Am modificat articolul ultima data pe: 30.07.21

 

In ultimii ani, muzicuta a crescut in popularitate, datorita cantaretilor si compozitorilor contemporani care folosesc acest instrument, dar si al clasicilor care canta la radio. Ai vrut vreodata sa stii ce tip de armonica se foloseste intr-un anumit cantec? Am selectat pentru tine cateva dintre cele mai celebre melodii contemporane in care muzicuta aduce o atingere pregnanta.

 

Daca deja esti avansat in studiul muzicutei, iti oferim cateva provocari de a-ti imbunatati tehnica pana intr-acolo incat sa poti interpreta aceste bucati celebre, iar daca inca mai cochetezi cu ideea, vei primi tot atatea motive de a te apuca sa canti la armonica.

 

Mr. Tambourine Man  – Bob Dylan

Ar fi cel putin ciudat daca l-am exclude pe Bob Dylan din orice clasament sau lista cu solo-uri celebre la muzicuta. Inca de la debutul sau musical, in anii ‘60 ai secolului XX, Dylan a cantat la chitara si muzicuta. Particularitatea sa a fost ca initial nu a folosit un suport special pentru armonica, ci un umeras rasucit. 

Bob Dylan a lansat numeroase piese in care muzicuta joaca un rol important, dintre care Mr. Tambourine Man este probabil cea mai cunoscuta. Pentru a interpreta Mr. Tambourine Man, Dylan a folosit un model de muzicuta Hohner Marine Band, cel pe care l-a introdus foarte des in muzica sa foarte des, atat in studio, cat si pe scena.

School  – Supertramp

Piesa School, lansata de Supertramp, incepe cu acordurile reverberante ale unei muzicute, care contrasteaza cu galagia produsa de copii in locul de joaca. Acest intro aminteste de muzica lui Ennio Morricone pentru filmele lui Sergio Leone, cum ar fi Once Upon a Time in the West, de exemplu. 

Pentru School, s-a folosit o armonica diatonica. Unii specialisti considera ca ar fi vorba de un Hohner Special 20, o muzicuta care produce un sunet clar si usor. Pentru a suna exact ca originalul, vei avea insa nevoie de o armonica reglata in Si (B).

 

Carolina Blues – Blues Traveler

Muzicuta este folosita pe scara larga in blues. Aceasta piesa nu este foarte cunoscuta, dar poti identifica unele tehnici de interpretare foarte comune in acest stil de muzica (poti surprinde solo-ul de armonica la minutul 1:45). John Popper, liderul grupului, este un adevarat maestru al muzicutei. Drept urmare, armonica este folosita in marea majoritate a melodiilor semnate de Blues Traveller, atat solo, cat si in ritm.

Pe scena, John Popper poarta de obicei doua bretele cu mai multe armonici in tonuri diferite. Canta cu un microfon special, capabil sa capteze caracteristicile sunetului muzicutei. Popper prefera modelul Hohner Special 20, dar foloseste si un blues harp. In ultimii ani, el a cantat in principal pe modelul sau Fender John Popper.

 

When the Levee Breaks – Led Zeppelin

When the Levee Breaks este ultima piesa din albumul Led Zeppelin IV, lansat in 1971. Pe acelasi album se afla Black Dog, Rock and Roll si, desigur, Stairway to Heaven, una dintre cele mai cunoscute melodii din istoria rockului. Peste tot in When the Levee Breaks auzim riff-uri armonice curate si clare de muzicuta interpretate de Robert Plant. In mijlocul melodiei, interpretul ne ofera un solo superb de armonica. Pentru a reda aceasta piesa, utilizeaza o muzicuta diatonica in Si bemol (Bb).

 

Love Me Do  – The Beatles

The Beatles au lansat mai multe piese in care muzicuta joaca un rol mai mult sau mai putin important. John Lennon canta la armonica in faimosul Love Me Do. Opiniile difera cu privire la tipul de muzicuta utilizat. Unii sustin ca este o armonica cromatica, altii spun ca este o varianta diatonica.

Altii merg mai departe, sustinand ca din gama de instrumente diatonice, Lennon a ales sa cante pe un Echo Super Vamper in Mi. Acesta nu se mai produce in prezent, dar este disponibil un model similar: Marine Band 364 (cu 12 gauri). Daca esti un adevarat fan Beatles si / sau John Lennon, trebuie sa stii ca exista si un model specific John Lennon – John Lennon Imagine.

 

Piano Man – Billy Joel

Aceasta melodie este folosita in multe filme si reclame, in special pentru partea de armonica. Billy Joel a lansat aceasta piesa in 1973. La inceput, urma sa fie un single si nu avea menirea sa fie inclusa intr-un album. Intr-o ipostaza, el canta pe un Hohner Marine Band setat in Do (C). De asemenea, Joel foloseste un Hohner Special 20 Classic in Do si un Pro Harp pentru aceasta melodie.

 

Heart Of Gold – Neil Young

Piesa Heart of Gold este prezenta pe legendarul album Harvest, din 1972. Pe aceasta plimbare in ritm de country, Neil Young este insotit de interpretarile vocale sustinute de Linda Ronstadt si James Taylor. Piesa incepe cu chitara si apoi intra muzicuta. Spre finalul melodiei, Young se angajeaza intr-un solo de muzicuta foarte expresiv. Pentru a reda aceasta bucata legendara in aceeasi cheie cu Neil Young, vei avea nevoie de o armonica diatonica acordata in Sol (G).

 

The River – Bruce Springsteen

Thunder Road, care se deschide pe ritm de armonica, a insemnat lansarea definitiva a lui Bruce Springsteen (poreclit „The Boss”). Aceasta este prima piesa din albumul Born to Run, lansat in 1975. Pe langa saxofonul lui Clarence Clemons, muzicuta, interpretata de insusi Springsteen, este singurul instrument de suflat de pe acest album legendar. 

In 1980, Bruce a lansat dublul album The River. Astazi, la 40 de ani de la lansare, melodia care a dat titlul albumului inca se difuzeaza regulat la radio. Pentru aceasta melodie, Springsteen a folosit un Hohner Marine Band reglat in Sol (G) major.

Once Upon A Time In the West (The Man With The Harmonica) – Ennio Morricone

Once Upon a Time in the West (A fost odata ca niciodata in Vest) este un film pe care toata lumea trebuie sa-l fi vazut cel putin o data in viata. Acest film a fost realizat in 1969 de Sergio Leone. De-a lungul filmului, il vedem si il auzim pe actorul Charles Bronson, numit pur și simplu “omul cu muzicuta” – the man with the harmonica, cantand la muzicuta.

Pe coloana sonora, auzim un Hohner Chromonica 40, dar in film vedem o muzicuta diatonica ce seamana foarte mult cu o Hohner Marine Band. Aceasta melodie poate fi redata si pe un Hohner Chromonica 48. Acesta are inca doua gauri, in comparatie cu Chromonica 40. Daca nu canti la muzicuta, aceasta secventa te va face, fara indoiala, sa iti doresti sa incepi.

Asadar, alege cea mai buna muzicuta (cateva exemple comparate de noi aici) si porneste in aventura!

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu