9 motive pentru a canta la flaut

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Daca nu ai deja flaut, mergi sa cumperi unul, gaseste-ti un profesor bun si cantati impreuna. Incepe sa experimentezi frumusetea acestui instrument simplu, oricat de incredibil ar suna asta pentru tine. Iti prezentam aici cateva motivatii care sa te ajute in acest demers.

 

Practic, toata lumea se bucura de muzica de calitate. Nu trebuie sa fii un „muzician” in adevaratul sens al cuvantului pentru a te bucura sa asculti sau chiar sa si canti la un instrument precum flautul. Exista multe moduri de a te conecta cu muzica, cu instrumentele si de a experimenta bucuriile, satisfactia si beneficiile care vin din dezvoltarea acestei relatii.

 

Face minuni pentru respiratia ta si controlul ei

Flautul necesita un control si o finete desavarsite in inhalarea aerului si eliberarea lui. Interpretii avansati stiu de obicei mai multe despre mecanica respiratiei decat oricare alti cantareti la instrumente de suflat.

De cele mai multe ori, rasuflarea noastra este foarte superficiala, dar activitatile precum cantatul la flaut implica o inspiratie profunda din diafragma. Aceasta intareste plamanii si sistemul respirator. Orice deficienta in respiratie iti va fi cu siguranta pusa in evidenta in timp ce exersezi, iar imbunatatirea acestor deficiente va face minuni pentru sanatatea ta.

 

Este excelent pentru incepatori si persoane cu dizabilitati

Flautul este probabil unul dintre cele mai usoare instrumente de invatat. Pentru a-l manevra,  este nevoie doar sa-l tii cu o mana si de inchiderea orificiilor sau de apasarea tastelor pentru a putea canta. Alte instrumente de suflat necesita ca mainile sa faca doua lucruri in permanenta, in timp ce si sufli in instrument. Iar altele, de percutie, de data aceasta, precum tobele, necesita chiar sa-ti misti intregul corp pentru a putea canta eficient.

Flautul din lemn (spre deosebire de flautul „clasic” sau „argintiu”) este un instrument pe care aproape oricine il poate ridica si incepe sa scoata sunete muzicale in doar cateva minute. Este unul dintre cele mai accesibile instrumente existente.

Tot ce trebuie sa faci este sa sufli pana ce vei produce un sunet placut. Se gaseste în majoritatea culturilor din intreaga lume. La fel ca tamburul, flautul este universal si comun mai multor tipuri de muzica.

De asemenea, poti invata muzica repetand notele cu un flaut, instrumentul cel mai accesibil in ceea ce priveste pretul si acumularea cunostintelor. Digitatia este usor de inteles, ceea ce-ti permite chiar sa exersezi in conditii de oboseala nervoasa. 

 

Este un instrument portabil

Flautul este un partener minunat de calatorie. Este usor si il poti strecura fara probleme intr-o geanta de mana, despre care nu este necesar sa-ti faci griji ca trebuie sa o verifici cand zbori. 

Si, din moment ce este un instrument mai silentios decat altele, este excelent pentru a exersa in camere de hotel sau chiar in saloanele aeroportului. Iar daca ai acasa vecini sau membri ai familiei care nu sunt foarte incantati de zgomote acute, flautul ar putea fi mult mai usor pentru timpanele lor decat, de exemplu, saxofonul.

 

Este extrem de adaptabil

Flautul este un instrument uimitor ce se poate adapta usor la orice alt instrument. Nu conteaza ce se foloseste alaturi, flautul poate sustine cu usurinta muzica din care face parte. 

Este cel mai vechi instrument din lume, deci exista si multa muzica scrisa pentru el. Spre deosebire de saxofon, care este considerat “un bebelus” in lumea noastra muzicala, la doar cei aproximativ 150 de ani ai sai, flautul a rasunat de cand oamenii grotelor au populat pamantul. Nu e deci de mirare ca din zorii muzicii notate, din secolul al XVII-lea, au existat partituri pentru acest instrument. Si spre deosebire de saxofon, care apare foarte rar in orchestra, flautul este un instrument central al acesteia, asa ca exista mult mai multe oportunitati de afirmare.

Sigur ca flautul este cel mai frecvent vazut ca parte din orchestra, dar acest lucru nu il impiedica sa fie folosit si in alte genuri muzicale. Exista cantareti la flaut de jazz si muzica latino uimitori, care merita ascultati. Flautul poate fi folosit chiar si in muzica rock, un gen care se afla pe spectrul opus fata de muzica orchestrala.

Face usor tranzitia catre alte instrumente

Simplitatea invatarii flautului se poate transforma cu usurinta in unele abilitati specifice altor instrumente. Fiind unul dintre cele mai rudimentare instrumente de suflat, iti poti insusi elementele de baza de la acesta inainte de a trece la ceva ceva mai complicat.

Dupa ce te-ai familiarizat cu flautul, poti trece la alte instrumente de suflat din aceeasi categorie. Intr-adevar, este mai usor sa inveți un instrument care functioneaza in acelasi mod, dar care sa produca sunete diferite. Poti opta pentru clarinet sau saxofon.

Practica nu te ajuta doar in privinta instrumentelor de suflat. Insusirea disciplinei exersarii, a frecventei acesteia, dar si invatarea si citirea notelor iti vor fi utile indiferent ce parte a muzicii vei practica.

 

Stimuleaza creativitatea si abilitatea de a socializa

Flauturile sunt capabile sa cante melodii, care adauga un element liric si armonios muzicii. Melodia este de natura “cerebrala” si „emotionala”.

In egala masura, acestea sunt instrumente individuale si sociale. Interpretarea la flaut poate aduce dupa sine atat o experienta personaa satisfacatoare, cat si un mijloc de construire a relatiilor.

 

Dezvolta auzul

Invatarea si exersarea muzicii imbunatateste abilitatile auditive prin antrenarea pentru izolarea sunetelor pe masura ce apar. Studiile au aratat chiar ca interpretii la flaut sunt mai capabili sa selecteze anumite voci si sunete intr-un mediu zgomotos.

Lectiile de flaut, pe de alta parte, nu stimuleaza doar capacitatea de a auzi detalii; de asemenea, face ascultarea mai buna. Fiind un instrument “de echipa”, este necesar sa te integrezi si sa inveti sa asculti sunetele celorlalte instrumente alaturi de care canti, pentru a nu strica armonia melodica.

Imbunatateste abilitatile cognitive si concentrarea

Miscarea si coordonarea, sentimentul si atingerea, auzul si vederea sunt strans legate in interpretarea la flaut, ca sa nu mai vorbim de utilizarea imaginatiei si creativitatii. Abilitatile cognitive si agilitatea mentala sunt crescute aproape instantaneu. 

 

Poti canta chiar si dupa pauze lungi

Spre deosebire de alte instrumente de suflat, in cazul carora reinceperea repetitiilor dupa o perioada mai lunga aduce dupa sine probleme pentru buzele tale, nefiind exercitata nici o presiune din dinti, poti relua oricand exercitiile la flaut, chiar daca nu esti in cea mai buna forma.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu