Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Saxofonul a patruns incet, incet in mai toate stilurile muzicale, mai ales dupa ce a cunoscut o mare popularitate odata cu aparitia jazz-ului. Multi instrumentisti de seama au pus bazele unor noi stiluri, mai ales in jazz, si s-au alaturat diferitelor trupe renumite pentru a sustine concerte sau pentru inregistrari. 

 

Saxofonul nu a avut un mare succes in muzica clasica, chiar daca a fost gandit ca un instrument intermediar intre cele doua tipuri de instrumente de suflat, lemne si alamuri, dar a facut istorie in muzica, odata cu aparitia jazz-ului.

Desi nu a fost un instrument aparut special pentru acest stil muzical, precum bateria, saxofonul este cunoscut ca regele jazz-ului, si usor, usor a prins si in alte stiluri muzicale, datorita multiplelor posibilitati de expresie, sunetului melancolic si nostalgic, timbrului cald si placut. 

 

Muzica clasica

In 1840, Adolph Sax, un cunoscut lutier de instrumente de suflat, a patentat saxofonul, acesta fiind o combinatie a mai multor instrumente: tubul conic cu clape specific oboiului, ancia si mustiucul clarinetului, corpul confectionat din metal in forma unui clarinet bas. El a fost, de altfel, si primul interpret la acest instrument, organizand si o clasa de saxofon la Conservatorul din Paris. 

In 1855 prezinta instrumentul in cadrul unei expozitii de la Paris, iar celebrul compozitor Hector Berlioz, prieten cu Sax, il promoveaza, incluzandu-l intr-o piesa compusa de el, alaturi de 2 tropete si 2 clarinete, la saxofon interpretand chiar inventatorul acestuia. 

Din pacate, instrumentul nu a avut un mare succes in lumea compozitorilor acelei vremi, dar mai tarziu, a fost inclus in compozitiile unor renumiti muzicieni precum: Rossini, Bizet, Debbusy, si este cunoscut de catre publicul larg mai ales din Boleroul lui Ravel. Acest instrument cu un timbru unic il gasim si in partiturile semnate de George Enescu. 

Saxofonul devine cunoscut la inceputul anilor 1900, in America, odata cu aparitia trupei Brown Brothers Saxophone Sextet, care in cadrul concertelor sustinute va canta un vast repertoriu la saxofon, de la Verdi (Rigoletto) la piese din music-hall si comedii muzicale compuse special pentru ei.   

 

 

Muzica populara 

Avand in vedere sonoritatea instrumentului, a fost usor preluat in repertoriul folcloric, facand parte din formatiile orchestrale de muzica populara si fanfare. Devine o prezenta in folclorul multor tari din Europa de Est, inclusiv in Romania, unde va inlocui des clarinetul, acelasi lucru fiind intalnit si in muzica indiana. 

Sunetul sau unic se aude in cadrul melodiilor de dor, cu tenta nostalgica, melancolica, dar si umoristice cu efecte caracteristice de hohote de ras, in cadrul pieselor de dans vesele, populare, ritmate. 

Mihail Dolga (cunoscut compozitor contemporan din Chisinau) compune prelucrari folclorice pentru voce, saxofon si orchestra. 

 

Jazz

Nascut la inceputul secolului XX, avand la baza muzica populatiei de culoare din America, jazz-ul a capatat avant si a devenit destul de usor popular in intrega lume. Numit si regele jazz-ului, saxofonul este o emblema pentru acest stil muzical, fiind un instrument des utilizat chiar si in formule mici de 3 – 4 membri.

Pe parcursul celor mai bine de 100 de ani de la apartia sa, muzica de jazz a cunoscut numeroase transformari si s-a impartit in diverse stiluri. In timpul Primului Razboi Mondial, se evidentiaza stilul “Chicago” care merge mult pe improvizatie, iar saxofonul este foarte des folosit. 

In anii ‘30, odata cu aparitia “Swing-ului”, se remarca un numar tot mai mare de saxofonisti care au ramas ca si etaloane pentru generatiile viitoare: Lester Young (saxofon tenor); Coleman Hawkins; Johnny Horges (saxofon alto). Un nume de marca in “Bebop”, stil aparut prin anii ‘40, format din trupe cu mai putini membri, mai tehnici, este si saxofonistul Charlie Bird Parker. 

Cu stilul “Cool Jazz” se revine la ritmuri mai linistite, complexe din punct de vedere tehnic, dar accesibile, cu reprezentati la Stan Getz – saxofonist ce readuce ritmurile muzicii sud-africane si Gerry Mulligan – saxofon bariton. Odata cu aparitia stilului “Free Jazz” se creaza o tot mai mare diferenta de jazz-ul clasic, printre pionierii acestui stil fiind si saxofonistii Archie Shepp si John Coltrane. 

 

Contemporan R&B

Acest gen muzical a aparut odata cu declinul stilurilor disco si funk prin anii 1980, fiind o abreviere de la traditionalul rhythm&blues, si are la baza o combinatie de elemente specifice altor genuri, precum blues, pop, soul, funck, hip hop. 

Ritmurile sunt create cu ajutorul unui sintetizator, la care se adauga destul de des un saxofon si un vocal. Sil Austin este un saxofonist de succes care a intrat rapid in topurile r&b.

 

Rock

Desi nu face parte din instrumentele specifice genului, saxofonul prin sunetul sau cald si catifelat, dar si strident si puternic, si-a castigat un loc in baladele de gen, dar si in alte piese, saxofonisti de seama alaturandu-se unor formatii de gen pentru a inregistra anumite albume sau in cadrul unor concerte, cum ar fi Sonny Rollins care a cantat alaturi de celebra formatie The Rolling Stones, in trei melodii la care adauga solo-uri improvizate din albumul “You Tattoo”. 

 

 

Reggae

Originar din Jamaica, a aparut spre sfarsitul anilor 1960 si s-a impus in mai toata lumea, fiind promovat de artisti de marca precum Bob Marley, Peter Tosh etc., avand puternice influente din muzica africana, caraibeana, rithm&blues. 

Abordeaza o tematica vasta ce tine de diverse probleme sociale, iubire, saracie, credinta, nedreptate. Pe langa tobe, bas, chitara, claviatura si voce, saxofonul este un instrument des intalnit in acest gen muzical, alaturi de trompeta si trombon, instrumentele de suflat fiind prezente cel mai adesea la inceputul piesei sau la contra-melodie. 

Dean Fraser este un foarte apreciat saxofonist de origine jamaicana, care a contribuit la inregistrarea unui numar foarte mare de melodii din genul reggae, mai ales in perioada anilor 1970. 

 

Funk

Acest gen muzical aparut pe la finele anilor ‘60, in America, isi trage originile din muzica soul, jazz si Rithm&Blues, avand un ritm rapid pe chitara bas si percutie. Este un stil mai simplist, ce se bazeaza deseori pe repetitia unui singur acord. 

Pe langa alte instrumente precum chitara electrica, bas, clape, tobe ce dau ritmul pieselor, trupele de funk au in componenta si saxofon, trompeta si uneori trombon. Printre cei care au abordat acest stil se numara si Prince. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments