Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Microfonul se numara printre dotarile esentiale de care ai nevoie ca muzician amator sau profesionist. Inregistrarile facute acasa, interpretarile la petreceri sau pe scena, toate depind de calitatea microfonului care se afla in fata solistului, indiferent ca vorbim despre modele vocale sau concepute pentru instrument.

 

Inregistrarea de tutoriale online, podcasturi sau piese din creatiile personale ori reproduceri ale unor HIT-uri, interpretarea live in fata publicului – sunt doar cateva dintre contextele in care ai nevoie de un microfon bun. Pentru a obtine rezultate optime si un sunet clar si de calitate este important sa stii ce tip de microfon este potrivit pentru fiecare dintre situatii.

 

Dinamic, pentru sunete puternice

Din punctul de vedere al tehnologiei de redare a sunetului, microfoanele se impart in trei categorii: dinamice, condenser si ribbon. Versiunile dinamice sunt cele mai adaptabile si robuste si sunt recomandate atat pentru voce, cat si pentru a reda sunetele emise de tobe, chitara sau bass, fara ca rezultatul sa fie distorsionat din cauza presiunii acustice ridicate. 

Sistemul include in acest caz o bobina suspendata in camp magnetic, care preia vibratiile diafragmei si le transmite mai departe sub forma de impulsuri electrice.

 

 

Condenser, pentru inregistrari de finete

Daca doresti o varianta cu nivel de sensibilitate ridicat, care sa poata capta si cele mai mici variatii in tonalitate, iti recomandam sa te orientezi catre cele din categoria condenser. Structura lor include o diafragma mai subtire, asezata pe un suport metalic, care se transforma in capacitor transmitand mai departe semnalul audio. 

Ofera o fidelitate si o precizie mai buna a redarii acustice si se utilizeaza adesea in studiourile de inregistrare.

Este bine insa sa retii ca aceste modele au nevoie de o sursa de curent electric, ca sunt mai fragile decat cele dinamice, avand nevoie de mai multa atentie in utilizare si ca vor surprinde si zgomotul de fundal, daca le folosesti intr-un spatiu fara izolatie fonica.

 

Ribbon, pentru sunet cu accente vintage

Incluzand o banda metalica suspendata intre doi poli magnetici, care asigura captarea sunetelor, versiunile ribbon sunt cele mai potrivite daca ai nevoie de o sonoritate calda. Ofera o acustica cu nuante vintage, fiind ideale pentru melodiile care vizeaza o tonalitate traditionala si sunt folosite in special in studiourile de inregistrari.

 

Cardioid si supercardioid pentru inregistrari solo

Modul in care microfonul capteaza sunetul pe suprafata sa influenteaza calitatea sonora a interpretarii sau inregistrarii. Cele mai cunoscute formate sunt cele cardioid, supercardioid, omnidirectional, in opt si de tip shotgun. Potrivirea lor cu anumite contexte de folosire poate fi dedusa destul de usor daca stii ce inseamna fiecare.

Variantele de microfon cardioid au o arie de sensibilitate cu forma similara unei inimi, de unde si denumirea, si capteaza sunete doar din partea din fata. Limiteaza asadar zgomotele de fundal din laterale si din spatele microfonului, motiv pentru care sunt foarte populare atat in reprezentantii profesionale de scena sau inregistrari solo, cat si pentru karaoke sau realizarea de tutoriale audio in locuinta. 

Este insa important sa stii ca daca acest tip de microfon nu este orientat corect catre sursa de sunet, va modifica caracteristicile acustice.

Modelele supercardioid au zona de captare mai ingusta, protejand mai bine pe laterale impotriva zgomotelor de fundal, dar izoleaza mai putin bine zona din spatele microfonului. Necesita deci o atentie sporita in modul de orientare fata de sursele de sunete nedorite.

 

Omnidirectional pentru orchestra

Dupa cum spune si denumirea, aceste versiuni nu izoleaza deloc din punct de vedere acustic, captand sunetul la 360 de grade, din toate directiile. Sunt cea mai buna varianta pentru inregistrari naturale, realizate in spatii cu acustica buna (biserici, sali de concerte, studio etc.). 

Utilizate adesea in concertele pentru orchestra, aceste dispozitive prezinta dezavantajul de a fi sensibile la zgomote puternice si de a capta usor sunetele de fundal. Evita-le deci daca vrei un produs pentru karaoke sau inregistrari facute acasa ori in spatii expuse la zgomot.

 

Microfon in opt, pentru duete si interviuri

Microfoanele in opt sunt mai putin populare, insa ideale pentru situatiile in care ai nevoie de sensibilitate ridicata frontal si posterior, cu protectie la zgomote nedorite pe laterale.

 

Shotgun pentru directionare optima

Versiunile de tip shotgun sunt un upgrade la nivelul de precizie al modelelor supercardioid. Ofera un unghi mai ingust de captare a sunetului, insotit insa de o raza de actiune mai mare si sunt folosite cel mai mult in studiourile de filmare, in salile de teatru si pentru inregistrarea de grupuri care interpreteaza. Se utilizeaza cel mai adesea suspendate de tavan, pozitie care asigura acoperirea cea mai buna.

 

Diagrama mica pentru instrumente

Microfoanele concepute pentru a capta sunetul emis de chitara, tobe si alte instrumente au de regula format alungit si ingust si includ diafragma mica, care permite adaptarea facila la o presiune ridicata a sunetului. Sunt insa mai putin sensibile la variatiile dinamice, deci nu tocmai cele mai bune pentru voce.

 

 

 

Diafragma mare pentru sensibilitate ridicata

Daca vei urmari cateva videoclipuri care prezinta inregistrari in studio, vei observa ca cel mai adesea microfoanele folosite sunt destul de late, ceea ce inseamna diafragma medie sau mare. Cele mari sunt foarte sensibile la modificarile de tonalitate si ajuta la captarea celor mai mici variatii create de vocea umana sau de instrumentele muzicale. 

Sunt insa sensibile la zgomotele foarte puternice, caz in care pot produce distorsiuni, motiv pentru care in cazul pieselor care implica sectiuni cu intensitate ridicata a sunetului, se folosesc cele medii.

Optiunile medii combina caracteristicile variantelor cu diafragma mica si mare, generand sunete calde, bogate, dar avand in acelasi timp capacitatea de a reda si frecventele inalte, care scapa diafragmelor mari. Se potrivesc atat inregistrarilor de studio, cat si reprezentatiilor live, fiind destul de adaptabile la cerintele ambelor contexte de utilizare.

Daca faci inregistrari in propria locuinta, indiferent ca vorbim despre tutoriale sau voice-over, iti recomandam sa testezi mai multe variante de microfon intr-un showroom, inainte de a alege o versiune finala. Nu uita sa cumperi si un suport care sa asigure pozitionarea stabila, pentru ca mana ta va obosi in timpul lucrului si vei obtine distorsiuni din miscarile suprafetei de captare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments