Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

De la amplificatorul audio, destul de popular, mai ales in randul celor care asculta muzica, si pana la modelele ultrasonice sau operationale, acest dispozitiv simplu, dar foarte util, este prezent in casele noastre in mai mult forme decat am putea banui. Afla din acest articol care sunt cateva tipuri interesante de amplificatoare, la ce folosesc si cum le poti integra in proiectele tale electronice.

 

Amplificatorul este un dispozitiv electric folosit pentru a creste amplitudinea unui semnal de intrare, fara a afecta insa si alti parametri ai acestuia, precum lungimea sau forma undei. Se numara printre cele mai folosite componente prezente in dispozitivele electrocasnice pe care le avem in locuinta, de la televizoare si pana la laptopul personal. Este de asemenea un element esential pe care trebuie sa il cunosti, daca te pasioneaza electronica. Iata o parte dintre cele mai utilizare tipuri de amplificatoare cu care te poti intalni in practica.

 

Amplificatorul de frecventa audio

Cele mai populare aplicatii ale acestui tip de amplificator includ difuzoarele, independente sau integrate in diverse dispozitive precum televizoare sau tabletele, castile, boxele, microfoanele etc. Rolul principal al acestor dispozitive este acela de a amplifica semnalele sonore a caror frecventa se afla in intervalul sesizabil de urechea umana, care inseamna, in cele mai multe cazuri, 20 pana la 20000Hz.

In unele situatii, acest tip de amplificator este completat cu tehnologie care permite modificarea semnalului la nivel calitativ, si nu doar cantitativ, ajustand tonul, egalizand nivelurile semnalului sau combinand mai multe unde sonore.

Categoria de amplificatoare profesionale, premium, poate acoperi un interval acustic mai mare, pana la 100.000Hz, fiind folosita in zonele de cercetare sau domenii profesionale, care necesita acces la acest nivel de frecventa.

Amplificatoarele ultrasonice

Dupa cum spune si denumirea, modelele ultrasonice acopera o zona diferita de frecventa audio si anume intervalul cuprins intre 20000 si 100000Hz, fiind dispozitive cu grad inalt de specializare. Le vei gasi integrate in sisteme care folosesc undele ultrasonice pentru indepArtarea impuritatilor, IN dispozitive de scanare a diferitelor suprafete, aparate de control la distanta, care lucreaza in aceasta zona de frecventa etc.

Spre deosebire de variantele audio, aceste versiuni acopera de regula un segment ingust de frecventa, bine stabilit, in functie de scopul dispozitivului in care amplificatorul este folosit ca si element component.

 

Modelele tip DC

Amplificatorul cu cuplu direct este conceput pentru a permite semnalelor cu frecventa zero, numite si CU curent continuu, sa treaca de la input sau output. Poate fi folosit atat cu curent direct, cat si alternativ, si, fiind singurul model care lucreaza cu frecventa zero, sta la baza conceptului de amplificator diferential si respectiv, operational.

Printre avantajele tehnice pe care le ofera se numara simplitatea structurii, care include un numar foarte mic de componente, costurile mici de realizare si posibilitatea de a fi folosit pentru frecvente joase, pana la zero. 

Nu este insa un sistem infailibil, in unele cazuri putandu-se observa, in timpul functionarii ,aparitia de modificari asincrone cu cele din semnalul initial, iar outputul se poate schimba o data cu uzarea dispozitivului si variatiile aparute la nivelul voltajului, in sursa de alimentare. Aceste modele se folosesc in calculatoare, televizoare, instrumente electronice etc.


Versiunile video

Amplificatoarele video sunt o categorie aparte, conceputa special pentru a gestiona semnale in banda larga si pentru a pastra caracteristicile DC ale acestora. Sunt destinate utilizarii in dispozitive video, cum sunt televizoarele sau echipamentele radar. De exemplu, in cazul televizorului amplificatoarele video lucreaza cu interval de frecventa de la 0Hz pana la 6MHz.

Pentru a mentine forma undei video a semnalelor, amplificatorul actioneaza uniform, cu o variatie de maxim 1 – 3dB pe o banda larga, fara a crea distorsiuni. Cele mai populare modele sunt cele cu una sau doua faze, cu rezistori de valoare mica si combinatii variate de capacitori si bobine.

 

Amplificator de distributie

O alta forma sub care vei gasi acest tip de dispozitiv in electronica este cea de amplificator de distributie. Dupa cum sugereaza si numele, aceste versiuni au rolul de a prelua un singur semnal sursa si de a-l distribui, in acelasi format, catre mai multi receptori diferitei, fara ca semnalul sa se degradeze.

Sunt utilizate pentru sustinerea tehnologiei de televiziune prin cablu, a sistemului care iti permite sa folosesti doua monitoare la acelasi calculator etc. si sunt realizate in variante tehnice diferite pentru semnal video si audio.

 

Variantele buffer

Dupa cum spune si numele, aceste versiuni tampon au rolul de a preveni situatiile in care functionarea unor circuite afecteaza modul de actionare al altora, izolandu-le unele de altele. Nu realizeaza propriu-zis o amplificare a semnalului care trece prin ele, amplitudinea ramanand aceeasi, insa ofera o modificare de impedanta, necesara in unele cazuri.


Amplificatorul RF

Numit si amplificator de frecventa radio, acest tip de dispozitiv are rolul de a converti un semnal audio slab, intr-unul mai puternic, si este adesea folosit in cadrul antenelor, atat radio, cat si al celor integrate in sistemele care asigura, de exemplu, accesul la Internet in sistem wireless.

Daca detii o statie audio (gasesti aici comparate niste exemple), care are si radio integrat, sau ofera posibilitatea de conectare wireless la boxe, cu siguranta un astfel de amplificator se gaseste in structura sa interna.


Modelele operationale

Sunt dispozitive specializate, concepute pentru a putea realiza operatiuni matematice, precum adunare si scadere, gandite initial pentru a fi folosite in cadrul primelor calculatoare care foloseau sistem analogic. Sunt utilizate si in prezent in circuite complexe, construite pentru destinatii specifice. Lucreaza in general cu doua semnale de input si unul de output, cu sau fara feedback negativ.

Primul dispozitiv de acest tip a fost inventat in anul 1967 de Karl Swartzel, si a castigat popularitate datorita adaptabilitatii sale la o varietate de contexte de folosire. Se utilizeaza si astazi in multe dispozitive, atat stiintifice sau industriale, cat si pentru larg consum, avand avantajul unui cost redus de productie. 

Il poti gasi in buffere, pre-amplificatoare, filtre, regulatoare de voltaj, convertoare analog-digital si digital-analog, oscilatoare, sisteme de verificare a preciziei de masurare etc.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments