abordeaza acest gen cu succes, folosind basisti cu experienta si creativitate, ce imbina in mod placut tehnicile insusite cu  o varietate de stiluri, cu multa imaginatie si curaj, cum ar fi: Spiral Arhitect – o trupa din Norvegia; si Spastic Ink – din SUA.

 

Blues

Unul dintre cele mai vechi genuri muzicale, ce a influentat multe alte stiluri muzicale (de la muzica simfonica la jazz, r&b, muzica de larg consum), s-a desprins din muzica oamenilor de culoare de la camp si din gospel. 

Este o muzica a simtirii, prin care iti transmiti cele mai adanci emotii, punand pe note sentimentele, pentru ca ascultatorii sa simta toata durerea. Se poate interpreta in diferite tempouri, de la foarte lent la rapid. 

Multi basisti din trupe celebre de rock sau jazz au inceput cu blues-ul, fiind un excelent instrument de improvizatie, ce te ajuta sa iti dezvolti solo-urile si sa fii cat mai creativ.

 

Pop

Este considerat cel mai raspandit gen muzical, creat special pentru publicul larg, avand o structura lejera, ritmuri dansabile si placute. Se axeaza in special pe respectarea unei anumite structuri, iar in caz ca iti place sa improvizezi sau sa faci solo-uri la bas, acesta nu este un gen potrivit. 

Temele cel mai des exploatate in acest gen sunt iubirea, spiritul liber, implinirea. Sunt piese lente, ce degaja tristete si durere sau piese ritmate pline de optimism si veselie. Avantajul major al acestui gen este ca are un public foarte larg. 

 

 

Jazz

Desi l-am lasat la final, jazz-ul este un stil muzical foarte indragit de basisti, fiind in sine motivul pentru care a aparut chitara bas, pentru a inlocui contrabasul folosit pana atunci, care era mai greu de transportat, avand dimensiuni foarte mari. 

Se bazeaza mult pe improvizatie, dand libertate de exprimare artistului, ce abordeaza diferite teme si armonii, individual sau in cadrul grupului, creand adevarate discursuri muzicale, fiecare basist avand un stil diferit, propriu. 

Este unul dintre putinele genuri in care bas-ul este o voce principala, iar basistul are parte de multe momente de glorie, fiind des in lumina reflectoarelor prin solo-uri inedite si improvitatii de mare exceptie. Cei mai mari basisti provin cu precadere din acest gen muzical, dezvoltand tehnici si stiluri ce au devenit standarde pentru generatiile viitoare. 

 

Indiferent ce alegi, chitara bass acustica, electro-acustica sau electrica, la care sa canti cu pana sau cu degetele, insusindu-ti bine diferite tehnici, vei putea sa realizezi solo-uri de mare inspiratie si dupa ce vei alege stilul muzical care ti se potriveste cel mai bine vei putea performa ca si basist. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments