Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Pentru a putea organiza un eveniment de calitate intr-un spatiu public ai nevoie de o sonorizare buna, atent configurata, care sa iti asigure reusita. In acest articol iti oferim cateva sfaturi competente care sa iti fie de ajutor pentru organizarea evenimentului. 

 

O buna sonorizare tine de mai multe aspecte, incepand cu aparatura pe care o ai in dotare, spatiul in care are loc evenimentul, tipul de organizare etc. si in continuare iti oferim cateva secrete care te vor conduce spre implinirea acestui obiectiv. 

 

Alegerea unor echipamente de calitate

In primul rand trebuie sa te bazezi pe o aparatura de calitate care sa iti asigure redarea unui sunet clar si la un volum potrivit cu evenimentul pe care il ai de organizat. Astfel:

Difuzoarele sunt componentele vizibile care trebuie configurate ca si numar si putere in functie de spatiul ales. Acestea pot fi active – cu amplificator incorporat, sunt mai facil de configurat, dar au nevoie de o sursa de curent in apropiere; si pasive – ce functioneaza alaturi de un amplificator extern. 

Pentru a umple cat mai eficient spatiul este recomandat un numar cat mai mare de boxe de putere mai mica, care sa fie amplasate in diverse locuri, fie pe tavan, fie pe perete. 

Amplificatoarele se calibreaza cu puterea boxelor in cazul in care mergi pe modele pasive, si au rolul de a capta semnalul audio de la mixer si de a-l amplifica la un semnal de inalta putere potrivit pentru boxe.

Mixerele audio reprezinta centrul de comanda al sistemului audio si trebuie sa fie cat mai usor de conectat la diferitele surse pe care le are in configuratie acesta. Astfel, daca vrei sa mergi pe cele mai bune mixere audio, alege modele cu cel putin 6 – 8 canale de transmisie, pentru a putea recepta cu usurinta toate sursele componente. 

Benzile de egalizare sunt foarte importante, fiind utile minim 3: de inalte, medii si joase, pentru a obtine un sunet echilibrat. Modelele mai moderne au incorporate amplificatoare si conexiuni USB ce pot fi utilizate impreuna cu un laptop si au numeroase efecte digitale.

Microfoanele sunt foarte utile pentru a se face auzite vocile, fie ca e vorba de o prezentare, fie pentru un concert live. Poti merge pe modele cu fir – ofera o mica libertate de miscare, dar nu interfereaza si sunt mai puternice; fara fir – wireless, ce confera libertate de miscare dar pot interfera mult mai usor. Pentru actori sau prezentatori poti folosi si lavaliere.

Imagine – un sistem complet poate oferi si suport video, util in anumite prezentari si in cadrul unor concerte, compus din ecran si videoproiector.

 

 

Vizionarea spatiului

Pentru a nu fi suprins, chiar daca primesti din timp dimensiunile spatiului, cel mai util este o vizita la fata locului inainte de eveniment. Astfel poti verifica singur acustica locatiei (gresia, faianta, geamurile sau alte suprafete alunecoase influenteaza negativ calitatea sunetului); ce intalnesti in spatiu (stalpi, oglinzi, draperii); forma acesteia (o sala patrata fiind mai dificil de optimizat); unde ai sursa de curent la care te poti lega etc.

 

Pregatirea echipamentelor si accesoriilor

Dupa ce ai fixat data si ai vazut locatia, ai deja configuratia optima pentru eveniment, este timpul sa verifici daca toate echipamentele componente sunt in buna stare de functionare, sa verifici ca bateriile sunt incarcate etc. Pe langa aparatura, nu uita de accesoriile de care ai nevoie, cablurile sa fie in buna stare si in numarul dorit; prelungitoare; stative pentru boxe, laptop etc.; mufe de rezerva. 

Cel mai comod este sa ai o lada speciala pentru accesorii si sa o controlezi inainte de eveniment. Nu uita de trusa de montaj sa fie completa si functionala pentru a te putea descurca cu usurinta si pentru a te putea incadra in timp.

 

Asigura-te ca ai transport

In functie de masina in care iti vei transporta sistemul audio vei face si organizarea acestora, in cutii de diferite dimensiuni care sa se incadreze usor in spatiul dispozibil din autovehicul. Ai grija sa fixezi bine echipamentele cu sufe sau sisteme de prindere cu cleme, pentru a nu se deteriora in timpul transportului.

 

Asezarea echipamentelor in spatiu

Daca ai apucat sa vizionezi spatiul personal inainte de eveniment iti va fi foarte usor sa faci pozitionarea acestora in functie de proiectul initial. Verifica impreuna cu organizatorul sau clientul desfasurarea evenimentului, pentru a putea stabili punctele de interes si locatia cea mai buna pentru aparatura.

 

Testarea retelei electrice

Pentru a nu avea suprize neplacute in timpul evenimentului, verifica initial prizele cu ajutorul unui aparat de masura sau impreuna cu persoana responsabila din locatie. Este util sa ai la indemana si un stabilizator de curent sau un UPS pentru a proteja echipamentele de fluctuatiile nedorite. 

 

 

Cablarea echipamentelor

Dupa ce ai facut pasii anteriori si te-ai asigurat ca totul este in buna ordine, ca pozitia stabilita de tine a echipamentelor nu incomodeaza buna desfasurare a evenimentului, poti sa treci la cablarea echipamentelor si punerea lor in functiune.

 

Testarea prealabila

Cand fixezi ora la care sa te prezinti in locatie, pentru a avea timp suficient cu montarea efectiva a aparaturii, nu uita sa iei in calcul si o perioada suficienta pentru a putea testa parametrii de functionare, atat la echipamentele de sonorizare (sursa audio, boxele, mixerul, microfoanele) cat si la cel video daca este cazul. Tot acum iti faci si setarile necesare in functie de tipul de eveniment, nu uita de probele de sunet pentru solisti si instrumente daca ai un concert etc. 

Trebuie sa ai in vedere ca sonorizarea va fi diferita si vor mai fi necesare anumite reglaje si pe parcursul evenimentului, acustica fiind diferita la o sala goala, cum este inainte de incepere, si o sala plina, dupa intrarea publicului sau participantilor. 

Tinand cont de aceste mici aspecte, cu echipamente de calitate, cu rabdare si profesionalism, succesul oricarui eveniment pe care il vei avea de organizat va fi garantat si iti vei mari portofoliul de clienti prin recomandare si prin renumele pe care le vei dobandi.  

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments