Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Dispozitiv portabil care se potriveste de minune in buzunar, fiabil si ieftin, puternic si expresiv, muzicuta este in primul rand cel mai bun prieten al calatorului. Instrument al copiilor, al celor umili si al vagabonzilor, muzicuta cu origini asiatice paraseste Europa sa natala pentru a cuceri Lumea Noua intr-un suflu din Africa. Descopera alaturi de noi alte informatii despre tipologia, alcatuirea si utilizarea instrumentului.

 

Este clar ca achizitia informatiilor si ideilor celor mai utile si mai interesante despre un instrument muzical este o etapa importanta pentru un muzician amator sau profesionist, chiar si atunci cand este vorba de micuta muzicuta. Pentru aceasta, este esential sa ne bazam pe cativa parametri cheie pentru a garanta un grad de intelegere a muzicii sale care sa satisfaca asteptarile.

 

Ce este si cum functioneaza

Daca sectionezi o muzicuta transversal (ceea ce nu este de dorit, de altfel), ai vedea ca deasupra fiecarei orificiu in care poti sufla se afla o placa metalica. Cand interpretul la muzicuta sufla, placa care se asaza deasupra orificiului corespunzator se misca foarte repede. Se spune ca “vibreaza”, iar aceasta vibratie produce sunetul instrumentului.

Dar asta nu este totul: instrumentistul poate si inspira aer in loc sa sufle. Acest procedeu vibreaza apoi placile care sunt dispuse sub orificii si in directia opusa. Astfel, sistemul produce doua note pe fiecare orificiu: una prin suflare si alta prin aspiratie.

Armonica este, prin urmare, ceea ce numim un instrument de suflat din lemn cu ancii metalice. Spre deosebire de alte instrumente de suflat, precum flautul sau clarinetul, in care ambusura este tinuta direct in gura, in cazul muzicutei se sufla in micile cutii sau “camere”, iar respiratia nu face decat sa vibreze anciile. 

Complexitate 

Instrumentul, chiar daca poate parea de-a dreptul banal, din moment ce se gaseste chiar si in supermarketuri (incearca sa gasesti o viara sau un flaut intr-un supermarket; e imposibil), este de fapt foarte complex. Exista diferite tipuri de armonici, variind dupa sunetul si cheia in care se canta. Se simte cum sunetul se schimba in functie de material, de tonul instrumentului, de dimensiunea acestuia sau de model (cromatic sau diatonic, cu orificii unice sau duble) etc. De asemenea, se observa ca instrumentistul poate modula sunetul punand mana in fata armonicii, unde aerul iese dupa vibrarea anciilor.

 

Motive pentru a alege muzicuta

Este cu siguranta cel mai mic, cel mai practic, cel mai usor transportabil, portabil si cel mai putin costisitor dintre instrumentele muzicale. Sunetul foarte expresiv pe care il produce transmite o emotie pura si naturala care il apropie de voce. Poate acest lucru se datoreaza faptului ca mzicuta este singurul instrument prin care respiram.

 

Genuri muzicale

Am putut vedea armonica in muzica clasica la începutul secolului XX. Inventia muzicutei Chrome din 1923 a facilitat redarea ei clasicului. Orchestrele cu muzicuta au facut furori interpretand la standarde inalte clasicul cunoscut de toti. Dar multi compozitori au refuzat sa isi cante muzica la armonica, de exemplu Stravinsky, care respingea spectacolele cu muzicuta “in numele decentei”.

Gasim armonica si in jazz, care are particularitatea de a incorpora multe instrumente. Muzicuta va avea mare succes insa datorita muzicii populare americane si muzicii country. Este unul dintre instrumentele cu greutate pentru blues. Cu totii avem in vedere imaginea vechiului bluesman si a muzicutei sale.

Basul, chitara, toba si armonica si-au gasit drumul spre noi stiluri. Am auzit-o, de exemplu, in reggae (gen muzical care apare in Jamaica si care influenteaza muzica americana a momentului: bluesul, ska), sau in rockn’roll in anii ‘60 (Bob Dylan si Beatles).

Daca muzicuta nu mai este un instrument permanent in trupele muzicale, ea isi face cateva mici aparitii pe piese precum in Aux sombres heros de l’Amer, de la Noir Desir. Instrumentul apare, de asemenea, in stiluri muzicale mai neasteptate, cum ar fi in hard rock, in piese de la Ramstein, Black Sabath si Gun’s and Roses.

 

Stramosi

Principiul de functionare, trestia care vibreaza, a fost inventat in China in jurul anului 2500 a. Chr. Stramosul armonicii este Cheng (treisprezece tuburi din bambus cu orificii fixate pe un rezonator tigva-dovleac). Se presupune apoi ca exploratorul si comerciantul venetian Marco Polo a adus instrumentul in Europa din una dintre calatoriile sale in China.

 

Aparitie si evolutie

Muzicuta apartine grupului asa-numitelor instrumente cu ancii libere metalice (precum varul sau, acordeonul). A fost inventat in Germania la mijlocul secolului al XIX-lea de catre un producator de instrumente din Berlin numit Friedrich Buschmann.

Un luthier din Boemia, pe nume Richter, a adaugat note aspirate si a proiectat un acord care ii poarta numele. Aceasta ajustare, in vigoare de o suta cincizeci de ani, face ca muzicuta sa fie atat de potrivita pentru a canta blues.

Cativa ani mai tarziu, Christian Messner a fondat prima fabrica de armonice, care va fi condusa de producatorul de ceasuri Mattias Hohner, care s-a extins rapid la nivel mondial. Aceasta companie, cu sediul in Trossingen, in Padurea Neagra din Germania, este cea care va industrializa fabricatia si comercializarea muzicutei. Mai intai in Europa, in mod bizar, sub numele de “harpa franceza”, apoi din 1865 in Statele Unite, unde instrumentul a devenit popular. In 1905, fabrica a angajat 1.000 de muncitori care au produs 7.000.000 de armonici.

 

Reguli de pastrare

Ca masura de igiena, armonica nu se imprumuta. Nu canta la muzicuta cu mancare sau bautura in gura. Nu sufla puternic intr-o armonica, deoarece este posibil sa o deteriorezi. Nu scufunda niciodata muzicuta in lichid si tine-o departe de saliva.

 

Muzicuta si politica

Se stie ca unii presedinti americani obisnuiau sa se relaxeze cantand la muzicuta, inclusiv Abraham Lincoln si Ronald Reagan. Acesta din urma a exersat cel mai mult in perioada cand se recupera dupa tentativa de asasinat din 1981 din Washington. Senatorul american Tim Kaine, fost presedinte al Comitetului National Democrat si fost guvernator al Virginiei, este atasat de armonica sa, la care canta in mod regulat.

Recorduri 

Recordul mondial pentru cel mai mare “cor” de muzicute a fost stabilit in decembrie 2009 la Hong Kong, cand 6.131 instrumentisti au interpretat o tema special compusa pentru ocazie. Recordul anterior, inregistrat in Cartea Recordurilor Guinness, a fost stabilit in 2007 la Trossingen (Germania), in cadrul evenimentelor organizate cu ocazia implinirii a 150 de ani de la lansarea fabricii Hohner, considerata de multi ca producand cea mai buna muzicuta.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments