Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

O coordonare motorie mai buna, un sistem nervos activ si sanatos, abilitati dezvoltate de management a timpului si o cultura de invidiat sunt doar cateva dintre beneficiile pe care studiul pianului le pot aduce. Exista insa si argumente rezonabila impotriva lectiilor de pian, pe care e bine sa le stii.

 

Cei mai multi dintre prietenii tai le asigura copiilor lectii de pian si te gandesti ca ar fi bine sa le urmezi exemplul? Pentru o decizie corecta, ai nevoie de mai mult decat o sugestie prieteneasca sau o reactie din orgoliu. Cursurile de pian inseamna pana la urma o investitie semnificativa de timp si bani, si este bine sa stii sigur ca copilul tau va putea beneficia de avantajele pe care le  aduce, in general, studierea unui instrument muzical la varsta potrivita. Cantareste deci cu grija argumentele pro si contra.

 

PRO: Imbunatateste abilitatile matematice si de calcul

Studiile arata ca elevii care urmeaza, inca dinaintea scolii sau in paralel cu aceasta, cursuri de pian, se descurca mai bine la matematica. Muzica activeaza multiple zone din creier si imbunatateste abilitatile spatio – temporale, atat de utile pentru studierea acestui obiect. De asemenea, pentru a putea urma ritmul muzicii, copiii trebuie sa inteleaga mai intai conceptul de fractie si de ratie. 

In plus, ambele domenii se bazeaza pe analiza tiparelor si secventelor. Orele de pregatire muzicala au rolul de a stimula abilitatile cognitive, ajutandu-i pe elevi sa proceseze si sa retina mai bine informatia, sa treaca de la un task la altul mai usor si sa rezolve mai rapid problemele cu care se intalnesc.

 

CONTRA: Poate afecta dezvoltarea coloanei vertebrale

Daca copilul este prea mic, musculatura sa este mai putin dezvoltata si profesorul ori parintele nu il supravegheaza suficient de atent, se poate ajunge la dezvoltarea unor afectiuni ale coloanei precum spondiloza sau scolioza. Aceste boli au la baza pastrarea pentru mai mult timp si in mod frecvent a unei pozitii defectuoase. 

De exemplu, daca copilul nu mentine spatele si gatul drept si are tendinta de a sta mereu aplecat in fata, sau nu se aseaza exact la mijlocul pianului ori are impresia ca nu ajunge la ultimele clape dintr-o anumita latura si sta aplecat intr-o parte.

 

 

PRO: Imbunatateste abilitatea de a citi si de a intelege

Pe baza cercetarilor realizate putem spune ca exista o legatura intre studierea unui instrument muzical si evolutia copiilor in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatii de a citi si de a intelege un text. 

Lectiile de pian implica memorarea si redarea de partituri si deci exersare frecventa a capacitatii creierului de a retine si reda informatii, cu efect direct asupra cititului. In acelasi timp, studiile stiintifice arata ca persoanele care deosebesc mai usor si cu acuratete intre doua tonalitati diferite se descurca mai bine si cu parcurgerea si intelegerea textelor.

 

CONTRA: Costuri mari si nevoie de spatiu

Daca cel mic este serios in privinta lectiilor, va fi nevoie sa ii achizitionezi un pian (aici iti prezentam o lista comparativa), o pianina sau o claviatura digitala. Pianul este cea mai buna varianta pentru performanta, dar si cea mai scumpa, putand sa ajunga si pana la 10.000euro. 

In plus, este un instrument muzical masiv, care trebuie transportat, urcat pe scari si amplasat intr-o zona suficient de mare pentru ca cel mic sa exerseze fara a fi inghesuit. Un pian poate avea intre 1.5 si 3m, fiind adesea greu de introdus in camera copilului si necesitand amplasarea in living. 

Daca nu ai suficient spatiu, poti opta pentru o pianina care ocupa aproximativ 1.5 x 0.7m, fiind deci ceva mai rezonabila ca dimensiune. Claviatura digitala este cea mai mica si mai accesibila la pret (pana in 1000euro), dar specialistii recomanda ca cel putin inceputul sa fie facut pe un instrument acustic.

 

PRO:  Contribuie la un mai bun management al timpului

Copiii care iau lectii de pian sunt nevoiti sa invete cum sa echilibreze o pasiune care necesita multa disciplina si repetitii periodice si la ore fixe, cu scoala, temele si timpul liber petrecut afara, la joaca. 

Managementul eficient al timpului este o abilitate foarte pretioasa pe care multe persoane o deprind abia la varsta adulta. Il va ajuta pe copil sa duca o viata echilibrata si sa invete sa aleaga cu grija in ce anume isi investeste timpul.

 

CONTRA: Prea obositor pentru copil

Din dorinta ca cel mic sa se dovedeasca un geniu al pianului, unii parinti uita ca este vorba despre un copil. Pianul este un instrument frumos, dar solicitant, mai ales in cazul copiilor de 5 – 6ani. 

Este bine sa cantaresti cu grija numarul de ore pe care va trebui sa le petreaca la lectiile de pian si cele de lucru individual acasa, tinand cont si de temele de la scoala, astfel incat copilul sa aiba suficient timp liber, nestructurat. Atat scoala, cat si activitatile extrascolare trebuie sa permita suficienta relaxare pentru a nu deveni o povara si a ramane o placere.

 

 

PRO: Intareste muschii mainii si imbunatateste coordonarea

Este destul de usor de realizat faptul ca, pentru a fi un bun pianist ai nevoie de degete puternice, rapide si cu mobilitate foarte buna. Orele de repetitii nu ajuta doar la dezvoltarea muschilor degetelor si mainii, ci determina si modificari in dezvoltare sistemului nervos. 

Studiile arata ca in cazul pianistilor profesionisti, cu ani de experienta in spate, exista schimbari la nivel cortical care ii ajuta sa isi miste degetele in mod coordonat, mult mai repede decat restul persoanelor.

Pianul contribuie de asemenea si la imbunatatirea coordonarii mana – ochi, abilitate care ii va fi de folos atat daca se hotaraste sa cante si la alt instrument, cat si in practicarea sporturilor si in activitatile de zi cu zi.

 

PRO: Largeste orizontul cultural

Prin intermediul lectiilor de pian, copiii reusesc sa cunoasca si sa inteleaga mai usor culturi diferite de ale lor, atat din punct de vedere geografic, cat si ca pozitionare in timp. Vor invata astfel mai facil sa fie curiosi si deschisi in privinta celorlalti, si mai toleranti. 

Incursiunile in muzica unor culturi necunoscute ii poate ajuta de asemenea sa ii inteleaga mai bine pe cei din jur si pe ei insisi.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments