Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Rock, blues, jazz, muzica clasica sau flamenco sunt doar cateva dintre stilurile de muzica pe care le poti aborda folosind o chitara acustica sau electrica. De la ritmuri formale, redate cu precizie elvetiana din partitura si pana la melodii improvizate aproape integral – cu o chitara poti interpreta aproape orice.

 

Vrei sa inveti sa canti la chitara, dar nu esti sigur daca este instrumentul potrivit pentru tine? Printre caracteristicile care o recomanda, pentru cei care vor sa studieze muzica, se numara si posibilitatea de a se adapta usor la o varietate de stiluri. Afla din acest articol care sunt cateva dintre ele si vezi daca gasesti in lista genurile care te intereseaza.

  

Jazz

Interpretii de jazz folosesc in principal chitare electrice, dar stilul poate fi abordat si in varianta clasica. Este un gen muzical care iti ofera foarte multa libertate de exprimare, fiind zona in care te poti defini cel mai bine ca personalitate artistica. 

Interpretarea permite o varietate larga de sunete si foarte multa improvizatie, deci este genul potrivit pentru tine, daca te simti in largul tau in afara partiturilor. 

Lista artistilor pe care iti recomandam sa ii urmaresti, pentru a-ti forma o impresie cat mai corecta asupra avantajelor si provocarilor acestui gen muzical, include nume ca: John Pizzarelli, Eric Gale, Larry Carlton, Howard Roberts, Bill Connors, Freddie Greene, Al Di Meola, John McLaughlin, Joe Pass, George Benson, Jim Hall si Wes Montgomery.

 

Muzica clasica

Daca te gandesti sa abordezi stilul clasic, trebui sa stii ca este cel mai solicitant dintre toate. Necesita mai mult timp de studiu si efort, insa iti va oferi satisfactii pe masura. Vei descoperi destul de repede ca piesele clasice nu sunt afectate de trecerea timpului sau moda si ca se potrivesc perfect in orice tip de eveniment cu componenta artistica. 

Pentru ca este mai pretentios din punct de vedere tehnic, iti va asigura de asemenea si abilitati foarte utile in abordarea altor genuri de muzica care se preteaza chitarei acustice. 

Printre cei care au dus acest stil la nivel de arta se numara personalitati ale muzicii precum Fernando Sor, Mauro Giuliani, Johann Kaspar Mertz, Francisco Tarrega, Andres Segovia, John Williams.

 

 

 

Blues

Putine genuri muzicale se compara cu bluesul, atunci cand vine vorba despre chitara. Este stilul cu care este bine sa fii familiarizat si daca planuiesti sa abordezi piese rock, metal, jazz sau country, pentru ca multe elemente sunt inspirate din blues. 

Tehnicile acestui gen sunt cele care iti pot face chitara sa planga sau sa rada si sa emotioneze pana la lacrimi. Te vor ajuta sa devii un interpret profesionist de succes, indiferent catre ce stil decizi sa te orientezi la final.

Piesele blues pot fi interpretate atat pe chitare clasice (aici comparate cateva modele), acustice, cat si electrice. Printre cei mai faimosi chitaristi care iti pot servi drept inspiratie, mentionam Lead Belly, Charley Patton, Clarence Gatemouth Brown, John Lee Hooker, Elmore James, T-Bone Walker, Gary Moore, Peter Green, Robert Johnson.

 

Flatpick (Bluegrass Acustic)

Acest stil face referire la interpretarea pieselor folosind acea pana pentru chitara care se tine intre police si unul sau doua dintre celelalte degete. Se deosebeste in mod clar de fingerpick, care presupune atingerea corzilor direct cu degetul, fara nici un fel de obiect intermediar. 

Termenul este asociat cel mai des cu muzica apalasilor din zona sud-estica a Americii, in special  bluegrass, unde formatiile de instrumente cu corzi combina adesea cele doua stiluri (fingerpick si flatpick). Linia melodica este adesea rapida si dinamica, cu alunecari, strumming si crosspicking. 

Cei mai vechi reprezentanti ai stilului flatpick includ personalitati ca Johnny Bond, Don Reno, George Shuffler, Bill Napier. Printre artistii moderni care au fost atrasi de acest mod de abordare a corzilor ii mentionam pe John Chapman, Byan Sutton, Tim Stafford, Cody Kilby, Sean Watkins.

 

Rock

Rockul este un stil plin de forta si personalitate care seduce usor, insa se numara printre genurile de muzica care iti testeaza pana la extreme rabdarea si indemanarea. Combinatiile de acorduri in forta cu segmente lente si tiparele complexe de fingering sunt elemente tehnice care necesita timp indelungat de studiu si un mentor pe masura. 

Tehnica de atingere a corzilor trebuie sa fie impecabila, pentru ca rockul este un gen muzical in care acuratetea notelor este esentiala. De la primele ore de studiu si pana la prima aparitie scenica, chitara rock cere deci dedicare si multa munca. 

Dar reusitele sunt cu adevarat impresionante. Gandeste-te doar la piesele unor solisti precum Jimi Hendrix, John Lennon, Tom Morello, Frank Zappa, Chet Atkins, Carlos Santana, Les Paul si vei uita de oboseala si durerile din degete. Este un stil care se preteaza in principal chitarelor electrice, dar poate fi abordat si pe cele acustice.

 

 

Flamenco

Flamenco este un gen de muzica inconfundabil, caracterizat printr-un ritm agresiv si rapid si o linie melodica plina de forta. Isi are radacinile in traditiile populare ale comunitatilor de romi spanioli din Andaluzia si Murcia. Este inspirat din cultura Indiei si adus pe meleagurile Europei de catre tigani nomazi. 

Interpretarea este impresionanta si difera de alte genuri muzicale. Tehnica include nu doar ciupirea corzilor, ci si elemente de percutie, concretizate in batai cu palma sau degetele in corpul chitarei, pentru completarea ritmului. Pozitia in care tinuta chitara difera de asemenea, fiind de aceasta data una orizontala, aproape paralela cu solul. 

Chitaristii folosesc de obicei un capo care se fixeaza pe fret, la o anumita pozitie, si are rolul de a adapta notele astfel incat sa se potriveasca tonalitatii artistului vocal. Flamenco se bazeaza foarte mult pe improvizatie, care transforma fiecare interpretare intr-una unica si originala. 

Printre cei mai cunoscuti chitaristi care reprezinta cu succes acest gen de muzica se numara Ramon Montoya, Paco de Lucia, Andres Segovia, Cristina Hoyos, Lola Greco.

 

Electric Country

Este versiunea moderna a stilului country specific chitarei acustice, cu forta si personalitatea pe care o pune la dispozitie chitara electrica. Face parte dintre genurile de muzica foarte potrivite pentru petreceri si se pliaza excelent pentru formatii. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments