Am modificat articolul ultima data pe: 14.05.21

 

Daca majoritatea inventiilor bazate pe diverse principii electromecanice aplicate instrumentelor traditionale au ramas fara viitor, trebuie facuta o exceptie pentru cele care privesc orga. Acest instrument, scump si dificil de construit, a fost cu siguranta cel mai predestinat sa fie electrificat, apoi sa utilizeze toate resursele electronice si de calcul. Sa descoperim impreuna cateva avantaje secrete care castiga in continuare adepti pentru orga electronica.

 

Orga electronica face parte din categoria instrumentelor muzicale mai noi care, in ciuda varstei sale fragede a cunoscut si succesul si conul de umbra, dar care continua sa suscite interesul in egala masura al muzicienilor si al elevilor dornici sa invete, cat mai usor cu putinta, sa interpreteze singuri o orchestra intreaga.

 

Elemente tehnice

Anticipand sintetizatorul, considerat in epoca drept un instrument prea complex pentru a avea dreptul la o anumita legitimitate, orga electronica a prevestit aparitia pianului digital si autonomia muzicianului. Succesul sau comercial s-a datorat in principal implementarii de noi functii: prezenta unei varietati de timbre accesibile rapid (clape), efecte polifonice (vibrato, tremolo), automatisme (bas, coarde), dar si datorita unor alte cateva avansuri tehnologice.

Interesul orgii electronice a fost sa deschida interpretarea muzicii catre noi posibilitati de organizare sonora nemaintalnite pana la momentul respectiv. Datorita automatizarii liniei de bas care se potriveste coardelor cantate cu mana stanga, organistul incepator ar putea renunta chiar la pedala. Dar ceea ce prezinta un interes deosebit este, inca de la aparitia instrumentului, prezenta functiilor de reverberatie si percutie armonica, cu ritmurile lor de dans programate.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca orga electronica a favorizat si educatia de masa (scolile Yamaha) si aparitia a numeroase metode de studiu, dintre care una dintre cele mai cunoscute a ramas cea a orgilor Bontempi, precum si a invatarii numerotate.

 

Este un instrument relaxant

Acum o jumatate de secol, la fel ca si astazi, pe lista de dorinte a unui organist amator, principalul scop nu figura sa devina un artist de marca, precum Charles Touremire sau Pierre Cochereau, ci sa se simta bine in contact cu instrumentul, pentru a se relaxa cantand ceva dupa munca.

S-a nascut astfel conceptul de recreere muzicala, o noua atitudine – mult criticata la acea vreme – care trebuia sa fie de acord cu principiile muzicii interpretate modest, fara pretentii. Evident, nimic nu statea in calea cunoasterii si studierii temeinice a instrumentului, dar orga electronica, cu automatismele sale, inventase o alta relatie in modul de invatare si de exercitiu cu muzica.

 

Insusirea tehnicii interpretarii este mai degraba intuitiva

Intr-un fel, luand distanta fata de pian si de cerintele si pretentiile sale, orga electronica a reusit sa convinga de faptul ca muzica nu a fost construita neaparat in jurul exercitiilor si a teoriei, ci intr-o relatie ludica, in care a contat doar iminenta rezultatului. Pentru prima data, un instrument electronic a permis interpretari foarte personale, originale si sensibile.

 

Da frau liber creativitatii si sensibilitatii artistice a interpretului

Interpretarile spectaculoase provin adesea din imbinarea fericita a studiilor muzicale cu atractia catre instrument. Iubitorul de orga electronica este un mare consumator de partituri, caracterizate in primul rand de varietate. Obsesia lui trebuie sa fie confruntarea neobosita cu tehnica sa pentru a obtine cel mai bun rezultat.

Organistul este, de asemenea, un cercetator care manipuleaza o multitudine de registre si efecte speciale, cautand intotdeauna interpretarea ideala. Orga este pentru el un instrument muzical si, in egala masura, un mijloc cultural de a-si petrece in mod placut timpul liber.

Incurajeaza autodidactii

Cu exceptia cazului in care a urmat studii muzicale si pianistice, organistul (amator) abordeaza foarte des instrumentul in maniera unui autodidact. In acest caz, jocul instinctiv este esential, deoarece nu are nici timpul, nici uneori vointa de a urma cursuri introductive. El prefera sa fluiere sau sa fredoneze o melodie cunoscuta, pentru a o reproduce apoi la orga.

Toata atentia sa este apoi concentrata pe functiile automate si punerea lor in aplicare, care trebuie sa rimeze cu usurinta de executie, mergand astfel pana acolo incat sa pretinda de la instrument sa declanseze o orchestratie foarte bogata cu un tehnica minima, executata doar cu mana stanga.

In cautarea acordului perfect

Polifonia este data de numarul de note simultane, cu o medie care sa asigure claritatea sunetului si armonia compozitiei cuprinsa intre 32 si 64. Profesionistii pot administra chiar modele cu 200 de note care pot fi cantate in acelasi timp.

De asemenea, o orga electronica (aici o lista cu produse comparate) pentru amatori poate avea in memorie pana la 50 de ritmuri predefinite si un numar de tonuri intre 10 si 100. Evident, variatiile sunt mult mai mari in cazul instrumentelor dedicate muzicienilor de profesie.

 

Vibrato si tremolo

Vibrato este un efect care produce modularea frecventei sunetului si nu trebuie confundat cu tremolo, care provoaca modularea amplitudinii acestuia. Vibrato s-a dovedit  a fi cel mai popular efect al primelor orgi electronice si unul dintre putinele care vor continua sa fie incluse in specificatiile orgii electronice pana in ziua de astazi.

Chiar și pe modelele low-end, efectul va fi prezent. Acest efect poate fi intarziat: modularea frecventei nu apare decat dupa un anumit timp dupa apasarea clapelor.

Imita o varietate mare de instrumente

Organistul, fie el incepator sau avansat, stie ca instrumentul la care canta permite combinatii de sunete foarte numeroase. Cand interpreteaza o melodie, el poate trece de la un sunet de pian la cel al unei chitare sau la un sunet de flaut, daca spiritul si emotia artistice ii dicteaza astfel. Cantaretul la orga este un muzician caruia ii place sa fie si sa se simta liber. Adaugarea de efecte speciale precum Leslie, vibrato sau treptat sunt, de asemenea, lucruri care pot determina modul in care interpreteaza.

 

Apare printre instrumentele cel mai usor de descifrat

Specialistii sunt de parere ca instrumentele care se pot studia cu cea mai mare usurinta sunt cele cu tastatura, adica: pianul, orga, acordeonul, sintetizatorul etc. nu numai pentru ca organizarea claviaturii este simpla, dar chiar se poate invata cum se canta online. Ba mai mult, datorita castilor poti exersa oricat fara sa-ti deranjezi vecinii, ceea ce transforma orga electronica intr-o alegere foarte buna pentru ocupantii unui apartament.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments